Дори войната в Украйна не приближава неутралната Швейцария към НАТО

Финландия и Швеция са по-склонни да се присъединят
1 май 2022 15:25, Петя Славова
69
Дори войната в Украйна не приближава неутралната Швейцария към НАТО
Снимка: БГНЕС

Още по темата
Докато Финландия и Швеция са все по-склонни да се присъединят към НАТО, по-тясното сътрудничество с Алианса също е предмет на оживена дискусия в Швейцария.

Но дали планинската, без излаз на море страна от Централна Европа ще се откаже от принципа си на неутралитет и ще подаде документи за членство във водения от Вашингтон западен военен съюз?

Лоран Гьошел, директор на Swisspeace и професор по политически науки в университета в Базел, казва пред Al Jazeera, че членството в НАТО може да има някои предимства.

"Страната може да се възползва от допълнителни мрежи по отношение на разузнаването и други свързани със сигурността формати за обмен“, каза Гьошел, добавяйки, че НАТО „вече няма да води дискусии относно това дали може да използва въздушното пространство на Швейцария – или дори сухопътни маршрути – за транспорт и съобщения".

"Неутралитетът исторически се корени в последните два века, когато е служил на страната да запази независимостта си в Европа, по времето на големи войни. Това също помогна за националното сближаване, когато части от населението биха предпочели да подкрепят Франция и други части на Германия. През годините и благодарение на успеха си, неутралитетът стана част от швейцарската национална идентичност. Досега тя все още представлява основната външнополитическа ориентация на страната. Неутралитетът на Швеция беше много по-голяма част от националната им идентичност, докато неутралитетът на Финландия беше по-прагматичен и на практика им беше наложен от Споразумението за приятелство, сътрудничество и взаимопомощ, подписано между Финландия и СССР през 1948 г.", казва Алистър Шепърд, старши преподавател за Европейската сигурност в университета Аберистуит.

Според Уин Рийс, професор по международна сигурност в университета в Нотингам, евентуална кандидатура на Швейцария за присъединяване към НАТО е „мащабна промяна на 70-годишната политика дотук“.

За разлика от Швейцария и двете страни са членки на Европейския съюз и са доставяли оръжие на Украйна.

За разлика от това, Швейцария не е изпратила оръжия в Украйна и е блокирала молбата на Германия за реекспорт на оръжие, докато неотдавнашно проучване показа, че едва 19 процента от швейцарската общественост е за присъединяване към Алианса.

Мнозинството швейцарци са и против изпращането на оръжие към Украйна, но приветстват пратката от бронежилетки и каски за Украйна, предава БГНЕС.

Швейцария – страна с 26 кантона и четири национални езика – исторически се гордее с това, че е неутрална държава, която през последните десетилетия се превърна в синоним на дипломация.

Берн често е бил домакин на политически противници, например по време на известната среща от времето на Студената война - срещата на върха в Женева през 1985 г., между президента на САЩ Роналд Рейгън и съветския генерален секретар Михаил Горбачов.

Либералите (FDP), Зелената либерална партия (GLP) и Центърът (Die Mitte) са за разширяване на сътрудничеството с военния алианс, но никоя от тези партии не подкрепя присъединяването към Алианса.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
1
 
0
 
! Отговори
В швейцария преди 1 година
В швейцария има паметник на руски полк, в планината издигнат. четете история.
50
8
 
10
 
! Отговори
Внушенията са опасни преди 1 година
На практика за първи път в съвременната история, от края на 19 век, Швейцария наруши неутралитета си и подкрепи санкциите срещу Путин-Кремъл! А, колкото до Финландия и Швеция, в тях процентът на гражданите им, които искат да се присъединят към НАТО вече надвишава 80%! Четете хора, не се оставяйте да ви манипулират!
49
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 51Не представляват интерес за съседните държави, верно имат високите Алпи, ама само с планини не става работата :))) Къде се намира Швейцария и къде се намира например България, две съвсем различни неща, да не говори колко е малка като територия, ние изглеждаме като гигант :)))
48
3
 
3
 
! Отговори
запознат преди 1 година
Тези и Посейдон не може да ги засегне. Прекалено високо са! Но виж един Посейдон в средиземно море ще превърне София в новата ни морска столица!
47
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 51В Швейцария има банки защото те знаят че там има сигурност. Целият свят държи богатството си там защото Швейцария не взема страна тя използва всичко и всички за да остане читава и богата,като същевременно пази и световното богатство. Ето така малка държава става голяма - с ум.
46
6
 
7
 
! Отговори
Шилев преди 1 година
Не очакваха англосаксонските подлеси толкова светкавичен, твърд и решителен отговор на интригите им. А специално англичаните трябва сериозно да се замислят. "Самолетоносачът" им е сравнително малък и ще му отделят вип внимание. Когато му дойде времето. Дано да не идва, че отиде и нашият гумен кръстосвач.
45
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 48 Хрушчов - дреме му на някой за него. Крим е руски и ще си остане такъв макар че някой се опитва чрез подклаждане на война да промени това. Зеленцето,горкото на това разчита, ама Русия е голям залък за преглъщане, не дай си боже - може да стане нещо което никой не е предвиждал - да вкара гол в собствената си врата. Тогава какво? Ще има ли победители и победени? А де?
44
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Швейцария се намира в регион, коойто е без значение, да се поставят на наше място, дето всеки иска да се наложи и тогава да бъдат "неутрални" :))) Неутрален значи никоя съседна страна да нема интерес към територията им, ние го опитвахме този номер, ама все има интереси към нас, не става :)))
43
1
 
