ЕС твърдо отказва да плаща покупките на газ от Русия в рубли

ЕК: Евросъюзът трябва да се подготви за прекъсване на доставките
3 май 2022 06:15, Елка Василева
299
ЕС твърдо отказва да плаща покупките на газ от Русия в рубли
Снимка: архив, БГНЕС

Европейският съюз отказва да плаща покупките на газ от Русия в рубли и трябва да се подготви за прекъсване на доставките. Това предупредиха Европейската комисия и френското председателство на ЕС след извънредното заседание на министрите на енергетиката на 27-те, състояло се в Брюксел, обобщава Франс прес.

"Искането на Москва да се плащат покупките на газ в рубли е едностранна и неоправдана промяна на договорите и е легитимно да го отхвърлим", заяви европейската комисарка по енергетиката Кадри Симсон след края на срещата.

Още по темата
"97 процента от договорите, сключени с европейските компании, уточняват валутата за плащането и става дума или за евро, или за щатски долари", добави тя.

"Използването на предложената от Москва схема чужди компании да плащат за природния газ чрез позволяването от тяхна страна на Русия да превалутира преведените от тях суми в рубли е нарушение на санкциите на ЕС", заяви още Симсон, цитирана от Ройтерс.

"Плащането в рубли чрез механизма за превалутиране под надзора на руските власти и чрез втора специална сметка в "Газпромбанк" е нарушение на санкциите и няма как да бъде прието", каза Симсон, цитирана от Ройтерс.

Кадри Симсон заяви, че не й е известно да са били открити сметки в рубли, допълва Франс прес. "Предвидени са плащания за средата на май и повечето компании ще спазят условията на договорите", добави тя.

Френската министърка на екологичния преход Барбара Помпили също потвърди желанието да се спазват договорите и заяви, че ЕС трябва да се подготви за  преустановяване на доставките.

Няколко страни членки поискаха разяснения относно плащането в рубли посредством откриване на специална сметка и Кадри Симсон обеща детайлни уточнения, за да обясни на компаниите какво могат да направят и какво не.

Полша и България уредиха плащанията си в предвидената в договорите им валута с "Газпром" и отказаха да открият втора сметка в рубли. Руският газов гигант преустанови доставките за тях, считайки че плащането не е било извършено.

"Няма непосредствени рискове за доставките", увери Симсон. "Но ние няма да можем да заменим 150-те милиарда кубични метра газ, купувани от Русия с други източници. Това няма да е поносимо", призна тя. "Ние можем да управляваме заменянето на две трети от доставките на руски газ", уточни тя.

Кадри Симсон настоя за необходимостта страните членки да попълнят резервите си, а Барбара Помпили подчерта необходимостта да се диверсифицира начинът на производство на електричество и на отопление.

"Европа трябва да се отърве от зависимостта от руските изкопаеми горива", подчерта полската министърка на енергетиката Анна Москва. "Нашите резерви ще бъдат на 100 процента пълни от капацитета си през тази зима", увери тя. "Американски втечнен природен газ започна да пристига от Литва и ние ще си доставим газ и от Норвегия чрез Дания", обясни тя.

Министрите говориха и за прогресивно спиране на покупките на руски петрол и руски петролни продукти, планирано от ЕС, за да се пресече европейското финансиране за Русия, която води война в Украйна. Но никакво решение не беше взето.

Барбара Помпили каза, че се подготвя нов пакет от санкции, но не това е била темата на срещата. Симсон потвърди, че се работи по нов пакет от санкции. Тя каза, че на 3 май в Страсбург ще има среща на всички европейски комисари и председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен ще уточни какво е било решено.

Решението е финализирано и ще бъде прието на 3 май от ЕК, заяви пред Франс прес европейски източник.

На 4 май предложението ще бъде представено на страните членки за одобрение. Но не се знае дали това ще стане до уикенда, заяви германският министър на енергетиката Роберт Хабек.

Ако 27-те се разберат по този въпрос, то спирането на купуване на руски петрол и петролни продуки ще бъде прогресивно, от 6 до 8 месеца, но ще има и мерки с незабавен ефект, като например данък върху транспорта с танкери, потвърди европейски представител.

ЕС вече наложи ембарго на руските въглища и затвори пристанищата си за руски кораби, с изключение на тези, транспортиращи въглеводороди.

Основни вносители на руски изкопаеми горива са Германия, Италия, Нидерландия и Франция.

Европейската комисия може да изключи Унгария и Словакия от подготвяното ембарго върху покупките на руски петрол предвид зависимостта на двете страни от доставките на суровината от Русия. Това посочиха двама представители на европейските институции, цитирани от Ройтерс. За да запази единството в 27-членния блок, Еврокомисията може да предложи на Словакия и Унгария "изключение или дълъг преходен период", според единия от източниците.

