Ам-Гъл или грозната истина - "Викът на украинската майка" предизвика полемика

Според Неделчо Костадинов фигурата е красива като енергия
Обновена: 13 май 2022 18:04 | 13 май 2022 18:00, Петя Славова
494
Ам-Гъл или грозната истина - "Викът на украинската майка" предизвика полемика
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

За пореден път български монумент разедини обществото. След светещите очи на цар Самуил, този път става въпрос за "Викът на украинската майка".

Още по темата

Скулптурата, дело на Неделчо Костадинов, се издигна на 12 май за около два часа срещу Паметника на Съветската армия, в близост, където младежи карат скейтборд. Събитието бе открито от Джеки Стоев и Христо Илиев - Чарли - сценаристи и актьори. Бронзовата фигура е около метър, но инициаторите искат творбата да я има на същото място за постоянно в по-голям размер.

В церемонията участваха още проф. Михаил Неделчев, журналистът Иво Инджев и Георги Лозанов. Като музикален фон звучеше новата песен на Васко Кръпката "Нова история БГ".

"Творбата е вдъхновена от поредица от събития, най-вече войната и агресията на по-големия към по-малкия, глупостта на човека, до каква степен може да се стигне до избиване на хора. Според мен няма нещо, което да може да оправдае това", споделя авторът.

От негов пост във Facebook обаче се породиха съмнения, че скулптурата е създадена преди започването на войната.

Също така монументът предизвика и хумористични реплики в социалните мрежи, свързани с естетическите качества на творбата, като някои определиха визията й за твърде гротескна. Част от коментиращите дори оприличиха фигурата на "Амгъл" или "Орк".

На тези коментари авторът отговаря пред "Площад Славейков", че "истината е грозна", а монументът показва друго. Костадинов обясни: "Самото състояние, което тази скулптора изобразява, е красиво като енергия и излъчване. И най-красивият човек, когато изпадне в състояние на злоба и гняв, става грозен".

Според автора, също така процесът на една творба е дълъг. Започнал е работата си по тази през 2020 г.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


494
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
354
0
 
2
 
! Отговори
Zigi_Stardust преди 1 година
Ako be olicetvorenie na Germanka, napravo super-ubava... Abe, taman Ursula von Der Laynian i to 1:1. Are zdrave i gotin den na site narodi po sveta i U Balgaria!!!
353
0
 
10
 
! Отговори
Позор преди 1 година
Пак ни измамиха под прикритие на каузата "Украйна", мамят ни всеки ден, но единици се усещат. За България не се прави нищо, говори се само за Украйна и се отчитат пари за статуи, за каузи, за помощи, а после ще гледате овластените с вили по морето и коли, закупени с 6-цифрени суми.Събудете се, Украйна служи за ограбване на България! След инфлацията ще дадем толкова много жертви, колкото Украйна няма да даде за цялата война. Народът мре от мизерия и от липса на пари за лекарства.
352
0
 
8
 
! Отговори
Позор преди 1 година
Все си мислех, че по-грозна статуя от "Св. София" не може да има, но ето, оказва се, че има.Присадиха ни едно уродливо изчадие с провиснали до пъпа гърди в заника на живота си, което няма начин да бъде на възрастта на една майка. А ако съдим по главата, трудно може да бъде причислена към женски пол.Това е гавра с българския народ, от когото за пореден път са откраднати милиони, за да бъдат мушнати в джоба на един бездарен скулптор. Един некадърник заработи за един ден с измама милион. Позор
351
3
 
6
 
! Отговори
българин преди 1 година
За пореден път български ,, творец "доказа , че не стават за ч-е-п за зеле ! Аз съм на страната на украинския народ и ги подкрепям напълно , на статуята е ПОТРЕСАВАЩА ! Вярно е , че войната е най-грозното нещо , но тук в случая е показана жертва на войната ! Жертвата не може да е грозна !!!
350
0
 
21
 
! Отговори
Намръщен преди 1 година
Това изобщо не е изкуство. Това е грозна, нагла, очебийна и лъжлива пропаганда. Това произведение ще умре наред с другите лъжи на пропагандата, щом успеем да се освободим от игото си. Може би дори ще способства за освобождението ни, отваряйки очите на хората. Пропагандата, за да бъде успешна, не трябва да е до такава степен очевидна. Хората на са такива глупааци
349
1
 
18
 
! Отговори
Възмутен преди 1 година
Бездарно, грозно и крайно неуместно произведение. Простащина и кич! Надявам се, че например "Викът на майките от Донбас", "Викът на майките на изгорените живи протестиращи в Одеса" и "Викът на майките на пленените изтезавани руски воини" са по-добре естетически издържани, въпреки че трябва да са много по-страшни! Нали имаш такива произведения, скулпторе??
348
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
нещо не мога да разбера,украинските бежанци,са свежи,подстригани с грим маникюр възрастните рускини със зъби ,червисани,а като видя нашите пенсионери с дрехите втора употреба какви са ошмулени.нищо не разбирам кой е за подпомагане.
347
0
 
14
 
! Отговори
тя преди 1 година
Какво е това чудовище !?
346
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хичкок може само да му носи куфарите на наш Недю!
345
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По удачно би било няколко скелета от гробищата наоколо да разхвърлят! Така композицията ще бъде завършена!
344
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На разходка с внуците оттам няма да минавам,ще имат да сънуват...!
343
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не, това е "Една българка пред пощата в очакване на великденската пенсия".
342
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Моля, моля, това е "Чернобилски татко".
341
0
 
24
 
! Отговори
Ам-Гъл преди 1 година
Повечето от тия "автори" са рожба на СОЦИАЛИЗЪМА в България . Лакеи и слуги на ...... тоя дето дава повече . Нищо чудно тоя "проект" да е започнат като "Пролетарска майка надава своя вик на отчаяние срещу жестокия грабеж на алчен капиталист" ... а след идването на Демокрацията заглавието да е лееееко променено ПРЕЗ 2020Г. за да отговаря на новата действителност .........
340
0
 
12
 
! Отговори
АсанкУ преди 1 година
Въздържах се от коментар относно статуетката на Неделчо, понеже не разбирам от това изкуство. И не ми е ясно, има ли стойност или е някакъв ***.Оказа се, че фигурката е правена през 2019 г. По него време из медиите се завъртя снимка на ридаеща баба прегърнала козичка ..Правителството на Борисов бе решило да унищожава стадата в югоизточна България заради някаква зараза .Не знам дали Неделчо е изваял българската старица или себе си ( понеже и той като автор има визуална прилика с произведението ), но да ни го пробутват за украинска майка ми се струва нахално..Наясно съм, че елита ни
339
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Животът е кратък, изкуството вечно. Ама не и точно това. Апропо, кви са тие увиснали...хъммм
338
0
 
8
 
! Отговори
(не)редактор преди 1 година
скулптУра (произведение)скулптор (създател), скулптора - кратка членувана форма
337
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На тая бабиера чак жилите и изскочили от крясък. Ама ша мъ прощавате, но украинките дето ни пристигат тук на талази са бая охранени и добре облечени. Такива окаяни не се срещат. Това да не е някоя нашенска пенсионерка?
336
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя защо толкова мрази майките (и жените изобщо) ?
335
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Явно Неделчо Костадинов е разбрал, че за нищо не го бива и е решил да се пробва като скулптор, но и там хич го няма!