САЩ връщат дипломатите си в Киев още тази седмица

Блинкън и Остин са обявили помощ от над 700 млн. долара за Украйна
25 апр 2022 12:05, Анисия Иванова
50
САЩ връщат дипломатите си в Киев още тази седмица
Снимка: БГНЕС

Президентът на Украйна Володимир Зеленски разговаря с американския държавен секретар Антъни Блинкън и с министъра на отбраната Лойд Остин, които снощи пристигнаха в Киев.

Двамата обещаха още тази седмица да започне постепенно връщане на US дипломатите в украинската столица, съобщи висш служител на Държавния департамент след заминаването им от Киев. Освен това Блинкън и Остин са обявили предоставянето на повече от 700 милиона долара допълнителна пряка и непряка военна помощ за Украйна.

В центъра на разговорите им с президента Володимир Зеленски е било искането на Киев за по-тежки оръжия за спиране на руската офанзива в Южна и Източна Украйна.

Още по темата

Помощта от 713 млн. долара ще бъде разпределена между Украйна и 15 други страни в Централна и Източна Европа. Около 322 милиона долара са за Киев. Останалите - за съюзници, изпратили помощ на Украйна от началото на войната, за да се снабдят с оръжия, от които се нуждаят.

"Не знаем как ще се развие войната оттук нататък, но знаем че съществуването на суверенната, независима Украйна ще продължи много по-дълго от присъствието на Владимир Путин. Ние ще продължим да подкрепяме Украйна, докато не бъде постигнат окончателен успех", заяви Антъни Блинкън на пресконференция след посещението, като допълни, че то е израз на американската подкрепа за ръководството на Украйна.

Той каза още, че е разговарял с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, който тази седмица ще посети Москва и Киев, да предаде силно послание на президента Путин за прекратяване на войната, за примирие и евакуация на цивилни от опасните райони.

Москва от своя страна е предала на Вашингтон нота с искане да бъдат прекратени американските доставки на оръжие за Украйна, съобщи руският посланик в САЩ Анатолий Антонов.

Блинкън и Остин са първите представители на американското правителство, които посещават Киев, откакто Русия нахлу в Украйна на 24 февруари. Войната, която навлезе в третия си месец, доведе до хиляди жертви и 5 милиона и двеста хиляди бежанци. Киев търси помощ и за украинците, блокирани в разрушения град Мариупол. Според кмета на града над 100 000 души все още се намират там и не могат да се евакуират. Украинската отбрана в Мариупол е на ръба на колапса, призна Олексий Арестович, помощник на президента  Зеленски. Той заяви също, че високопоставените американски представители не биха дошли в Киев, ако "не бяха готови да дадат оръжия".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
0
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 година
т.е. баницата е разделена вече и войната приключва?
38
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Един по-долу, на който сте му сложили много плюсчета обяснява, че в Германия убийците ги пращали на електрическия стол. Колко заблудени хора има на този свят. В ЕС никъде няма смъртно наказание. В Германия убийците получават много по-леки присъди отколкото в Бг. Разликата е, че там не можеш да си купиш оправдателна присъда. Хора, четете, не вярвайте на глуп_остите на разни коментиращи, които нямат елементарни познания за Германия например - като този с лелята, която печелела 5000 евро. хахаха
37
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Моята леля работи като продавачка в супермаркет в Германия и взима 5000 хил. евро. заплата." - хахахах ... Живях 9 години в Германия. Такива заплати на продавачки в супермаркет не дават. Чисто ако взима 2000 евро трябва да се радва. Или ти или леля ти лъжете. Разберете се там кой дрънка глу_пости...
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи ще вземаме масква .
35
0
 
6
 
! Отговори
Докато ни управляват преди 1 година
Някакви оберщрудели, все ще цокаме бибата.
34
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз пък познавам млад очен лекар, който работи в Германия и му плащат 15 хиляди евро. В България един млад лекар взима 900 лв. демек - 450 евро. За какво изобщо говорим?! Какво изобщо да го задържи един млад лекар в България?!
33
1
 
2
 
! Отговори
sss преди 1 година
Това до някъде е добър знак.
32
1
 
3
 
! Отговори
До 39 преди 1 година
Леля ти е началник на супермаркет,за да взима тези пари.
31
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Моята леля работи като продавачка в супермаркет в Германия и взима 5000 хил. евро. заплата. В България продавачите в супермаркет до 1200 лв.
30
10
 
18
 
! Отговори
Донев преди 1 година
Русуфилите са висша категория хора само че неграмотници,каквито и издънки да направят государят им Путин все е харашо,а че вече има съмнения че е американски агент все повече коментари има от анализатори,първата фаза беше разпада на СССР,сега предстой втората разпад на РФ,дори и руснаци ми се обадиха че Ванга го е предсказала а те много я тачат,прочетете статията,амирикански агент ли е Путин,има я интернет
29
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Антифашист - Наистина не знам, защо хората в наши дни се обръщат към фашизма. ====== огледай първо себе си, ако се почитател на путин, който извършва фашистки действия, отговорът е *** и ти си такъв, пък се чудиш! Лицемерие ли е това и ли м а л о у м и е!
28
18
 
18
 
! Отговори
Щом сме демократи преди 1 година
Демократи сме си и затова:ДА НА ОБРАТНИТЕ ХОРА В БЪЛГАРИЯ!!!
27
28
 
24
 
! Отговори
До 31 преди 1 година
Ние сме демократична държава и е твое право да симпатизираш на който пожелаеш! Зиг Хайл!
26
1
 
1
 
! Отговори
П.К. преди 1 година
И, какво следва от това???
25
24
 
18
 
! Отговори
26 предлог преди 1 година
Щом е толкова безопасно,защо от Западна Украйна и Киев продължават да идват"бежанки" ,на безплатен хотел и хранене по 3 пъти на ден?Туроператорите им имат реклами по всички медии и социални мрежи.
24
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Но в Германия правото е на първо място, тя е правова държава, силно се защитават човешките права, има социална справедливост. Те са силно чувствителни към убийства и оръжия, заради ВСВ. Дори на децата им забраняват да си играят с водни пистолети. И строго се наказват убийците там, на електрическия стол.
23
33
 
34
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 1 година
Мислех да си сменям ника, но се оказа че същият въздейства изключително положително върху русофилствУВащата молодьож шетаща из това пространство и затова го запазвам. LOL
22
30
 
26
 
! Отговори
Антифашист преди 1 година
Наистина не знам, защо хората в наши дни се обръщат към фашизма. Няма нищо по-лошо от това. Западни ненормалници.
21
23
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонименТя Меркел е еврейка, бе, за какви Германии и говориш?
20
20
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След 90-та година, когато Хелмут Кол (единственият разумен лидер) обедини двете Германии - Източна и Западна, държавата се разцъфтя.