ФСБ официално е аут от войната в Украйна, Путин се доверява на ГРУ

Възходът на ГРУ ускори унизителното отпадане на ФСБ
12 май 2022 21:41, Нели Христова
297
ФСБ официално е аут от войната в Украйна, Путин се доверява на ГРУ
Снимка: БГНЕС

Президентът Путин отстрани руските шпиони от войната срещу Украйна и ги замени с шефове на военното разузнаване, включително бивш офицер от специалните части, обвинен, че стои зад отравянията в Солсбъри.

Федералната служба за сигурност (ФСБ), главната шпионска агенция в страната, е обвинена за пропуски в разузнаването, които са довели до неуспехи в инвазията.

Отговорността за шпионажната дейност в Украйна е прехвърлена на ГРУ - съперничещото военно разузнаване, според доклад на руски анализатори по сигурността, цитиран от The Times.

ГРУ, което е клон на армията и поддържа свои собствени специални части, е замесено в нагли операции по целия свят, включително опити за преврати, убийства и саботаж на критична инфраструктура. Британските власти посочиха двама от нейните агенти, Анатолий Чепига и Александър Мишкин, като главни заподозрени за опита за отравяне на Сергей Скрипал - дезертьор и бивш офицер от ГРУ, и дъщеря му Юлия в Солсбъри през 2018 г.

Владимир Алексеев, първият заместник-ръководител на ГРУ, който беше посочен като един от главните организатори на опита за убийство на Скрипал, сега отговаря за разузнавателните операции в Украйна.

За разлика от повечето членове на ФСБ, 61-годишният Алексеев е бивш офицер от специалните части, който е наблюдавал военни действия. "Колегите офицери го смятат за брутален и самоуверен до степен на безразсъдство", казват Ирина Бороган и Андрей Солдатов, руски експерти по сигурността, в доклад за Центъра за анализ на европейската политика, мозъчен тръст във Вашингтон.

След като беше назначен за първи заместник-ръководител през 2011 г., той отговаря за координирането на военните действия в Сирия и Донбас. Алексеев беше поставен в списъка със санкции на САЩ поради подозрението, че е взел  участие в намесата на Русия в президентските избори през 2016 г. Той беше санкциониран от ЕС заради атаката в Солсбъри.

Украинското разузнаване е включило Алексеев, който е роден в Съветска Украйна, в списъка си с военни престъпници и разкри негови лични данни, включително местоположението на дома му в Москва. Длъжностни лица казват, че той е бил отговорен за събирането на информация, използвана за нанасяне на ракетни удари по цивилни цели в Украйна, и е наблюдавал фиктивните референдуми в окупирана територия.

Руските държавни медии намекнаха за смяната на отговорностите на шпионските агенции. В предаване, озаглавено "Генералите на победата", излъчено миналата седмица по телевизионния канал "Царград", Алексеев беше идентифициран като командир на разузнаването на украинската "специална военна операция".

Въпреки че е по-малко известно от ФСБ, ГРУ е във възход след назначаването на Сергей Шойгу за министър на отбраната преди десетилетие. С амбициите си да разшири работата си в руската външна политика, Шойгу увеличи броя на операциите на ГРУ в чужбина.

Възходът на ГРУ ускори унизителното отпадане на ФСБ, която беше обвинена в събиране на разузнавателна информация и политическа агитация в Украйна през годините, довели до инвазията. Агенцията има тесни връзки с Путин, който беше неин директор през годината преди да бъде избран за президент. Той дълги години работи за предшественика й КГБ.

При Путин ФСБ постепенно се разширява и контролира голяма част от руския живот с мисия, която включва пропаганда, наблюдение и граничен контрол. Въпреки че агенцията официално е вътрешна служба за сигурност, подобна на MI5, нейното пето подразделение на службата е създадено в края на 90-те години на миналия век, когато Путин е директор, с мандат за извършване на операции в страните от бившия Съветски съюз.

През март, след поредица от грешки в първите дни на инвазията, началникът на Пета служба Сергей Беседа беше изпратен в затвора Лефортово, където Сталин е държал много от своите опозорени помощници. Миналия месец беше извършена чистка на около 150 служители на ФСБ.

68-годишният Беседа наскоро се върна на работа в Лубянка, внушителния офис на агенцията в необароков стил, според Бороган и Солдатов.

"Но връщането на Беседа в офиса му не означава, че Путин се доверява на ФСБ или на услугите на Беседа по-специално за Украйна, както става ясно от назначението на Алексеев", се казва в доклада. "Именно силите в руското шпионско общество сега са натоварени с изтръгването на победата от блатото на най-големия военен и разузнавателен провал на страната им след Втората световна война."

