Силни емоции в Москва в навечерието на 9 май

Някои вярват, че Русия ще използва кризата като възможност за дългосрочен просперитет
8 май 2022 17:55, Йоана Цонева
137
Силни емоции в Москва в навечерието на 9 май
Снимка: БГНЕС

Жителите на Москва изглеждат разтревожени, но устойчиви, докато в неделя страната се подготвяше за годишното честване на съветската победа над нацистка Германия, а икономиката ѝ се задъхваше от най-строгите икономически санкции на Запада в днешно време.

Докато руската военна операция в Украйна се приближава към края на третия си месец, президентът Владимир Путин ще подчертае огромните жертви, дадени от Съветския съюз за победата над Адолф Хитлер във Втората световна война, в речта си за Деня на победата на Червения площад в понеделник.

Санкциите, наложени от западните държави, след като Путин започна инвазията в Украйна на 24 февруари, доведоха Русия до най-тежката икономическа криза от годините след разпадането на Съветския съюз през 1991 г., въпреки че Кремъл твърди, че ще увеличи собственото си производство и ще търси нови пазари в Азия, пише "Ройтерс".

Някои руснаци заявиха, че са разтревожени и емоционални, като се имат предвид близките семейни връзки между двете най-големи източнославянски популации, които сега са разделени от конфликта.

"Емоционално съм силно засегната, защото имам две сестри, които живеят в Украйна", казва Лариса, московчанка, след въпрос от страна на "Ройтерс".  "Разбира се, сега е много трудно да се общува с тях - много трудно. Сега те водят своя собствена информационна война".

Но Лариса, която подобно на няколко други говори при условие, че фамилията ѝ не се използва, каза също, че патриотизмът в руското общество се засилва.

Още по темата
"В Русия като цяло сега има голямо сплотяване на масите във връзка с тези събития: това, което мога да кажа, е, че патриотизмът расте", каза Лариса, живееща в богатия московски квартал Патриаршия.

Проучванията на общественото мнение показват, че повечето руснаци подкрепят военната операция, а рейтингът на Путин се е повишил с повече от 14 процентни пункта до 81,5 % от началото на военната операция.

Руски опозиционни активисти твърдят, че държавните медии дават частична информация за конфликта, а независимите медии са задушени. Руски официални лица твърдят, че западните медии отразяват прекалено проукраинска версия на конфликта, като пренебрегват опасенията на Москва.

Друг жител, Дмитрий, говори за "постоянното напрежение" в ситуацията, докато жена на име Евгения казва, че конфликтът е бил удар.

"За мен това е много силен психологически удар и почти цялото ми обкръжение изпитва същото", каза Евгения, която спомена за многото табели "продава се" в нейния район на Москва.

През последните години Денят на победата е изключително важна дата за Русия. Съветският съюз - съставен от Русия, Украйна и други съветски републики - губи 27 милиона души през Втората световна война, повече от всяка друга страна. През последните години Путин се възмущава от опитите на Запада да преразгледа историята на Втората световна война, за да омаловажи съветската победа.

Путин твърди, че е започнал така наречената "специална военна операция" в Украйна, за да попречи на Запада да използва Украйна, за да заплашва Русия, и за да изкорени хората, които нарича опасни националисти. Украйна и Западът твърдят, че Москва е започнала непровокирана агресивна война.

В един от елитните московски ресторанти се усещаше предчувствие, смесено с раждащата се увереност, че Русия ще издържи - и дори ще използва кризата като възможност за дългосрочен просперитет.

Мария Подзолко, директор на Selfie, ресторант, удостоен със звезда Мишлен миналата година, каза, че част от оживлението е отминало - и цените на виното са се повишили рязко, тъй като все още няма достатъчно местно производство.

"Селфи" е скъп ресторант - тук има определен контингент от гости, за които кризата е по-скоро емоционална, отколкото икономическа", каза Подзолко пред Ройтерс.

"Почти всички рождени дни са отменени", казва Подзолко. "Корпорациите отмениха всички големи събития, защото всички бяха заложници на такъв дълбок стрес и нашата изискана кухня пострада най-много."

Тъй като главният готвач Анатолий Казаков винаги е работил с руски продукти, "Селфи" все още предлага меню с деликатеси, сред които морски таралежи от Мурманск, миди от Сахалинск в Тихия океан и патица от Ростов на юг.

"Създаденият дефицит ще даде възможност за развитие на местното производство и вътрешната търговия", казва Подзолко.

"Селфи", което се намира в сянката на един от небостъргачите на Йосиф Сталин, така наречените Седем сестри, предлага широка гама от руски вина, въпреки че чуждестранните вина са скъпи.

