Страда ли Путин от Паркинсон: Какво казват лекарите

Никой не знае какво става в главата на руския президент
Обновена: 30 апр 2022 15:30 | 30 апр 2022 14:43, Камелия Цветанова
358
Страда ли Путин от Паркинсон: Какво казват лекарите
Снимка: БГНЕС

От американския сенатор Марко Рубио до университетски професори и наблюдатели в таблоидите - много хора в публичното пространство претендират да са наясно със здравословното състояние на руския президент Владимир Путин. Но в спекулациите относно предполагаемите заболявания на Путин липсва един много важен глас - този на медицинските експерти, пише Дойче веле.

Факти и догадки

В разпространения видеоклип от среща с министъра на отбраната Сергей Шойгу руският президент Путин с държи с двете ръце за масата, потропва с крак и се намества много пъти на стола си, а лицето му е видимо подуто. Това накара редица наблюдатели, сред които и бившата депутатка от британската Консервативна партия Луиз Менш, да изкажат предположението, че руският президент страда от болестта на Паркинсон.

Твърдението бързо беше разпространено и от редица таблоиди. Статиите цитираха професор по стратегическа комуникация, професор, изучаващ езика на тялото, както и различни политически анализатори. Но нито един лекар.
"Истинските невролози едва ли ще заемат позиция, защото са научени никога да не коментират здравословното състояние на хора, които не са им пациенти", казва пред ДВ Джон Харди, неврогенетик в британския Институт за изследване на деменцията. Харди уточнява, че е неврогенетик, а не невролог - и затова споделя мнението си за състоянието на Путин от позицията на човек, който е изучавал мозъчни заболявания.

"Според мен няма признаци на паркинсонизъм (по-общ термин, който описва групата невродегенеративни заболявания, бел.ред.)", казва Харди. "Не изглежда добре, но не е Паркинсон", добавя той.

На същото мнение е и британският невролог Рей Чадури. "Гледайки въпросния клип, не мога да намеря признаци на паркинсонизъм", казва Чадури пред ДВ. Паркинсонизмът и болестта на Паркинсон са заболявания, които са много трудни за диагностициране и могат да бъдат установени само чрез обстойни неврологични тестове, обяснява Чадури.
Карълайн Ръсел, изпълнителна директорка на "Parkinson's UK", се присъединява към мнението на Чадури. По нейните думи Паркинсон е много комплексно заболяване с повече от 40 симптома, поради което е невъзможно да бъде диагностицирано на базата на видеоклип. "Всеки страда по различен начин от тази болест", казва Ръсел и добавя: "Тя може да бъде установена само след преглед от невролог или друг специалист. Медийните спекулации са безсмислени".

Но спекулациите относно здравословното състояние на световните лидери не са нещо необичайно. Медиите с интерес отразяваха боледуването на Доналд Тръмп от Ковид, а преди това и треперенето на бившата германска канцлерка Ангела Меркел.

Що се отнася до Путин - години наред от Кремъл не се изплъзва никаква информация за неговото здравословно състояние. А това само подтиква журналистите и наблюдателите да анализират всяко негово движение в опит да открият признаци на слабост или заболяване. Слуховете, че Путин страда от рак на щитовидната жлеза, от сериозни проблеми с гърба и дори от психоза, станаха неизменна част от обичайните дискусии около здравословното състояние на руския президент. Това се задълбочи още повече по време на пандемията, когато Путин се изолира напълно и отказваше да се доближава до други световни лидери на срещи и конференции, а онези, които допускаше до себе си, трябваше да се изолират и тестват многократно преди срещите си с него.

Тези сцени напомнят на клип, който показва влошаващото се здраве на Адолф Хитлер, докато Германия е изправена пред пълно поражение във Втората световна война.

В един от последните случаи, когато диктаторът е видян жив извън своя берлински бункер, пропаганден видеоклип, заснет през април 1945 г., показва как Хитлер награждава членове на Хитлерюгенд, които са били призвани да защитават Берлин. Филмът трябва да покаже как Хитлер все още контролира ситуацията, дори когато войските на Съветския съюз се приближават към столицата.

