България плаши с вето решението на ЕС за руското петролно ембарго

Бивш министър: Няма да останем без горива, но цената ще е по-висока
Обновена: 6 май 2022 21:45 | 6 май 2022 20:17, Анисия Иванова
132
България плаши с вето решението на ЕС за руското петролно ембарго
Снимка: Bulgaria ON AIR

България вероятно ще наложи вето на решението на ЕС за руското петролно ембарго, ако не бъде включена в списъка на страните, които ще отложат въвеждането на тази санкция.

Страната ни вероятно няма да бъде изключена от петролното ембарго срещу Русия. Това е станало ясно по време на съвета на посланиците на страните-членки на Европейския съюз, който се провежда в Брюксел. Според агенция Ройтерс страната ни не е посочила достатъчно основателни причини.

Словакия, Чехия и Унгария обаче са получили допълнително време, за да подготвят инфраструктурата си за алтернативни доставки. Европейската комисия предлага за всички останали страни от общността да се наложи забрана за купуване на петрол от Русия, което да влезе в сила след 6 месеца, а за петролни продукти след 8 месеца.

"Работим по въпроса да бъде постигнато споразумение и то ще бъде постигнато. Но ако това не се случи в кратки срокове, по-точно до края на седмицата, след "Деня на Европа" ще свикам заседание на външните министри", заяви върховният представител на ЕС по външна политика и сигурност Жозеп Борел. 

Още по темата

Унгарският премиер Виктор Орбан се противопоставя на забраната на руския петрол. Според него тя е като хвърляне на "ядрена бомба" върху икономиката на страната му.

"За Унгария предложените санкции изискват сериозна модернизация на алтернативната инфраструктура за доставки и пълно пренареждане на капацитета ни за рафинерии. Тези усилия отнемат време и изискват инвестиции, които са излишни и следователно не могат да бъдат финансирани на пазарна основа", посочи министър-председателят на Унгария Виктор Орбан.  

България обаче не е включена в списъка за отлагане на ембаргото за внос на руски петрол. Според източници от Еврокомисията страната ни не е посочила достатъчно основателни причини за това.

"Това, което е притеснително е, че явно щом Европейската комисия предлага само три държави, а не и България, която е на равностойно положение като доставки, явно не сме си свършили работата, но заседанието не е свършило с решение, има възможност България да наложи вето и да вземе съответните мерки, защото резултатът ще доведе до ново поскъпване на цените и не само на горивата, но и всички стоки и услуги, и инфлация на хранителните стоки от 18%", каза бившият министър на икономиката Лъчезар Борисов. 

Той е категоричен, че България няма да остане без горива, но цената вероятно ще е по-висока. Източниците на Bulgaria ON AIR от министерството на енергетиката обясниха, че решението не е окончателно и страната ни ще положи още усилия за отлагане на ембаргото.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева по Bulgaria ON AIR

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
0
 
2
 
! Отговори
Отговор преди 1 година
До Анонимен 109 Причината е отровеното ни от комунизма съзнание да чакаме някоя партия да ни храни.Така и не разбрахме че спасяването на давещия е негово дело.Времената се промениха и ние не желаем да се приспособим и да вървим на пред.Комунизма се предава и по полов път. Млади хора не живяли при социализма го възхваляват, защото така им е разказал тати.
105
0
 
1
 
! Отговори
Да допълня... преди 1 година
До Анонимен 94 Жан Виденов оглозга веднъж спестяванията на българите , сега Кирчо ще повтори с любезната помощ на Нинова.
104
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма нужда Русия да води хибридна война с/у ЕС, щото тъпите евробюрократи се справят много по-успешно с това.
103
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да питам аз евроатлантиците защо страната ни няма такива заплати като европейските,защо нямаме такава икономика като европейската? Нали от 30 години все демократи ни управляват и всички казваха,че вървим в правилната посока а вместо това нацията ни върви към гроба защо бе,защо е така евроджендърчета а?
102
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До НОМЕР2 Коя империя на злото тази зад океана ли? Ами тя рано или късно ще бъде унищожена като всички други преди нея.
101
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Предвид всички други санкции, какво пречи на Русия, при едно такова ембарго да каже, ми като сте решили, спираме доставките на момента. Защо трябва да ви чакаме, докато от това и вас няма да ви заболи...
100
5
 
2
 
! Отговори
НОМЕР2 преди 1 година
Не народ, а ***! Доказахме, че не заслужаваме мястото си на планетата Земя! Народ, който трябва да изчезне! Поне едно добро дело да се направи...загивайки, да помогнем за изчезването на Империята на злото!
99
1
 
