Каква е ролята на западните тайни служби във войната в Украйна?

От всички западни съюзници Съединените щати са най-добре оборудвани
2 май 2022 17:27, Петя Славова
90
Каква е ролята на западните тайни служби във войната в Украйна?
Снимка: БГНЕС

За защитата си от руския агресор Украйна разчита не само на доставките на оръжия от своите съюзници - страната има нужда и от информацията на западните тайни служби. Каква е тяхната роля, коментира "Дойче Веле".

Сателитно разузнаване

Сателитното разузнаване е ключово за работата на тайните служби. Според бившия служител на германското разузнаване Герхард Конрад в последните години то става все по-ефективно. Сателитите не само правят оптични снимки, някои от тях са оборудвани и със сензори, които могат да улавят и да измерват сложни електронни и физически сигнали. Така чрез сателити могат да се откриват и скрити оръжия, обяснява Конрад пред ARD. Сензорите могат да засекат и къде има увеличен обем на комуникационните сигнали, благодарение на което може да се направи например заключението, че на определено място е разположен команден център.

От всички западни съюзници Съединените щати са най-добре оборудвани. Но те не могат да предават своите сателитни разкрития директно на Украйна, защото тя не е член на НАТО. Сведенията се събират в централата на Националната агенция за геопространствено разузнаване в САЩ, а оттам нататък кога, как и каква информация да бъде предоставена на Украйна, се решава от американския президент.

Разузнавателни самолети и дронове

До началото на войната над Украйна прелитаха разузнавателни самолети и дронове на НАТО. Така западните съюзници можеха да наблюдават движението на руските сили по границата. След като Русия затвори въздушното пространство над Украйна, самолетите на НАТО вече не могат да прелитат през него. В противен случай те ще се превърнат в директен участник във войната, обяснява Конрад.

Партньорите от НАТО обаче могат да продължат да летят над собствените си територии и оттам да наблюдават на няколкостотин километра от другата страна на границата. Но и информацията, генерирана чрез въздушното разузнаване, не може да бъде изпращана директно на воюващите украински части. Ако Украйна изобщо получи такива важни информации от западните си съюзници, това става само със закъснение. Според Конрад докато стигне до Киев, част от информацията губи своето тактическо значение.

Подслушване

Подслушването е сред основните дейности на тайните служби. Според Конрад то не винаги работи, защото комуникацията на по-високи нива често е кодирана. Въпреки това при подготовката или провеждането на военни операции са възможни много различни форми на комуникация, включително зле кодирани или некодирани изобщо.

Не би трябвало да се подценява обстоятелството, че руските войници се обаждаха на семействата си със собствените си мобилни телефони, използвайки украинската мрежа. Украинските служби за сигурност биха могли спокойно да подслушват тези разговори, казва Конрад. И така да събират ценна информация.

Западни шпиони в Москва?

Конрад предполага, че Западът има шпиони в Москва. Той знае от опит, че шпиони, които са били вербувани отдавна, години по-късно вероятно успяват да заемат важни постове. В такива случаи те или стават особено ценни за западните разузнавателни служби, или пък прекъсват комуникацията със Запада.

Вероятно е да има високопоставени "вътрешни източници", които имат пряк достъп до тези, които взимат решения и разполагат с важна информация. От полза обаче могат да бъдат и хора, които имат достъп до по-малко данни, но въпреки това могат да осигуряват важна информация и снимки за актуалното положение.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе големи специалисти тези Хамериканци.Абе Хора кога ще прогледнете.Промиват ви мозъците и вярвате на всичко което казва САЩ .Айде погледнете от другата страна.Но неможете защото Запада казва кое е истина и кое не.И Овцете вярват
56
2
 
6
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 година
До коментар 52. Не знам за руския генерал, ама за бай Дън знае целия свят и най-вече английската кралица. Добре че е с Памперс за да не му личи
55
2
 
6
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 година
Колкото до западните сателити за разузнаване, да не почнат да изчезват след руски обстрел с ракети. Да не забравяме как се криеха космонавтите в МКС.
54
6
 
12
 
! Отговори
Евангелиста преди 1 година
Ролята е че направиха еойната в Украйна
53
37
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин пускай сатаната бате да оправи сатанато. Берлинистан, Лондонистан, Парижистан, Негровашингтон и Нига Йорк им пусни посеидон и да се приключва с наглосаксонския световен ред.
52
28
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин е боле от рак
51
10
 
16
 
! Отговори
Шаши преди 1 година
,, Дойче зел'е" отдавна надминаха вестник Уикенд. Представяме си как Байдън получава информацията и я анализира. Коя да пусне на Зеленски и коя да задържи. Отчитаме и часовата разлика. То Байдън направо да го ожалиш. Плюс другите глупости. А 22 ките Стелт?
50
5
 
11
 
! Отговори
защо преди 1 година
Елементарно! - Сценаристи.
49
8
 
21
 
! Отговори
Наполеончик преди 1 година
Не бе, нямат никаква роля. Крайцера "Москва" беше потопен от две праисторически ракети на хохлите с помощта на извънземни.
48
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
РОА - руска освободителна армия, командвана от генерал Андрей Власов , единствения руски генерал спечелил боевете при Волхов и Москва, докато всички други бягат, предаден от руското командване преминава на немска страна, но там не му вярват защото е руснак! Трагедията на един голям командир и руски патриот!
47
15
 
38
 
! Отговори
Ха! А! преди 1 година
Русия води война с НАТО през ръцете на укро-еничарите! Материала добре го потвърждава!
46
6
 
20
 
! Отговори
ей преди 1 година
подслушването е забранено - янките на съд при гешев
45
29
 
8
 
! Отговори
Гимн РОА преди 1 година
Только Вера двигает горами, только Смелост города берет! Слава Украини! Героем Слава!
44
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ролята им може да се обобщи като "умряла работа". буквално.
43
25
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна знае дори, когато някой руски генерал пpъдне (преди да се нacepe от страх).
42
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като се има в предвид, че щатите знаеха за войната предварително и една камара генерали отидоха при Св. Петър, май американците си знаят работата. Да спомена само, че Тръмп по информация от службите каза за България, че корупцията е огромна, а тогава беше Бойко на власт.
41
17
 
25
 
! Отговори
факт преди 1 година
По данни на Службата на Върховния комисар на ООН за човешките права общо загиналите по време на военните действия в Източна Украйна (Донбас) от 2014 до 2022 година надхвърлят 13 000 души, като от тях цивилните жертви около 3350, а останалите са въоръжени проруски сепаратисти. ..които са използвали тези цивилни, като щит срещу украинската армия... 11 пъти за 8 години Путин осуетява опити на ООН да провери, какво се случва в Донбас за да нахлуе в Украйна през февруари...
40
0
 
23
 
! Отговори
Молдова преди 1 година
Щом се е стигнало до война, това означава пълен провал.
39
16
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Днес си търсех някаква комедия да гледам и не знам как попаднах на едни кадри от международен марш на моряци в Тайланд. Да, ама току що паднал проливен дъжд. И азиатците цопат с бели панталонки, но поне се стараят. Но се пазят да не нагазят в дълбокото, после идват американците и с погнуса гледат как са се изцапали. Наоколо се събрала публика, чака парад. И идват руснаците-маршируват яко по локвите безстрашно. Такива обрации обраха! Еми, това са войници и дисциплина. Ясно!
38
15
 
29
 
! Отговори
Ехаа преди 1 година
По не потвърдени данни при опит да избяга от подземията на завода в Мариопол е заловен жив Канадският генерал Тревор Кадие който е доставен в Москва?!