Депутатите обсъждат въпроса с оръжия за Украйна: Ще се стигне ли до предсрочни избори?

Има значение не само формулировката, но и какво ще бъде направено, коментира Първан Симеонов
4 май 2022 09:06, Петя Славова
186
Депутатите обсъждат въпроса с оръжия за Украйна:  Ще се стигне ли до предсрочни избори?
Снимка: БГНЕС

Горещият въпрос дали България ще предостави оръжия в Украйна ще дебатират днес депутатите. Към момента предварителните нагласи показват, че БСП и "Възраждане" не одобряват военната помощ. А от БСП дори се заканват да напуснат управляващата коалиция, ако това се случи.

"Има значение не само формулировката, но и какво ще бъде направено след това. Широк мандат може да бъде даден на правителството, но после кабинетът може да действа или с боеприпаси и оръжие, или с военноремонтните дейности. През цялото време ще е ходене по въже", коментира пред Нова тв социологът Първан Симеонов.

Според него БСП започва да прави "плавен завой".

Още по темата
"По всичко личи, че БСП търси начини да остане в коалицията. А коалицията търси начин всички да са доволни – и западните партньори, и обществото, и БСП", коментира Симеонов.

"Управлението знае, че не може да произведе друга политическа конструкция. Балансът е много деликатен и труден. Коалицията не излъчва стабилност, защото са в тази ситуация от 2 месеца", заяви политологът Анастас Стефанов.

"Нинова най-вероятно ще успее да вземе някакъв политически дивидент, тъй като постави някаква червена линия и се върви плавно към политическо решение, което да удовлетворява нейните партийни интереси", каза Стефанов.

Според социологията обществото чува повече президента. "В България на всичко казваме "да". Нинова в последните години си изработи образа на политик, който казва и "не", заяви Първан Симеонов. Според него мнозина подценяват комбинативността на Петков и Василев, които категорично "не са наивници". "Най-вероятно ще намерят начин. Нито западните фактори искат нещата в България да се разклатят, нито опозицията, нито обществото", смята Симеонов.  "Хората не искат вътрешнополитически трусове, искат някой да си върши работата".

Според Анастас Стефанов президентът е взел определена политическа линия, която изповядва неговите интереси. „Колкото повече властта изпада в хаос, президентът настъпва там и формулира своята теза. Това води до по-студените отношения. Струва ми се, че президентът ще продължи по тази линия”, каза Стефанов.

"Лепилото на коалицията" в момента не е толкова Борисов-антиБорисов, а е по-скоро Русия – антиРусия, смята Първан Симеонов. Това било традиционното разделение в българското общество.

"Борисов излиза лека-полека от изолацията и получава шанс да се доказва пред западните партньори", смята Симеонов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
0
 
3
 
! Отговори
ГОЧО преди 1 година
ДаНО ДА СЕ СТИГНЕ ДО ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ ТА ДА СЕ МАХАТ ТЕЗИ 231ТЪПУНГЕРИ222
133
0
 
5
 
! Отговори
Финансист преди 1 година
Депупатите си обсъждали нещо. Аз пък си мислех, че те дори не могат да говорят, камо ли пък да мислят и обсъждат. А пък Бойко Борисов го арестуваха, но той се мисли за лидер на някаква си партия. С такива пожарникари като него, България задлъжнява все повече и повече.
132
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не оръжието убива, а политиците вземащи решение за него.
131
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как е генерал Герасимов? Заздравя ли му раната на заадника?
130
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БСП пошли на вокзал...
129
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой беше тоа брадат компиp?
128
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До "Срам ме е"...мене ме е срам от тебе. Първо обиждаш народа, което е недопустимо. Второ нищо от живота не си разбрал и абсолютно напразно си живял. Заслепен си от пропагандата: Хитлер така, Хитлер иначе, но никога абсолютно никога нищо лошо да не се казва за Германия.
127
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
черния Великден на София през 1944 г. последната бомбардировка е била точно на 17.04.44Великден
126
2
 
11
 
! Отговори
Валя преди 1 година
Щрауси - директно ни вкараха във войната!!! ОСТАВКА!!!
125
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Въпроса не е само да се даде оръжие но да има решение за даване на военна помощ. Тоест от една страна да се преклоним на Америка а от друга да ядосаме Русия. Западната пропаганда търси символика. Те искат България, за която Русия е водила освободителна война с османската империя имено България да изпрати оръжие срещу Русия която я освободила. Това е Пропаганда на ЕС и нато на Запада и Америка.
124
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
абе платените шороши и историята взеха да ни я измислят като България се присъединява към нацистка Германия 41 г , ако не се беше и руснаците нямаше да идват насам тя целта им е била гръцките присанища а не специално БГ затова пък панамерикано и саксите 11 пъти бомбардират София да я направели нива за картофи според Чърчил
123
12
 
4
 
! Отговори
Срам ме е преди 1 година
Срам ме е от ниския интелект на българина. Историята ни го е показала не веднъж и не два пъти. Хитлер като е започнал да окупира държави с измислени причини, всички са гледали настрана. Докато една по една страните са станали роби. Същата работа с червената армия, която поробва 45 години група държави, вкл България. Какъв срам са всички българи, които не разбират, че в момента не свободата на Украйна е заложена, ами свободата на Европа. Дали Васил Левски нямаше да е на първа линия срещу поробите
122
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не можем ли да им дадем такова, дето ще им гръмне в ръцете? Те това заслужават!
121
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С ГЛАВНИ БУКВИ Е ОСТАВКА НА ПРАВИТЕСТВОТО
120
0
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Агресията предизвиква агресия. Щом искаш да дадеш оръжие в ръцете на някой ти не служиш на мира а на войната.
119
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само те моля да си започваш първото изречение с главна буква.
118
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
проблема е че на 16 те загинали български летци няма плочи а на тези които са ни бомбардирали има в южния парк , не ги ли е срам сос дето са гласували това
117
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До няма да се стигне "щях да пратя не оръжие за Украйна, а космически кораби!" Аа, закъснял си, те още в началото бяха излъчили уж клип от войната, който всъщност беше откъс от Междузвездни войни.
116
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До "как не го празнуваха." Щом има загинали американски летци че и паметна плоча им турили значи все пак е оказана някаква съпротива срещу техните бомбардировки над България, слава богу
115
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Другите партии са ясни но има голямо разочарование от ПП понеже уж бяха антипод на Герб а те същите. Ваденчета на Герб. Ето защо трябва нови избори. Ново мнозинство.