Ще предприеме ли Русия нашествие във Финландия? Помни ли историята?

Печат: Присъединяването на Финландия към НАТО е геополитическо цунами
Обновена: 13 май 2022 20:35 | 13 май 2022 18:30, Елка Василева
344
Ще предприеме ли Русия нашествие във Финландия? Помни ли историята?
Снимка: архив, БГНЕС

Досега беше общоизвестна тайна, но вече е официално: президентът и министър-председателката на Финландия искат тяхната страна да се присъедини "незабавно" към НАТО, пише френският в. "Либерасион". Присъединяването към НАТО би подобрило сигурността на страната и ще подсили Алианса, написаха те в съвместно изявление, оценявано като важна стъпка към подаването на кандидатура за членство.

Демонстрациите на подкрепа не закъсняха: генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, германският канцлер Олаф Шолц, френското президентство и комисията по външни работи на Сената на САЩ обещаха подкрепата си на Швеция и Финландия, ако решат да подадат официална кандидатура за присъединяване.

Очаква се и Швеция да последва примера на Финландия и да се кандидатира за членство в Алианса, отбелязва в. "Паризиен".

Дмитрий Медведев, руският експрезидент, който днес заема поста заместник-председател на Съвета по национална сигурност, веднага разкритикува вероятното разширяване на НАТО. "Страните от НАТО, които доставят оръжие на Украйна, обучават войските да използват западна техника, изпращат наемници, както и ученията на страните от Алианса в близост до нашите граници, увеличават вероятността от пряк и открит конфликт между НАТО и Русия", предупреди той в Телеграм. "Подобен конфликт винаги носи риска да прерасне в истинска ядрена война", добави експрезидентът.

Още по темата
Руското външно министерство пък заяви, че Русия "ще бъде принудена да предприеме ответни стъпки, както от военно-техническо, така и от друго естество, за да спре нарастващите заплахи за националната си сигурност". Руските дипломати обвиниха НАТО, че се опитва да създаде нов фланг, за да заплашва Русия и предупредиха Хелзинки, че трябва да има предвид "отговорността и последствията от подобно решение".

"Путин може да обвинява само себе си" за разширяването на НАТО, пише британският в. "Гардиън" в редакционна статия, като посочва, че нарастването на финландската обществена подкрепа за присъединяване към Алианса от по-малко от 30% до 76% се дължи на руското нахлуване в Украйна.

В продължение на години страхът да не провокират Москва връзваше ръцете на Швеция и Финландия. Мащабното нападение срещу Украйна, водено в момента, накара мнозина да смятат, че няма какво да губят, а руските провали в съседната страна показват, че тя може да не е толкова страшна, колкото се е смятало.

Русия вече е заявявала, че в случай на присъединяване на Финландия и Швеция към НАТО ще разположи ядрени оръжия в Балтийския регион, но истинската реакция вероятно ще бъде под формата на дезинформация, кибератаки и други провокации, отбелязва британското издание, като предупреждава, че Москва не трябва да бъде единственият повод за загриженост. За да може да се справи със задачата си да противодейства на заплахата по източните си граници, Алиансът трябва да проявява бдителност и към вътрешните заплахи.

"Дали Русия ще започне нашествие във Финландия? Не и ако помни добре историята", гласи заглавие на британския в. "Телеграф". Страната, която се очаква скоро да се присъедини към НАТО, унижи СССР в Зимната война през 1939 г. и знае как да се защитава на своя територия.

Финландия може да е поддържала неутралитет в продължение на десетилетия, но тя дължи съществуването си като независима държава на майсторството си в асиметричните военни тактики и особено битките в арктически условия. Страната научи важен урок във войната през 1939 г., който оформи подхода ѝ към отбранителната политика: тя се превръща в толкова трудна цел за превземане, че обезсмисля всякакво нашествие.

Близо една трета от финландците са резервисти, което дава на страната близо един милион обучени военни, на които може да разчита. Гражданското общество също е готово за криза. Хелзинки си взе поука и от действията на Русия през 2014 г., създавайки специални "сили за готовност", подготвени да отговорят на нашествие и да спечелят време за пълна мобилизация.

Въпреки че Финландия се обръща към НАТО за допълнителна защита, тя носи на Алианса десетилетия на опит в противопоставянето на руската заплаха, подчертава британското издание.

Евентуално присъединяване на Швеция и Финландия няма да промени НАТО толкова много, но напрежението между Алианса и главния му геополитически опонент ще се засили, като основният въпрос ще бъде този за руско-финландската граница. С присъединяването на Финландия границата между Русия и Алианса ще нарасне близо тройно. Това не прави една евентуална война автоматично по-вероятна, но е от типа промени, които Москва се стремеше да предотврати, отбелязва американското издание.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


344
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
221
8
 
7
 
! Отговори
Какво следва преди 1 година
До гост: Нещата са прости като за п'рости хора като теб. Светът вече не е еднополюсен.
220
13
 