 Унгария и Словакия зависят от руски петролопроводи. Те нямат излаз на море, нито пристанища и не са свързани с никакъв европейски петролопровод. Трябва да се построят инфраструктури или да се намерят алтернативи, добавя Франс прес.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


299
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
229
0
 
1
 
! Отговори
Николай Стефанов преди 1 година
Тогава ЕС ще му се наложи да си купува природния газ от другаде. Може би азербайджански или турски, които в общи линии са си ребрандиран руски с надценка.
228
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дали ЕС иска газ и нефт от Русия няма никаквоз начение. Евтиният газ и нефт отидоха в миналото. Русия се преориентира и износът на газ, нефт и др. суровини в пъти ще намалее. От тук насетне Русия се индустриализира и който иска ще купува стоки, т. е. износът ще бъде с по-голяма добавена стойност. Що се касае да търсенето на нефт и газ то ще се увеличи и цените съответно ще се увеличават. Страни като България ще купуват газ и нефт независимо от кого по международни борсови цени, т. е. скъпо!
227
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БЛОКИРАНЕТО НА 300 МЛРД. ЕВРО НА РУСИЯ НЕ Е ЛИ РЕКЕТ? КАКВО ИСКА ЕС? ДА ПЛАЩА ВЪВ ВАЛУТА И ПОСЛЕ ТАЗИ ВАЛУТА ДА БЪДЕ БЛОКИРАНА.,Т. Е ДА БЪДЕ ОТКРАДНАТА! Е НЯМА КАК ДА СТАНЕ! ИСКАШ ГАЗ ПЛАЩАШ В РУБЛИ, НЕ ИСКАШ ГАЗ НЕ ПЛАЩАШ НИЩО! МНОГО Е ПРОСТО! СМЕТКАТА НИЕ ЩЕ Я ПЛАЩАМЕ!
226
15
 
3
 
! Отговори
Анализатор преди 1 година
Изхвърлете от ЕС предателите ,тоест унгарските и хърватските КУУРВИИ и ги пратете да дуухат в Масква!!!Само тогава Европа ще върви напред!
225
6
 
1
 
! Отговори
Виц преди 1 година
Купувам си запалка. В магазина: "Два лева и двеста рубли" -"Какви са тия рубли бре?" - "В запалката има газ. Тя е в рубли".
224
2
 
9
 
! Отговори
мет енерджи преди 1 година
Майкоооо, каква лапачка се задавааа! Ей, от ембарогото едно време в Сърбия не съм виждал такава! И там понаправих некой лев, ама тука какво ще е - немам думи! Снощи се събрахме в Брюксел да се разберем кой на кого ще доставя, кой на кого ще плаща. Всичко е 6, така че стига сте ревали! Ще си имате руски газ! Само че през нас, нали разбирате? Е, малко комисион ще плащате, ама какво толкова? И без това тъкмо сте свикнали от ваксините, че и там как ви извъртехме... Айде, стягайте се, почваме ви!
223
2
 
17
 
! Отговори
В бъдещето преди 1 година
Никой не повдига темата какво ще правим след 3 години, когато трябва да презаредим АЕЦ "Козлодуй". Ще си светим с газеничета и ще се топлим с полски въглища като преди 50 години ли?
222
1
 
10
 
! Отговори
gogo преди 1 година
До azПреди войната 140 рубли = 1 доларсега е вече 70 рубли = 1 долар и продължава да подскъпва
221
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Благодарение на решаващата помощ на Путин с прищявката му да се плаща непременно в рубли ЕС най-сетне ще се отърве от руския рекет.
220
5
 
1
 
! Отговори
az преди 1 година
До BillКурсът на рублата може и 150 долара за 1 рубла да стане, като няма обмен между страните... По време на желязната завеса е било така 1 рубла = 1 долар, просто вече не са сравними...
219
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
'' Ще обяви ли Путин война '' .................................. товариш Копейкин от Възраждане, заяви вчера, че представлява 85% от българския народ и, че очаква решителната помощ на червената армия, за да освободи българския народ от проклетия запад, по подобие на Донбас. Така, че не унивайте ... скоро ще бъдете свободни ...
218
3
 
27
 
! Отговори
Bill преди 1 година
Интересна работа! ЕС отказва да плаща в рубли, пък цената на рублата расте постоянно. Все едно има някакво активно търсене на тая валута. На 24 февруари един долар струваше 147 рубли, а днес гледам 66-67. Да не би европейските държави да продължават да купуват чрез посредници?
217
12
 
14
 
! Отговори
ники преди 1 година
и след като Ес се откъсне тотално от руските енергийни източници, *** ще идват на колене да се молят да им купим поне малко петрол или газ, да имат пари да ядат черния си хляб
216
21
 
4
 
! Отговори
Ицо преди 1 година
Енергии много - от газ, от вода, от въздух, от атом, от слънце. А Русия дали има други приходи или 70-80% им е копане на газ и руда и изнасянето им към по развити страни които да правят високо технологични продукти с тях? Руската икономика е с големината на испанската, само че не толкова високо технологична. Ако им забранят да си копаят и изнасят ресурсите да видим какво ще правят.
215
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами като отказват ще правят като вятъра и това е.
214
4
 
24
 
! Отговори
Мишо преди 1 година
Майната му на ЕС. Седим гладни заради 1000 бюрократа.
213
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като не искате да заплащате природния газ в рубли, а безочливо отмъкнахте от руските външнотърговсите банки 320 млрд.$, ще карате без газ, на ток.Много сте брутални и нагли, г-да управляващи ЕС, от Дойчланд,Франция и Белгия. Заплашвахте Русия, че до края на т.г. ще преминете на газ от други държави.Руснаците ви помогнаха още сега да сторите това.Какво са виновни спортистите от Русия, та и тях наказвате! Нагли,бездушни, подли еврогейове,жадни за власт и брутално да експлоатирате тези под вас!
212
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Страхотна новина, карайте я без газ.
211
2
 
17
 
! Отговори
noFreeman преди 1 година
на думи есчето не плаща ама иначе си плаща с рубли и нъкъде не са спрели газта, осен у нас и в Полша... и не е заради това че не искаме да плащаме в рубли, ами заради внасянето на двете страни огромно количество отъжие...
210
5
 
27
 
! Отговори
До Еврогейския съюз преди 1 година
Споко. Никой няма да ви насилва да плащате. Вие сами си се насилвате отзад.