ГРУ съчетава събирането на информация с военни операции. Неговите офицери често се набират от бригади на специалните части. Тяхното обучение включва 14 часа седмично чужди езици, заедно със строга физическа подготовка. През последните години кибервойната също попадна компетенцията на ГРУ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


297
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
219
0
 
1
 
! Отговори
Pesho преди 1 година
То в русия само шпиони, *** и комунисти има май. И вече са толкова много, че сами се избиват.
218
0
 
7
 
! Отговори
???? МАЛЕ,МАЛЕ преди 1 година
ЛОШО ЗА БЪЛГАРИЯ. СЕГА НА МИТРОФАНКАТА ЩЕ И ИЗРАСТЕ ОЩЕ 1 УСТА, ОЩЕ 2 РЪЦЕ И ЩЕ ХВАНЕ ТОЯГИ, С КОИТО ЩЕ НАЛАГА ......, ...... ,..... . А НА ТЯХ УСТАТА ИМ СЪВСЕМ ЩЕ ЗАРАСНАТ. НИЕ КАКВО - БЯГСТВО НА ЗАПАД, ВКЛ. И КОПЕЙКИНЦИИ РУСОФИЛИ. ДА НЕ МИСЛИТЕ, ЧЕ ТЕ ЩЕ ОСТАНАТ В БЪЛГАРИЯ? ХА-ХА
217
5
 
8
 
! Отговори
Божинката преди 1 година
Да не му мислим на президента на Русия проблемите а да видим кой ще оправя малките котета!!!
216
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе не му е лесно на Путин. Всекви циркаджии около него му разправят колко голяма работа били, мятат кинжали и циркони наляво и надясно, ядрени дронове потапят ЮК и т.н. И като е огледа кво да види - ми те горките 3 месеца обискат пред портала на завода в Мариупол и викат "ми не ни пускат бе!", където и да идат лошите украинци им трошат наред супер-кораби, танкове, самолети, въртолети, 26-хилядна cган претрепаха.... На кого да вярва?
215
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинското разузнаване е включило Алексеев, който е роден в Съветска Украйна, в списъка си с военни престъпници и разкри негови лични данни, включително местоположението на дома му в Москва. -------------- охооо, тоя вече го вкараха в списъците на "безсмъртния полк", ако разбирате какво искам да кажа :)))
214
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Помните ли 2018-та когато Тръмп изнесе реч в Европейския парламент и им каза в лицето, че ЕС е зависим от Руската енергетика и торове и трябва максимално скоро да се откъсне от тях, а немците му се смяха? Е сега нека се смеят пак. Човека им каза, че не можеш да имаш вяра на Русия и това в последните 500г все е важало и никой не се стресна. Е дано се стреснат сега. Вяра в Руска дума или Руски договор е като вяра, че ако гушнеш кротал той няма да те охапе. Русия винаги е лъгала и винаги ще лъже!
213
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Диктаторите по принцип се съмняват във всеки, един му се подмазва, друг му се подмазва и накрая никой не му казва истината, щото глави хвърчат, така е при диктатурите :)))
212
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Другаря Путин от месец на месец старее. От преди войната вече изглежда остарял с 15г. Това от дългата поредица Руски успехи ли е ?
211
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това, че хиените се ръфат, е добре.
210
2
 
15
 
! Отговори
ДДРОнег преди 1 година
путинчо, направи чистка , вие болшевиците разбирате от тия работи, нали ?!___Навремето чичко ти сталин също беше направил една чистка и неговият съюзник Хитлер го хвана неподготвен :) :) :)
209
4
 
17
 
! Отговори
Гошо преди 1 година
Путин официално е аут от света.
208
9
 
5
 
! Отговори
Гиви преди 1 година
Журналистчето, ти разсъздаваш или просто преписваш от някъде. ФСБ е федерална служба, тоест вътрешна сигурност, това което е ФБР в САЩ. ГРУ е военното разузнаване, сирец американското ЦРУ. Коя служба според теб се ползва по време на война зад граница?
207
10
 
4
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Първо, кой си измисля тия информации. Второ, не е ли нормално по време на война, както твърди запада, да участва военното разузнаване? Що за глупосттттти пишете?
206
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ей, червени бабички тука ли сте бе, как е хавата в раша, май са се оплели като пиле в калчища, а!!
205
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ГРУ действат безнаказано у нас.И Румбата и Янев и Копейкин са все техни хора.
204
1
 
16
 
! Отговори
Щерю преди 1 година
ФСБ официално е аут от войната в Украйна, Путин се доверява на Тангра и на Сигнал...
203
5
 
21
 
! Отговори
некъфф преди 1 година
ГРУ което е клон на армията и поддържа свои собствени специални части, е замесено в нагли операции по целия свят, включително опити за преврати, убийства и саботаж на критична инфраструктура.Е то щото ЦРУ са чиста вода не напита , и никогя не са се нанесвали в работите на никоя държава нали ....
202
1
 
11
 
! Отговори
ФСБ преди 1 година
излиза, идва БТР и Сигнал
201
6
 
3
 
! Отговори
USAСУПЕР КИРО Е ФОН преди 1 година
Господ ще ги накаже подобаващо!
200
0
 
0
 
! Отговори
Ще,ще преди 1 година
До Па съм я бе.....Кога си смениш именцето на ПАСЪЛ СЪМ БЕ!