Влизане на Финландия и Швеция в НАТО ще укрепи алианса

САЩ подкрепят политиката на „открити врати“
3 май 2022 09:30, Елка Василева
35
Влизане на Финландия и Швеция в НАТО ще укрепи алианса
Снимка: архив, БГНЕС

Пентагонът смята, че влизането на Швеция и Финландия в НАТО „ще усложни военното планиране“ на Русия, пише в заглавие „Независимая газета“. В контекста на руската инвазия в Украйна Швеция и Финландия преразглеждат дългогодишните си позиции, че военният неутралитет е най-добрият начин за гарантиране на националната сигурност, припомнят вестниците.

Още по темата
Властите на САЩ ще подкрепят изцяло молбите на Швеция и Финландия за членство в НАТО, ако бъдат подадени такива. Както заяви вчера на конференция в Атлантическия съвет Селест Уоландър, помощник на американския министър на отбраната, влизането на тези две страни ще укрепи алианса и „ще усложни руското военно планиране“, посочва „Независимая газета“.

„Швеция и Финландия ще донесат в алианса огромна сила както във военен, така и в политически план“, каза Уоландър.  Във военен план влизането им би затруднило осъществяването на руските амбиции за милитаризация на Арктика – „така ще се появят реални възможности да се засили надеждното възпиране в няколко аспекта на военната сигурност“, добави тя.

Заместник-ръководителят на руския Съвет за сигурност и бивш президент на Русия Дмитрий Медведев е отправил към НАТО страховито послание - предупредил е блока, че евентуалното включване на Финландия и Швеция ще има сериозни последици. Това пишат китайски аналитици в изданието „Байджиахао“, информира електронният вестник „Политексперт“.

Ако двете страни станат членки на алианса, Русия ще бъде принудена да се погрижи за националната си отбрана и сигурност, изтъкват китайските наблюдатели. Според тях Москва ще се наложи да укрепи сухопътните и противовъздушните си сили по границите, а може и да разположи ядрени оръжия в Балтийския регион.

Да се гарантира сигурност на Швеция и Финландия само заради готовността им за влизане в НАТО е преждевременно. Това заяви вчера на брифинг, излъчен в Туитър, прессекретарят на Пентагона Джон Кърби, пише „Известия“.

„Колкото до гаранции за сигурност (. . .) – това прекалено изпреварва етапа, на който сега протичат дискусиите. Контактуваме редовно с двете страни. Имаме отлични партньорски връзки и с Швеция, и с Финландия. Убедени сме, че при благоприятно развитие отношенията между военните със сигурност ще дадат възможност за по-подробно обсъждане на нуждите им в сферата на сигурността“, каза Кърби.

Той подчерта, че САЩ подкрепят политиката на „открити врати“, водена от НАТО, и увери, че всички дискусии за членство в алианса ще се водят между самия блок и ръководствата на съответните държави.

„САЩ не биха избързвали по този въпрос“, добави говорителят на Пентагона.

Вчера финландският в. „Ииталехти“ цитира източници, според които Финландия ще обяви решението си за евентуално влизане в НАТО на 12 май. Датата е избрана с оглед на това, че на този ден партиите в парламента планират да обсъдят доклад за външната политика и политиката за сигурност на северната страна, допълва „Известия“.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
3
 
0
 
! Отговори
Rrrr преди 1 година
Говори се, че повече от половин България ,е подала молба, за червена карта за Русия . Вярно ли е???
24
3
 
2
 
! Отговори
ГОЧО преди 1 година
АЙДЕ ОЩЕ НЯКОЛКО 11КУЦИ11 КОНЯ ВЪВ ВПРЯГА! нАТО ЩЕ УКРЕПНЕ, НЯМА И ДУМА!
23
6
 
4
 
! Отговори
ес преди 1 година
абе вие руснаците сте ного лоши, ама дайте ни газ, че ни е студено! аууу колко сте зли само - искате да ви плащаме в рубли? аууу много сте лоши! ние ви мразим и се обединяваме ср/у вас, ама ни е страх от фащ и трябва да ви мразим! ама ни давайте газ де...
22
4
 
6
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Целта на НАТО е агресия срещу държави, които се опитват да са независими от САЩ, както е Русия. Швеция и Финландия, също както България, не смеят да защитят националните си интереси и се подчиняват на САЩ.
21
4
 
6
 
! Отговори
Мерси преди 1 година
Новая газета е прокремълски путински пар цал. Един от многото из роди на роскомнадзор, които насаждат фашизъм в празните руски кра туни.
20
1
 
7
 
! Отговори
анон преди 1 година
гащi било забранена дума :О админей, зЕми забрани сайта направо!
19
6
 
3
 
! Отговори
до 18 преди 1 година
Не само. Русия трябва да изчегърта и Израел! фащ и изсраел са *** и дупе!
18
0
 
3
 
! Отговори
Гринд преди 1 година
До Само питамНа 12 май ще решават. Повтарям ЩЕ РЕШАВАТ
17
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин не казва Нато , да не се разширява,просто го предпреди какво ще се случи ако го направят,има разлика. Те не мислят самите за себе си, той реши да им даде шанс да се погледнат отстрани, но алчността и глупостта ще ги погубят като цивилизация, и не Путин точно им е виновен , времето имфизически изтича, просто РФ ще стреля на месо за изгладнелите *** без прошка.
16
0
 
3
 
! Отговори
Гринд преди 1 година
До Анонименчакай бе Анко, те още мислят...
15
2
 
3
 
! Отговори
ресурси юок преди 1 година
Всички ще се давят хванати за ръце до последно,ясна е работата
14
3
 
4
 
! Отговори
АНГЕЛ преди 1 година
Аз пък си мисля ,че ще го разруши.
13
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Геополитикът Путин постига обратното на целите които преследва. За да спре влизането в НАТО на Украйна вкара Финландия и Швеция в него. А путинофилите толкова го възпяваха като най-великият политик на планетата.
12
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия прави всичко възможно дори неутрални държави да желаят членство в НАТО. После реват като девойчета,че били заплашени.
11
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какви ***. Явно и там краварската агентура управлява
10
6
 
4
 
! Отговори
NoirFire преди 1 година
Да вземат сериозни членки като дивите африкански племена с прашки за какво са им очилати господа висящи цял ден пред компютрите .
9
10
 
18
 
! Отговори
Само питам преди 1 година
Русофилчета, сигурни ли сте, че Путин не е рекламен агент на НАТО? Изисква се огромен талант да накараш една държава като Швеция, която е неутрална повече от 200 години да напират за членство в алианса. А Финландия е неутрална от 77 години, но и тя иска членство заради руската агресия!
8
17
 
14
 
! Отговори
Qanon преди 1 година
Голяма натовска пропаганда, ама няма да ви се получи! Всички вече разбраха, че нато имат скрита умисъл и единственото, което искат е да изкарат Русия черна! нато единствено иска да ни вкара във война с Рисия, без значение на каква цена. нато не води войни на своя територия. На тях не им пука къде по света се избиват хора! А Русия на нас ни е дала много!! Само безродник би искал война с Русия!!
7
6
 
21
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Срещу атома спасение нема нищо не може да укрепи :)))
6
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Давайте вкар3айте ги докато мордор му трошат ръцете Украйницте и нямат , каквомда направят. Няма как да спечелят всичко. Ще вземат част от Украйна, но ще загубят 2 държави неутрални. Това е положението. Много лош играч тоя джуджето.