20
 
! Отговори
Петко преди 1 година
Швейцария не е неутрална, въпреки че се прави на такава. Още в първите дни запорира руски сметки и пари. Швейцария е към ударната група на Запада. Маските паднаха след 24-и февруари.
42
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Швейцария я пазят банките.
41
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Затова Швейцария ще е най - богатата страна в Европа защото не се вре в мръсотии и не става бърсалка на чужди ***...е. Европа трябва да се поучи от тях, защото в момента копае собствения си гроб. Не можеш да искаш Русия да ти дава а ти да не дадеш. Със сигурност договорката не е била такава. Като са толкоз курназ да не бяха се обвързвали изобщо. Какво очакват сега? Да чакат на братята американци? .. .ха - ха всички знаем че това няма да стане. САЩ хубаво си плете кошницата
40
4
 
14
 
! Отговори
до 44 преди 1 година
Бъркаш. Крим е руски до 1954 г. когато Хрушчов го подарява на Украинската съветска социалистическа република по случай 300 годишнината от обединението на Русия и териториите на изток от река Днепър/днешна Украйна/ в една държава. Преди това на тези земи се сменят руско/Киевска рус/, полско и литовско владичество.
39
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те в терористични организации не влизат
38
9
 
6
 
! Отговори
СОРОС КАЗА НА 11 преди 1 година
До 11- СОРОС КАЗА: БЪЛГАРИ ПЛЯСКАЙТЕ НА ПУТИН И ПОСЛЕ ДРУГИ НАРОДИ ЩЕ ПЛЯСКАТ НА ЕРДУГАН КОГАТО ЦЕЛУНЕ БЪЛГАРИЯ
37
13
 
6
 
! Отговори
11 преди 1 година
До ПУТИН ОТ ГОДИНИ ИСКА -------- Аве, цъpвyл, Крим става руски през март 2014 г., а минските споразумения са през септември 2014 г., т.е. Минските споразумения не са съществували при вземането на Крим от Русия. Сороски близач...
36
7
 
8
 
! Отговори
ГОРДО БЪЛГАРИ! преди 1 година
До ЕДНА ЩО ГОДЕ- ЕТО КАКВО Е КАЗАЛ ЕДИН ИСТИНСКИ БЪЛГАРИН- РУСОФИЛСТВОТО Е ГРУБО ПОЛИТИЧЕСКО СУЕВЕРИЕ, УМИШЛЕНО КУЛТИВИРАНО СРЕД НАРОДНИТЕ МАСИ; ПОЛИТИЧЕСКО ЗНАМЕ, ВЪРВЕНЕТО И ВОЮВАНЕТО ПОД КОЕТО НЕИЗБЕЖНО ВОДИ КЪМ ПРЕДАТЕЛСТВО И НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА. ЗАЩОТО РУСОФИЛИТЕ, ПЛУВАЙКИ БЕЗОГЛЕДНО ВЪВ ВОДИТЕ НА РУСКАТА ДИПЛОМАЦИЯ, НЕИЗБЕЖНО И ФАТАЛНО ПРАВЯТ ОТ БЪЛГАРИЯ ЕДНО СЛЯПО И ПОСЛУШНО ОРЪДИЕ В РЪЦЕТЕ НА РУСКАТА ЗАВОЕВАТЕЛНА ПОЛИТИКА НА БАЛКАНИТЕ.
35
9
 
11
 
! Отговори
ДИМ. БЛАГОЕВ преди 1 година
ДИМИТЪР БЛАГОЕВ - ДЯДОТО ДО СЕГАШНИТЕ ЛЕВИ КОПЕЙКИНЦИ: "РУСОФИЛСТВОТО Е ГРУБО ПОЛИТИЧЕСКО СУЕВЕРИЕ"
34
1
 
22
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
В Швейцария казармата е задължителна. 6 месеца. Който не иска да носи оръжие поради морални причини служи двойно 340 дни като помагат на възрастни хора или помагат във възстановяването на културни обекти. Всяко трето домакинство в Швейцария разполага с оръжие. Всеки който завършва казарма също получава оръжие. Над 2 милиона броя оръжия има по домовете в Швейцария. И въпреки това швейцарците искат неутралитет. Защото който е ходил в казарма, знае, че неутралитета е най-ценното нещо.
33
16
 
8
 
! Отговори
ПУТИН ОТ ГОДИНИ ИСКА преди 1 година
ПУТИН ОТ ГОДИНИ ИСКА УКРАЙНА В РУСИЯ. КАКВИ МИНСКИ СПОРАЗУМЕНИЯ ? ? ? ? ТА АКО ПУТИН ИСКАШЕ ИЗПЪЛНЕНИЕ НА МИНСКИТЕ СПОРАЗУМЕНИЯ ЗАЩО ВЗЕ КРИМ ? ? ? ? ЕЙ, КОПЕЙКИНЦИ - БЪЛГАРИТЕ НЕ СА *** ! ! !
32
6
 
24
 
! Отговори
Да бехте го чули преди 1 година
Европа се самоубива! Не чухме Путин и затова сега чуваме бомбите....Когато Путин ни казваше: "Посъветвайте Зеленски да изпълни Минските споразумения", какво правихме европейците? Ами занимавахме с вредата от мусаката и *** стремленията. Е, не чухме Путин и затова сега чуваме бомбите. И европейците трябва да си отговорим на най-важния въпрос щеше ли да има война, ако бяха изпълнени от страна на Украйна Минските споразумения? Не, нямаше да има.И защо трябва тогава да се правим на *** и да търсим вината единствено и само в Пyтин? Вината е преди всичко в нас, европейците, защото