2
 
! Отговори
фиаско преди 1 година
в *** на европа е така!
98
2
 
7
 
! Отговори
факт преди 1 година
хляб 5 лв. горива 5лв. и така по веригата!
97
2
 
21
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 1 година
Икономическото самоубийство на Европа ще засегне най много -най слабата икономически държава-България-това е истината,,,И странно се прокрадва в мен мнението че Европа прави всичко възможно за да ни подари на Русия!!Почти никакви ползи не видяхме от европейският съюз освен свободното придвижване с цел миене на чинии и тоалетни!! Жалко е заплати и пенсии да са в пъти по малки от европейските -а храните дори по скъпи от европейските,,Направиха ни жалка държава-НАТО ни унищожи и армията!
96
11
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Единствено 13 от 240 от имащите право на глас искаха да не слушаме и изпълнаваме решенията на Брюксел. Не е нормално 5% да налагат волята си на 85%, защото това ще ни превърне в диктатура! Браво на Киро, че слуша и изпълнява политиките на Брюксе, за което и беше избран! НИКАКВО ВЕТО!
95
7
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
НИКАКВО ВЕТО! 227 от 240, от имащите право на глас изразиха ясно своето желание да са част от политиките на Брюксел.
94
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България и и вето! Това не мога да го повярвам! За да наложиш вето трябва да имаш топки! Кой ще го наложи? Простотокиро, Кокорчо и ли това недоразумение външната министърка?! А на бас, че ще гласуват "За" ембаргото"! Нещастници! Майкопродавци!За вас съдбата на собствения ви народ е нищо! Щом вашата управителка Мустафа ви свирне, ще гласувате както тя ви каже!
93
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На ЕС изобщо не му пука за БГ, дори преди пандемията и войната БГ народа масово се изнасяше в чужбина, защото тук е невъзможно да се живее. Сега искат да даваме по 1 една заплата на Украинците + санкции срещу Русия от всякакъв род... абе ей *** осъзнайте се.... Просто тия Еврозелки, дават ли сметка какъв е живота в България... и за колко стигат мизерните ни заплати??????
92
1
 
28
 
! Отговори
Наминаващ преди 1 година
И след ветото ще ни нашибат със санкции, гнусен, извратен така наречен съюз, иначе средството за диктат и вкарване в рамки на изискуемо поведение, на обикновения човек му се повръща и си задава много въпроси
91
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
не разбрахте ли че това е натиск да махнем ветото за макетата много умно е измислено и накрая май ще клекнем
90
0
 
8
 
! Отговори
Бай Гроздан преди 1 година
Бизнесът ни е като мома,за която все се чака ерген.
89
7
 
13
 
! Отговори
18% преди 1 година
Де да бяха 18%. Лукойл просто не може да преработва друг нефт освен руския. И да я национализират ще трябват години за да може да преработва арабски или норвежки или друг нефт. Връщаме се към 90-та година - немотия, спекула, пазари на черно...
88
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
още шма за оглозгане..освен спестяванията в банките,собствеността на българите
87
7
 
20
 
! Отговори
гост преди 1 година
БУЛ ЕКЗИТ . ТОВА ИСКА НАРОДА В БЪЛГАРИЯ . НЯМА ЗАЩО ДА СТ0ИМ ОЩЕ В ЕС . ПАРИТЕ ОТ ЕС ГИ ПОЛУЧАВАТ САМО ФИРМИ НА УПРАВНИЦИТЕ . ОБИКНОВЕННИТЕ ХОРА НЕ ПОЛУЧАВАТ НИЩО , САМО ДАНЪЦИ ЗА ДА ПЪЛНИМ ГУШАТА НА ЕВРОПА . ИЗЛИЗАНЕ ОТ ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ СРЕЩУ ЖЕЛАНИЕТО ИМ В СЕВ . МАКЕДОНИЯ . РАЗРЕШАВАТ НИ ДА ИЗЛЕЗЕМ СРЕЩУ МАКЕДОНИЯ И АЛБАНИЯ . АНГЛИЧНИТЕ ДА НЕ СА ПРОСТИ ДА ИЗПОЛЗВАТ РАЗПОРЕДБИТЕ И ФАШИСТКИТЕ ИМ ЗАКОНИ . НИКАКВО ЕВРО , БЪЛГАРСКИЯ ЛЕВ Е ГАРАНТИРАН ОТ МЕЖДУВАЛУТНИЯ БОРД .