Поредица загадъчни смъртни случаи на руски олигарси буди въпроси

Идва ли краят на златната им епоха след връхлетелите ги санкции?
27 апр 2022 18:00, Елка Василева
68
Поредица загадъчни смъртни случаи на руски олигарси буди въпроси
Снимка: архив, БГНЕС

В края на деветдесетте години на миналия век руските олигарси бяха галеници на съдбата. С разпадането на СССР и навлизането на пазарната икономика в Русия руски бизнесмени натрупаха огромно богатство в областта на природните ресурси и суровините. Някои от тях дори се озоваха начело на стратегически компании.

Но от началото на руската инвазия в Украйна златната епоха на руските олигарси сякаш е на път да приключи и върху тях се изля дъжд от икономически санкции, въведени от ЕС, САЩ, Канада, Великобритания, Австралия и други страни. Блокирани авоари, яхти, достъп до луксозни вили и хижи в Европа... Към този порой от наказателни мерки сега се добавя и мистериозна серия от самоубийства на олигарси, отбелязват западни медии.

Още по темата
Френската телевизия Бе Еф Ем припомня, че от 28 февруари насам най-малко четирима олигарси са били намерени мъртви. Всичко говори, че става дума за самоубийства. Но най-смущаващото е, че трима от олигарсите са убили и съпругите си и децата си, преди да посегнат на живота си.

Първи в този зловещ списък бе Михаил Уотфорд. Роден преди 66 години в бившата съветска социалистическа република Украйна, той натрупа състояние в петрола и природния газ. На 28 февруари той бе намерен мъртъв в резиденцията си в Съри в Обединеното кралство. Негов градинар го открил обесен в гаража му. Според полицейски източник няма подозрителни обстоятелства около смъртта му, припомня Би Би Си.

На 24 март Василий Мелников бе открит мъртъв заедно със съпругата си Галина и двете им деца в апартамента им в Нижни Новгород в Русия. Според полицейски източници, цитирани от "Комерсант", Мелников е намушкал с нож съпругата си и децата си, преди да се самоубие.

На 18 април Владислав Аваев, бивш висш кадър на "Газпромбанк", банковия филиал на руския газов гигант "Газпром", бе намерен мъртъв заедно със съпругата  и дъщеря си. Телата им бяха открити в луксозен московски апартамент. В ръцете на олигарха имало пистолет. Смята се, че той  е убил съпругата и детето си, преди да се самоубие. Преди "Газпромбак" Аваев е работил за офиса на президента на Русия, както и за Държавната дума.

На следващия ден, 19 април, Сергей Протосеня, ръководител в руския енергиен гигант "Новатек", беше намерен мъртъв заедно с телата на съпругата и дъщеря си във вила под наем в Льорет дел Мар в Испания. Олигархът бе открит обесен в градината на вилата си, а съпругата му и дъщеря му бяха намерени убити с огнестрелно оръжие. Според местната медия "Телесинко" полицията работи по две версии - убийство и самоубийство или тройно убийство, прикрито като битова трагедия.

Дали тези смъртни случаи са свързани помежду си и дали в тях има намеса на Кремъл? Засега нищо не говори, че това е така. Още повече, че нито един от тези олигарси не се е обявявал открито срещу руската инвазия в Украйна. Но тази серия от самоубийства сред руските олигарси може би говори за нещо - а именно, че може би настъпва краят на една срамна система, критикувана особено много от опозиционера Алексей Навални, казва пред Бе Еф Ем бившият руски дипломат Владимир Федеровски.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
4
 
3
 
! Отговори
Сигурно са преди 1 година
Отишли на оня свят да подготвят за Путон !
33
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е нормално тяхната функция е да пренася капитал от една държава към друга , но очевидно в създалата се ситуация вече не могат да изпълняват функцията си ,а тези които са ги използвали предпочитат тяхното мълчание, очевидно знаят прекалено много , а това очевидно е недопустимо. От друга страна това говори ,че Англия се отказва от този бизнес и е замислила нов любопитно е, какъв ще е този път.
32
7
 
9
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 1 година
По-точно казано - намесата на федералните служби за сигурност и скотланд ярд. Целта е да бъде компроментиран Путин. Не ни правете на маймуни и не подценявайте интелекта ни.
31
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За олигархи не скърбя от където и да са, каквито и да са, от запад или изток! А най малко за български!
30
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Олигарх, значи пари! Умрял, значи пари наследство! Без наследствен договор, значи принадлежи там където бил живял!
29
1
 
2
 
! Отговори
ИЗВОД: преди 1 година
Който забогатява много бързо, не живее дълго! Дали се е самоубил, или са го "самоубили", не е най-важното. Най-важен е фактът на смъртта.
28
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хаирлия да е и Путин да е следващият.
27
4
 
17
 
! Отговори
анон преди 1 година
ами- буди въпроси. глупости. всичко е ясно. стария съветски почин си личи отдалече. и това ако не е сигнал на олигарсите да си съберат пари и да приключат с джуджето- не знам...
26
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
джуджето прилага веруюто на другия масов убие, сталин: "Няма човек - няма проблем". Нищо ново в Московията, там е така от векове....
25
8
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Филмът ще свърши с убийството на Путин.
24
4
 
30
 
! Отговори
нормално преди 1 година
Нормално за държавата Алкохолия. Всички пари са на дребния фюрер разпределени между двадесетина олигарси. Сега фюрерът си иска парите за да води война и да убива жени и деца. Но олигарсите си мислели че парите са техни. И ги самоубиват. Такава е руската демокрация.
23
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами просто шепата либерастични умнокрасиви облоземни евроатлантици-краваропоклонници в Русия не могат да преживеят мъката за предсмътно скимтящите в Азовстал нацита и от мъка си посягат на живота. Неприятно, ама се случва, какво да правим сега :)
22
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За смъртта на западни учени открили това-онова, КОГА? Сигурно и политици има ... пак във връзка с това-онова.
21
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хичкок бледнее...
20
3
 
24
 
! Отговори
Bob преди 1 година
Олигарсите в Русия буквално не могат да преживеят войната в Украйна..
19
12
 
6
 
! Отговори
Крети преди 1 година
Сороски така трепят тайните служби а вие вярвате на новичок и други тем подобни дебилизни.
18
5
 
17
 
! Отговори
Ха Ха преди 1 година
Там е така и няма да се промени никога. Това е една държава в 15 век като онтошения и поведение на властта към хората.
17
2
 
23
 
! Отговори
iiii с масло преди 1 година
И какво толкова сложно има да се разбира - първия самоубил се олигарх е с украински корене, всички останали са свързани с енергоносители в раша. Казали са на императрица Палпатин в прав текст какво ще се случи и тя заедно с ФСБ им е помогнала да се самоубият. Всичко останало е пропаганда и ЛЪЖА
16
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кое му е загадъчното? Чикистите си прибират "рестото"!
15
9
 
17
 
! Отговори
ЦСКАр преди 1 година
Е тва ги чака Бойко, Пеевски, Домусчиев и други когато станат неудобни. А това време дойде. :)))