10 218 санкции наложени на Русия от анексията на Крим през 2014 г.

Руската гледна точка – санкциите ще останат с нас завинаги
11 май 2022 11:00, Елка Василева
172
10 218 санкции наложени на Русия от анексията на Крим през 2014 г.
Снимка: архив, БГНЕС

Операцията на Русия в Южна Украйна „почти не е напреднала през последните дни“. Руските войски са изправени пред проблеми със снабдяването и дисциплината, пише френският в. „Фигаро“, като се позовава на висш служител от Пентагона.

Ефектът от международните санкции срещу Москва започва да се отразява върху руската оръжейна промишленост. Тя с труд възстановява управляемите ракети, използвани от Русия в Украйна, заради ембаргото за доставки на електронни компоненти в Русия, заяви на 9 май този източник, пожелал анонимност.

Още по темата
Тъкмо затова върху големи градове като Мариупол и Харков падат неуправляеми ракети, които не правят разлика между военни цели и жилищни сгради, обясни той.

Според американския представител проблем с дисциплината има дори сред руските офицери, които „отказват да изпълняват заповедите“ и да водят войските си напред. В Донбас „руснаците не успяха да напреднат съществено“, каза той. По думите му причина са по-специално неспособността на руските сили да координират въздушните си удари и метеорологичната обстановка – разкаляните терени принуждават руските танкове да не се отклоняват от асфалтираните пътища, добавя „Фигаро“.

Лавината от безпрецедентни санкции, връхлетяла Русия преди два месеца и половина, удари ключови сектори от икономиката, пише в обобщение руският в. „Независимая газета“.

Замразени са руските златни резерви. Рязко е засилен контролът върху износа, особено на високотехнологични стоки. Корпоративни бойкоти са наложени навсякъде – от сектора на бързото хранене до достъпа до чуждестранни бази научни данни. Активното изграждане на нова "Желязна завеса" е придружено с извънсъдебна конфискация на собственост на руски граждани в чужбина. А законопроект, внесен в Конгреса на САЩ, ще позволи иззетото имущество да се използва „за възмездяване на щетите, нанесени на Украйна“, изброява вестникът.

По данни на председателя на руския парламент Вячеслав Володин, цитирани в текста, от анексията на Крим през 2014 г. на Русия са наложени 10 218 санкции – повече, отколкото на която и да е друга държава.

А в неделя лидерите на страните от Г-7 обещаха да затегнат икономическата изолация на Русия и „да издигнат на ново равнище“ кампанията срещу руските елити, подкрепящи Владимир Путин. На виртуална среща те потвърдиха по-специално, че ще отрежат Русия от „ключови услуги, от които тя зависи“, и постепенно ще се откажат от руските горива, пише изданието.

Веднага след тази среща решимостта на Запада бе потвърдена. Поредни санкции наложиха на Русия САЩ, Канада, Япония и Великобритания.

Вашингтон например ограничи още повече възможността да се доставя промишлена продукция на Москва, включително двигатели и булдозери, забрани на американски фирми да предоставят на руски партньори различни услуги и да поръчват реклама на редица руски телевизии. Санкционирани бяха шефове на руски банки, техни дъщерни компании и почти 2600 руски и беларуски чиновници, свързани с операцията в Украйна.

Канада включи в "черния" си списък още 40 руски бизнесмени и военни, а Япония разшири своя до 130 души. Новите британски ограничения ще засегнат над 96 на сто от вноса на руска продукция и 60 процента от износа за Русия. ЕС се надява до 15 май да съгласува шести пакет, предвиждащ отказ от руския петрол, изключване на руската банка „Сбербанк“ от системата SWIFT и други мерки.

Москва смята, че никакви отстъпки, засягащи Украйна, няма да доведат до отмяна на санкциите. Затова по думите на външния министър Сергей Лавров Русия ще продължи да реагира адекватно на ограниченията, ще полага усилия за дедоларизация, деофшоризация, заместване на вноса с родно производство, укрепване на технологичната си самостоятелност. Руската гледна точка е песимистична – санкциите ще останат с нас завинаги, гласи изнесеният в заглавие извод на „Независимая газета“.