Лентата, койяо беше открита в източногерманска филмова лаборатория през 70-те години на миналия век, показва как лявата ръка на нацисткия лидер се тресе силно, докато я държи зад гърба си, докато поздравява военни офицери по време на същото пътуване извън бункера му. Много историци и експерти смятат, че Хитлер е страдал от болестта на Паркинсон по време на заснемането на видеото. Състоянието затруднява мускулния контрол и нарушава подвижността.

Британският историк Ричард Евънс по-рано разказа как Хитлер започва да показва симптоми на болестта на Паркинсон по-рано по време на войната. Пред Smithsonian Channel през 2014 г-  той разказва, че симптомите на треперене в лявата му ръка са били излекувани "за известно време", след като е бил ранен от бомбата, избухнала при опита за убийство през 1944 г.

"Той имаше треперене в лявата си ръка и за известно време, което сякаш бе излекувано от бомбата, избухнала на 20 юли 1944 г., но скоро след това треперенето се върна в дясната му страна", обяснява Евънс. "Той започнва да влачи краката си и да бърка. Започна да говори по-малко оживено. Нормално."

Сравнения на кадри, заснети през 1940 и 1944 г., показват как мобилността на Хитлер изглежда намалява по време на войната. Оцелелите записи показват как личният лекар на Хитлер Теодор Морел за първи път отбелязва треперенето на Хитлер през 1941 г., но го приписва на стрес.След това, в последните дни на войната, той заключва, че Хитлер страда от "трепереща парализа" – оригиналното име на болестта на Паркинсон.

Освен че нарушава мисловните процеси, болестта на Паркинсон може да наруши стойката и мускулния контрол.

По-рано този месец служители по правата на човека заявиха, че точно както в нацистка Германия, Кремъл е прибягнал до вербуването на деца, за да увеличи числеността на войските си в Източна Украйна.

Твърди се, че Москва набира 16-годишни войници от младежки клубове, за да заместят приблизително 30 000 войници, убити, ранени или пленени досега във войната. Така наречените "патриотични клубове" се появиха в окупираните от Русия части на Източна Украйна след нейната инвазия през 2014 г. като част от кампания за популяризиране на културата на страната в Луганск и Донецк.

Комисарят на украинския парламент по правата на човека Людмила Денисова каза: "Окупационните власти на Луганск и Донецк провеждат мобилизация на деца, участвали в така наречените патриотични клубове, до нивата на незаконни оръжейни формирования. Те са провеждали военно обучение и е имало смъртни случаи сред тези тийнейджъри в Украйна. Сега те насърчават влизането в армията на цивилни, включително деца във временно окупираните територии. По този начин Руската федерация е нарушила законите и обичаите на войната, предвидени от Женевската конвенция от 1949 г. за защита на цивилните... и правата на децата."

"Набирането на деца е нарушение на международното право", допълва тя.

Никой не знае какво се случва в главата на Путин

Започнатата от Путин инвазия в Украйна даде на медиите и анализаторите още един голям повод да спекулират относно неговото здраве. Появиха се например предположения, че е изпаднал в състояние на нарцистично личностно разстройство - теза, върху която се съсредоточиха немалко журналисти в опита си да намерят обяснение за руската агресия срещу Украйна.

Дали Путин е на смъртно легло и използва тази война като начин да циментира своя отпечатък в историята или пък наистина е воден от някакво ментално разстройство - всичко това са само спекулации. А и в крайна сметка никой не може да знае със сигурност какво точно се случва в главата на Путин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


358
Още по темата: Русияпутин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
263
0
 
6
 
! Отговори
Митко Павлов преди 1 година
Нищо ново за съжаление, само старо полу забравено.....Като дезинформацията по време на ВСВ от MI6 и предшественика на ЦРУ, че Адолф Хитлер е бил третиран и боледувал от Сифилис,....за да бъде дискредитиран
262
4
 
8
 
! Отговори
doc преди 1 година
Ако Путин страда от Паркинсон, то Бай бай дън е направо мумия
261
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин страда по Кабаева. А тя е в Швейцария.
260
7
 
5
 
! Отговори
Пламен преди 1 година
Аз съм чел че е болен от Алцхаймер Путин, но това го знаят единствено личните му лекари.Но каквото и да е, да го свършва бързо - от това ще спечели и света и Русия
259
2
 