Бутилка Chateau Roc de Cambes 2009 от Cotes de Bourg във Франция е посочена в менюто на цена от 46 000 рубли (683 долара), въпреки че според уебсайтове за търсене на вина в Лондон бутилката струва по-малко от 100 долара./БТА

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
РУСИЯ : Властелин на Света ! Да Здравствует Россия ! ПОБЕДА !
76
2
 
3
 
! Отговори
Пашинян не е Путин преди 1 година
1. Армения-Азербайджан: Нагорни Карабах. 2. Русия-Украйна: Донбас (ДНР+ЛНР).Нагорни Карабах - област в Азербайджан, населена предимно от арменци. Преди около 30 г., с военна помощ от Армения, областта излиза извън контрола на Баку. Конфликтът е замразен до есента на 20212 г., когато укрепналата през годините армия на Азербайджан помита милициите на Нагорни Карабах и опиталите се да помогнат арменски военни части. Ако Армения бе успяла да помогне, казусите 1. и 2. щяха да бъдат аналогични...
75
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Евтини пародии не гледам.
74
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рашка е най - тъпата държава , а руснаците най- зомбирани .
73
5
 
8
 
! Отговори
Един от Юг преди 1 година
Подържайте товаришчи, Путин защото после като ви представят сметката да не викате ама ние бяхме против
72
12
 
10
 
! Отговори
Аз есмь царь преди 1 година
Парадът в Москва ще се проведе, както обикновено, всички украински лукопери и нацисти щракат по носа.
71
8
 
13
 
! Отговори
Празникнасмърта преди 1 година
На гол тумбак чифте пищови.
70
25
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За да има мир, фашизмът трябва да бъде разгромен за пореден път. Глобалният фашизъм, маскиран като демокрация, като грижа за здравето ни в битката срещу измисления вирус - просто крещи с оруелския си абсурдизъм.Лъжата не е истина! Войната не е мир! Но човешката глупост и алчност са разрушителна сила. Само 45 години в Европа имаше мир и ние бяхме част от гарантите на този мир. Някой има икономическа изгода от тази война и мечтае за световно господство над всички народи.И жертвите нямат значение.
69
15
 
16
 
! Отговори
Star преди 1 година
Положението в Москва за 9-ти Май е толкова напечено,че арестите и затворите са препълнени с мирни гражда ни от руската интелигенция,а въоръжението което се готви за парада ще се проверява над 11 пъти за боеприпаси.Моментът е много усилен и всички служби са в най-висока степен на бойна готовност от опасенията си за преврат на руските генерали на служба извън Кремъл.Момента е много напечен.Ще бъде страшно за присъстващите.Градът ще е заобиколен от танкове,автоматчици и снайперисти.
68
14
 
20
 
! Отговори
до 74 преди 1 година
Няма как 24 000 майки да излязат в Москва. Децата им са събирани от най-затънтените кътчета на Русия от семейства с ниски доходи.
67
22
 
14
 
! Отговори
до анонимен 72 преди 1 година
Искаш да кажеш укрите , защото те се крият като плъхове , къде на брега на морето в женски дрехи , къде по мазетата на градовете си , криейки се зад жени , бабички и деца, къде в подземните градове на Азов . нали ?
66
12
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
утре там ще има безплатен одеколон за пиене и прАмоция на първия свръхзвуков руски джиесем !също и първия в света 20 к oled tv made in russia xa xa xa
65
4
 
7
 
! Отговори
до79 преди 1 година
харесва ми да бъда какъвто си искам!!!
64
20
 
11
 
! Отговори
до 36 анонимен преди 1 година
Сигурно предпочиташ да обличаш детето си в кимоно на Шоу шенг или на Супер мен или Супер гърл . които мигновено убиват , кратко дебнейки "врагът" Или обличате детето сси в деня на , ще го кажа меко, на вси светии , като вампир . Това ли харесвате. Тая ли култура ви харесва .
63
10
 
25
 
! Отговори
p преди 1 година
Предполагам руснаците имат различно разбиране за просперитет. Някой да ми каже период в Руската история когато обикновения руснак е живял добре (дори днес ако посетите който и да е руски град извън Москва и Ст Петербург ще се чувствате като в страна от третия свят)
62
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
мавзолея с мумията в мАсква ще бачка ли ?!! искам да го посетя и да се из,с.ер .а там !! ха ха
61
14
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин нали чете история !!!Нека прочете как приключва управлението на царете им в миналото!!!Това го чака великия :)))
60
3
 
1
 
! Отговори
До 57 преди 1 година
Хахахахахахахахахахахахахахс доста добро ;д
59
8
 
14
 
! Отговори
Иван преди 1 година
Ако 25 хил майки,останали без синове след 24 февруари,излязат утре на бунт на Червения площад с тромби и плакати против Путин,това би било безценно.Може би в някой паралелен свят...
58
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На повечето руснаци им е дошло до гуша за Путин и искат мир. А за да имат мир, трябва да разкарат Путин. А Путин не ще.