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
1
 
8
 
! Отговори
Крем против слънце преди 1 година
Всеки ден нова закана, всеки ден ново заклинание, всеки ден ново вещерство. Колкото пъти се е появила, а то е нон стоп, или клиширани фразички или санкции и кръвожадност. Коя е тази дето се разпорежда свободно с милиони хора?
115
0
 
8
 
! Отговори
Ламята преди 1 година
ДрОгари евроатлантици,въпросче?От къде,ще внасяме ядрено гориво и къде ще пращаме отработеното.Сега е момента е харвардските капацитети да почнат да мислят по този въпрос.
114
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тая dъrta paчa razbira само or ebane и смяна на памперси да я назначат като слугинче на памперса да му бърше ***
113
0
 
3
 
! Отговори
"фашистка Русия преди 1 година
До АнонименВсеки нарича другия фашист, вече стана банално. Не знам кой какъв е, знам категорично кой е простака и нагаждача.
112
0
 
6
 
! Отговори
Лов на вещици преди 1 година
Тези от въхушката на ЕС надминаха Брежнев и Хрусчов. Онези поне си траеха. Сега всеки ден слушаме призиви, закани, анализи, предписания от тази уж безкомпромисна чиновничка. Абе колкото пъти се появи, все лов на вещици, аман!
111
0
 
6
 
! Отговори
ира преди 1 година
Потомствена високо платена чиновничка. Кой е избирал пряко тази госпожа, та тъй свободно борави със съдбите на хората?
110
0
 
7
 
! Отговори
А от Ирак насам? преди 1 година
А колко пъти САЩ бяха наказани от първата война в Ирак, от втората война в Ирак, от бомбите над Югославия, от изкусните маневри по дестабилизация в арабските страни? За някои по-стари и "незначителни" моменти не говорим даже. Кога САЩ бяха бойкотирани на спортно състезание или в международна организация? Що за инфантилна тартюфщина?
109
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази госпожа от снимката става все по-фанатизирана.
108
0
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
А ми реално санкциите засягат нас европейците
107
7
 
0
 
! Отговори
Д преди 1 година
Да де но не знаете какво пишат обикновените руснаци в мрежата. При тях нещата стават по зле всеки ден всичко поскъпва няма внос производство нямат или не е достатъчно. Китай и те лека полека се изнасят от там така че нищо не им е добре
106
1
 
12
 
! Отговори
ХХХ преди 1 година
И колко % от тия санкции засягат по скоро ЕС и държави като България от колкото Русия ?
105
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
всичкото което е писано се отнася за укрите и на запад санкциите сплотиха народа руски вие не знаете руската душа щом се отнася въпрос за матушка россия ние ще ядем снег за деликатес матушка россия нема да я предадем икономиката ще сия вдигнем без вас.вие ще сте пострадалите увас има инфалация не унас в русия у вас бензина е скъп а унас копеики увас хляба е скъп и олиото в фрг 10 евро за л. за какво се хвали тази стара бабичка да си гледа внуците а тя обеща на кирчо че ще унинира газ в кофи
104
14
 
1
 
! Отговори
Гошо преди 1 година
Санкции до дупка. Сбогом моя русия..
103
15
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези *** още ли търпят джуджето си, то верно промените за тях не се усещат веднага ама могат да проявят малко прозорливост до къде ще стигнат. Русия и Китай да служат и слушкат на който им купува продукцията, че да не останат без пазари.
102
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заводи се строят!По-добре ресурси без заводи, отколкото заводи без ресурси.Руснаците си произвеждат собствен 16-ядрен Елбрус на 16nm без шпионските елементи, както са процесорите на Интел и Амд. Проблемът е, че нямат локална високотехнологична фабрика за производство на процесори, но ще си направят. Дотогава милиони бройки ще минат Руско-Китайската граница, някак си случайно, без отчет и без проверка.
101
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато наказваш едно дете за щяло и не щяло. Идва момент в който то започва да си прави каквото си поиска, така или иначе ще е наказан.
100
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Днес от Киев официално украинско лице каза, че 1. половината депутати на украинския парламент са напуснали страната; 2. Руските сили постепенно и неотконно превземат градовете им един след друг и напредват към централна Украйна. Може да се чуе в репортажа на БНТ на Александър Марков.
99
1
 
17
 
! Отговори
питам? преди 1 година
На Мърсула заплатката ще и стигне си плати тока, ми ние ко прайм?
98
0
 
14
 
! Отговори
малко факти преди 1 година
Днес по новините на БНТ в 12 репортерът Александър Марков каза от Киев, че там са минирани стотици кв. км.!!! Кой и кога ги е мимирал? Да не би руснаците за два дена да са посели мини по полето и в билищните им сгради? По повод санкциите: Китай беше абсолютно затворена икономика, направили са си вътрешни схеми и икономиката им расте с немислими за Европа темпове; След Втората световна война и на Германия, и на Япония са им блокирали банките, те са си устроили Шпаркасе и др, финансови учреждения.
97
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И на ''КОЙ'' проработиха санкциите ? Или понеже няма какво да кажем ще сътворим глупост : Важното е че си направихме ''кефа'' !Егати кефа , в кеН-ефА