4
 
! Отговори
Anonimen преди 1 година
Путин си е ОК с главата,но трябва да се подчинява на тези които са го поставили на неговият пост.Вижда се че се подчинява на чужда воля и вътрешните му противоречия разстройват крехкото му здраве.Все пак е на доста години.Най-отровният орган в човешкият организъм това е мозъкът.Мозъкът при отрицателни емоции може да произведе отрова която да те убие на момента.
258
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какви върховни глупости. Може и от 2однянка да е болен, и от нея се подуваш
257
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Толкова много медицински специалисти! Направо епидемия
256
2
 
9
 
! Отговори
Врач преди 1 година
Положително страда и от хемороиди и има рак на простатата. Винаги се надига на стола и сменя задните бузи. Така са повечето, а Ленин имаше наследствен сифилис, който се прояви след като го гръмнаха.
255
6
 
11
 
! Отговори
Не фен на Путин. преди 1 година
Прекрасна и полезна статия с догадки от експерти, журналисти, и други екстрасенси и врачки за Путин, Хитлер и Тръмп. Добре забъркана манджа с грозде въпреки, че са пропуснали да забъркат с Хитлер и Болсонаро, Орбан, Такър Карлсон, Салвини, Найджъл Фараж, Джо Роган, Льо Пен. Хайде сега и една манджичка с Хитлер и Зеленски, Байдън, Пелоси, Сорос. Фаучи, Клаус Шваб, Бил Геиц и Новия Световен Ред, пак с екперти, психолози, лекари......Не се ли усещат тия от Велчо Дойчев че станаха за посмешище?
254
7
 
14
 
! Отговори
Специалист преди 1 година
Путин страда от диабет, паркинсон, кръвно, бъбреци, мания за величие, параноиден синдром, ишиас, гастрит, шипове, гонартроза, бронхит, епикондилит, плексит, тендовагинит, проктит, дископатия, отит, миопия, начален страбизъм, глосит, гингивит, пародонтоза, цистит, простатен аденом, цервикален радикулит, епилепсия, аблацио на ретината, полиневропатия, сиалоаденит, болест на Кроон, начален фациалис, ринит, омартроза, паническо разстройство, артрит на газобедрените стави и умствена недостатъчност.
253
10
 
14
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 1 година
Чета и не вярвам на ушите си, невероятни глупости!
252
14
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин не страда от нищо. Докторите и Хамерика страдат от путинизъм!
251
17
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин страда от липсата на гънки по мозъка. Вече е атрофирал. Вижте го на някое видео, как запецва и не може да си продължи мисълта.
250
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе друго си е да имаш такъв"здравеняк"на власт кат Байдън!
249
11
 
11
 
! Отговори
българка преди 1 година
ЧЕ Е ЛУД ЛУД Е -ФАКТ НО КАКВО ПРАВЯТ ТИЯ ОКОЛО НЕГО ? И ТЕ ЛИ СА ЛУДИ? И КАКВО ЗНАЧЕНИЕ ИМА КОЙ ПРАВ КОЙ КРИВ.... КОГАТО НАТИСНАТ КОПЧЕТО? АКО НЕ СЕ ОБЕДИНИМ АКО НЕ ЖЕВЕМ В МИР.....ЗАЕДНО.. ХОРАТА ...КРАЙ ... С НАС..... И НИЕ ...КАТО ДИНОЗАВРИТЕ...
248
11
 
12
 
! Отговори
да мре гнома преди 1 година
няма да липсва.
247
3
 
15
 
! Отговори
L. преди 1 година
Объркали са се - Паркинсон може да страда от Путин.
246
16
 
9
 
! Отговори
Да ежив и здрав преди 1 година
До ДжоБаеца Страда ,не страда ,важното е че ви го набутва на многополовшти и затова кВ иЧите !
245
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Нормален човек ще праща ли ... Питай Империята на Сатаната ? Щом за едни може ,значи и за други може
244
5
 
14
 
! Отговори
ДжоБаеца преди 1 година
Сърби го газа но НАТО ще му го начеше.