Местят ли украинските бежанци в зимните курорти?

Хотелиерите в Банско определят мярката като добра за предстоящите месеци
Обновена: 3 май 2022 13:33 | 3 май 2022 13:32, Петя Славова
88
Местят ли украинските бежанци в зимните курорти?
Снимка: БГНЕС

Удължава се Програмата за ползване на хуманитарна помощ за лица, търсещи временна закрила в България заради войната в Украйна. Помощта отново ще бъде в размер на 40 лева без ДДС. И ако досега от мярката се възползваха предимно хотелите на морето, сега се очаква по-активно да започнат да се възползват планинските курорти, заради отлива на туристи след края на зимния сезон.

Хотелиерите в Банско определят мярката като добра за предстоящите месеци. Причината- туристите в курорта са осезаемо по-малко, отколкото през зимата.

Още по темата

В Банско към момента са настанени около 700 украинци, почти всичките живеят в хотели.

У нас са настанени над 30 хиляди бежанци, само по Черноморието. Водят се вече разговори между властта и собствениците в зимните ни курорти за преместване на бежанците от летните към зимните почивни бази.

"Министерството на туризма пусна въпросник към хотелите, желаещи да приемат бежанци. Хотели навсякъде в страната могат да кандидатства по тези програми- както по морето, така и в планината. Държавата трябва да се стреми да социализира максимално бързо бежанците, което означава да ги настани в къщи и апартаменти. Не е добре да бъдат в бази и хотели, те не идват на почивка", обясни пред Нова тв Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
1
 
! Отговори
До 80 мечтател преди 1 година
Няма проблем, викай тавариш путин да освободи българските градове от техните жители и инфраструктира. И Към границите с турция и гърция. Там хотели бол.
71
2
 
15
 
! Отговори
Мечтател преди 1 година
Мечтая си само един, два месеца да бъда като украински бежанец. Да поживея на хотел 4,5 звезден. Сутрин да стана, да ми сервират закуска, после на плаж, после да се върна за обяд, да си почина следобяд, после пак на разходка, после на вечеря. Никаква работа, никакви шефове, никакви сметки. Били искали да започнат работа! Няма такова нещо -да не са луди, докато им плащаме за всичко
70
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
бежанците не искат в зимните курорти,те са искат само по черноморието.През зимата искат в планински
69
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хубаво е, че помагаме, но е много грозна и рязка разликата как се отнасяме с бежанци от Сирия и Близкия Изток като цяло.
68
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Пампорово-------Ама защо само тях, искам и мен да ме вземат там да живва регионът. Обещавам да осигурявам работа на персовала колкото искат.
67
2
 
8
 
! Отговори
Пампорово преди 1 година
Зимният курорт Пампорово е застроен с толкова много хотели, че ще се поберат всички украинци. Това ще спомогне регионът като цяло да живне, а и за персонала ще има работа през лятото.
66
2
 
16
 
! Отговори
мак преди 1 година
За да е справедливо, държавата да поеме и почивките на всички туристи. Защо те да се охарчват, докато украинците са на бг издръжка. Само питам, докога ще трае тази щедрост и де..илна мигрантска политика на Киро и ша..йка. Скоро ще задминат поляците в гл..упостта и недалновидността си. А днес пак има призив за дарения за болно детенце.
65
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 72--------Псуват те президента, щото така са намерили! Що не псуват в Турция? Или, ако го правят е само на ум. Ердоган е заплашил всеки, когото хванат с демонстрации, знамена и конфликти, става въпрос за украинци и руснаци, ще бъде депортиран. Та са свили и знамената и изявите. Ама у нас всичко може. За тях, обаче, не за всички.
64
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали искахте да чегъртате! Е сега всички ще си чегъртаме джобчетата да съберем за единия хляб. Е... Без бежанците. Те са далеч по ценни от народа.
63
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
украинците все едно се намират в Украйна и псуват президента ни!
62
1
 
14
 
! Отговори
Гошо преди 1 година
Крайно време е по един апартамент да им дадат ,стига са се свивали в по една стая из тия хотели
61
1
 
15
 
! Отговори
85858 преди 1 година
*** моля ви се, направете им партия, телевизия, магазини, да се чувстват като у дома си.
60
1
 
35
 
! Отговори
Господ да ви накаже преди 1 година
Тия, които ги предлагат тия неща къде живеят и кой им дава правото да казват къде да се харчат българските пари?! Айде спрете веме с тия укринци и се погрижете за българския народ, а тия да си ходят откъдето са дошли или в бежански лагери. Цялата държава се занимава три месеца как да им е по-луксозно на тия. Алоооо, къде се намирате, бе?! Продължава една престъпна политика...
59
2
 
38
 
! Отговори
,уеаиож преди 1 година
А защо държавата не прати децата и пенсионерите безплатно в летните и зимните курорти?! Защо чуждите са ви приоритет, бе изедници народни!
58
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След 5 години ще имат право да гласуват!
57
2
 
41
 
! Отговори
за преди 1 година
пенсии, за детски няма, но за тях има! ОСТАВКА! За нас подхвърлят трохи, а за тях имал Сега отделят и места за децата им! Българите отново са подложени на геноцид от управляващите в собствената им страна. И колко месеца или години ще ги хрантутим тези! За това аставка. Пенсионерите ще си плащат всичко, а за тях безсплато. За малките деца е същото! НЕЗАБАВНА ОСТАВКА!
56
1
 
49
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 година
Живея с пенсия 14 лв на ден за храна,лекарства,отопление,разходи за ток и вода,за дрехи и обувки не достигат пари.Останах млада вдовица с две малки деца,отгледат ги сама.Само веднъж се опитах да помоля за някаква помощ,но ме унижиха,като ми казаха като нямам пари,да си пусна квартиранти да живеят в другата стая с нас.Плащах ипотека за жилището.
55
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма да ни запалят като бьлгарите в одеса нали
54
0
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз ако съм на бежанците в лагерите ще съдя държавата в Страсбург. Окъде накъде само украинците ще ги настаняват по хотели , а другите бежанци ще стоят в мизерията.
53
0
 
45
 
! Отговори
Таралеж Накълбо преди 1 година
Нещо като държавни общежития трябват. Не хотели 4-5 звезди, докато ние се чудим как да си платим тока.