26
 
! Отговори
гост преди 1 година
Нещата са прости, болния стар путин умира в някое мазе, последват го неговите сдругари сатрапи, на тяхно място идват нормални хора които виждат че от вражди в европа няма смисъл, след което русия поема пътя към ЕС и НАТО, заедно можем повече.Заедно спечелихме войната срещу фашизма, заедно трябва да бъдем и през 21ви век.Путин не е русия той е просто един старец с грешни разбирания.
219
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много триете бе! Б....ах ва в свободната медия!
218
10
 
25
 
! Отговори
хаюха преди 1 година
цирея се изрязва,Русия е циреят на света ,колкото по бързосе зреже ,толкова по добре за света
217
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Мирен договор - Както сам си написал - договор между СССР и Финландия - едната страна по договора вече не съществува .Плюс това не е било решение на Финландия - оптвали са се да избегнат трета война с Русия ,но те винга са искали и са били близки до останалите европейски републики не до руските империалисти
216
3
 
29
 
! Отговори
да бе преди 1 година
те се оправиха с Украйна, ся да тръгнат към Финландия и няколко към Грузия и на рашките ще им останат само прашките
215
0
 
6
 
! Отговори
250 преди 1 година
ако ги ударят ракти, направо си е таковата . Само дето един път преди години вече ги нападаха , не си спомням как завърши тва
214
5
 
32
 
! Отговори
Pesho преди 1 година
Каква конфронтация с НАТО сънува тая лилипутска икономика бе, те с една Украйна не могат нищо да направят с месеци. Нещастницици!
213
4
 
34
 
! Отговори
До 250 преди 1 година
И с Украйна щеше да е 24-48часа а вече са повече от 2 месеца.
212
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия също наруши договора от Будапеща в който те и САЩ гарантираха териториалната цялост на Украйна.
211
8
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Финландия и Швеция час по скоро в НАТО
210
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Мирен договор ако не остане нито един финландец то и нито един руснак няма да остане
209
31
 
9
 
! Отговори
Мирен договор преди 1 година
Предния коментар е точен. 1949 Финландия и СССР подписват мирен договор, според който наред с всички други точки Финландия се задължава да бъде неутрална (извън блокова) во веки веков. Днес Финландния нарушава международен мирен договор. А това е нещо много сериозно. Второ, руснаците направо си го казват: ако Финландия някога представлява заплаха (както в момента Украйна, Полша и Румъния) на земята няма да остане нито един финландец.
208
29
 
7
 
! Отговори
Ахмат сила преди 1 година
Руската Империя ще ги прекърши за от 24-48 часа удрят им базите с ракти и са чао.
207
20
 
11
 
! Отговори
Qanon преди 1 година
Само вижте логото на нато - окръжността символизира земното кълбо, а четирилъчката - четирите посоки на света. Т.е. целта на нато е да се разстила навсякъде с цел да се завладее всячески планетата, да не остане ни едно кътче завладяно. После руснаците били империалисти! ФАЩ искат нов световен ред! Да управлява само една нация целия свят! Имат над 700 военни бази по цял сват! Разправяйте ми после кой бил злия!...
206
13
 
2
 
! Отговори
244 до 246 преди 1 година
Брей, каква фантазия, какъв речник! Май си бил пациент или още си в Кукувичето гнездо! "Ще наказвам!" си беше провокацийка, излезе успешна - най-глупавите шарани кълват и на гола кукичка! Искрено се смях - никой не ми беше обръщал толкова внимание! За руските комендантски имам примери, разказани ми от хора, които никога не лъжат! Някога имаше и такива! Когато Русия загуби войната, обади ми се! Засега сик тир! Преведи си го от турски!
205
9
 
2
 
! Отговори
До анонимен 247 преди 1 година
Долнопробни лъжи! Познавам и якути, и буряти! Имам честта да познавам Върховния лама на Бурятия и да съм благословен от него - Матвей Чойбонов, носител на най-високия орден на Русия - Златната звезда и на Големия Малтийски кръст! Духовник, писател, лечител, наставник по ламаистки будизъм на ламаистите в Монголия!От Якутск ми изпращаха невероятни рибни деликатеси -- пушен омуль и чир! Намерил се някакъв гульо, дето не знае и на картата къде са тези страни! Как е в Гооглето - Саха или Сака?
204
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Бурятите и якутите добре помнят как насилствено са натикани в русия/ссср, как насилствено е променен традиционния им начин на живот, хиляди са убити без съд и присъда, разселвани и вкарвани в лагери на смъртта, как насилствено са принудени да изоставят хилядолетни традиции, култура и знания. Знаят, че са най-бедни и експлоатирани от всички в русия/ссср въпреки безмерните богатства на областта им... След тази война ще мразят русия още повече, защото най-много жертви са от тези райони
203
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 244 ;">Ще наказвам! Руснаците имат страховити, свирепи комендантски! Разстрелват мародери и изнасилвачи на място, без съд и присъда!..." Ти си типичен психопат. Вероятно си самотен /разведен или изоставен/ поради агресия, изблици на гняв, желание да доминираш и тормозиш околните, най-често жените и децата. Вместо да пишеш в нета, потърси медицинска помощ, агресията често се превръща в авто-агресия и е вредна за здравето. А, русия вече загуби тази война, не може да воюваш срещу всички
202
23
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няколко хиляди якути ще се справят с Финландия.