Путин към Финландия: Отказът от военен неутралитет ще е грешка

Президентът на Русия разговаря със своя колега Саули Нинистьо
14 май 2022 17:27, Красимир Ангелов
390
Путин към Финландия: Отказът от военен неутралитет ще е грешка
Снимка: БГНЕС

Отказът на Финландия от традиционната ѝ политика на военен неутралитет би представлявал грешка, тъй като нищо не заплашва сигурността на страната. Това заяви президентът на Русия Владимир Путин в разговор по телефона с финландския си колега Саули Нинистьо, съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от ТАСС.

"Състоя се открита размяна на мнения във връзка със заявеното от ръководството на Финландия намерение да подаде молба за членство в НАТО", се казва в съобщението от Москва.

Още по темата
"Владимир Путин изтъкна, че отказът от традиционната политика на военен неутралитет би бил погрешен, тъй като не съществуват никакви заплахи за сигурността на Финландия. Подобна промяна във външнополитическия курс на страната може да се отрази отрицателно върху руско-финландските отношения, изграждани дълги години в дух на добросъседство и партньорско сътрудничество", подчертава Кремъл.

Според съобщението двамата лидери са обсъдили и ситуацията в Украйна. Путин споделил с Нинистьо свои "оценки за състоянието на преговорния процес между руски и украински представители, фактически замразен от Киев, който не проявява заинтересованост от сериозен и конструктивен диалог".

Обявяването на кандидатурата на Хелзинки за членство в НАТО, гледана с твърде лошо око от Москва, се очаква утре, напомня във връзка с този разговор БТА.

Финландската страна също потвърди за разговора.

Президентът на Финландия Саули Нинистьо се обади на руския си колега Владимир Путин във връзка с предстоящото кандидатстване на северната страна за членство в НАТО, осъдено от Москва, съобщи Хелзинки, предаде Франс прес.

"Разговорът бе прям, без заобикалки и премина без раздразнение. Сметнато бе за важно да се избегнат напрежения", заяви финландският държавен глава в комюнике от своя офис.

Финландия „има желание коректно и професионално да се занимава с практическите проблеми, свързани с факта, че е страна, съседна на Русия“, увери Хелзинки.

Президентът Нинистьо и финландската премиерка Сана Марин заявиха в четвъртък, че се стремят към "незабавно" влизане на страната в НАТО. Очаква се кандидатурата да бъде официално обявена утре.

Москва заплаши да предприеме в отговор репресивни "военнотехнически" мерки.

В близките дни се очаква молба за членство в пакта да подаде и Швеция.

В сряда финландският президент заяви, че Москва носи отговорността за плановете на страната му, исторически необвързана, да се присъедини към алианса.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


390
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
303
9
 
26
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 1 година
Грешка и то голяма беше военното престъпление което се извършва от вампирясалият жужак в Украйна, след него путинова рассия ще стане още по-изолирана и заровена в окопа си като къртица ... Украйна показа на света как трябва да се говори с кремълски сатрапи военнопрестъпници ... изхода за Адолф путин е един, да заеме мястото си до мумията на ленин ... !!!
302
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това лудо дрипаво джудже, не разбра ли, че той няма да определя как и по какъв начин да живеятхората по света....
301
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ситното кагебистче да напуска сцената и да не раздава акъл на горди независими нации.
300
6
 
20
 
! Отговори
linx преди 1 година
До Россия великодушнаНай голямата грешка на света сте вие и вашият луд Путин !! Но и това ще бъде поправено !!
299
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"представлявал грешка, тъй като нищо не заплашва сигурността на страната. Това заяви президентът на Русия Владимир Путин" Същия Сатрап обяви на 23.02, че няма никакво намерение да напада Украйна. НА 24.02 сутринта я нападна.
298
4
 
14
 
! Отговори
Европеец преди 1 година
До 298. Да, европеец съм, личи си и се гордея с това. А всичката помия, която си написал, всъщност се отнася точно за такива като теб (и ония на изток от цивилизована Европа). Точно пък европейците да обвиняваш в налагане на мнение е най-голямата глу.пост.
297
4
 
24
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Ами май финландците не са забравили вероломното нападение на СССР през 1939. Та нямало заплаха, а?
296
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не путин решава съдбата на Финландия. Фините сами ще си решат какво искат- НАТО, СЕНТО или СЕАТО. Ако путин нападне свободна Финландия, ще яде папарлягата!
295
4
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Руснаците,по точно техният управник,хотели как лучше,а получилось как всегда-через жопу.
294
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега какво ще прави путин? Ще "денацифицира" шведите и финландците ли? И те ли са "нацисти"? Ще си счупи главата все някога този нещастен фашист. Въпрос на време е.
293
5
 
24
 
! Отговори
Митев преди 1 година
Тоя пак плаши и предупреждава суверенна независима държава с вярата,че тя ще постъпи както той , " властелинът на света " иска ?! Защо товарищите смятат,че само те имат пра во да определят кой с кого да бъде ?! Защо само те не забелязват как всички в Европа и други страни ги изоставиха и бягат от тяхната " правда ",от тяхното " прия телство " ?! За що не си зададат въпроса защо се получава така и защо никой не иска да им слугува ?! С разбиранията си потъпкаха достолепна и уважавана Русия в калта
292
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин споделил с Нинистьо свои "оценки за състоянието на преговорния процес между руски и украински представители, фактически замразен от Киев, който не проявява заинтересованост от сериозен и конструктивен диалог". -____- Тц, тц, тц! Лоши украинци уей, лоши! Никакъв интерес не проявили от Киев към конструктивните намерения на путин да изтрие Украйна от картата на света!
291
3
 
22
 
! Отговори
Мунчо преди 1 година
Че кой вярва вече на фашисткото джудже?
290
2
 
22
 
! Отговори
rendeto преди 1 година
щом тоя ***** е казал това, значи финландия е постъпила правилно
289
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 323 - когато в главата на един човек "Аз искам" стане равнозначно на "Ние искаме" - тогава е време за посещение при психиатър.
288
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 320 - да позная - това ти го казаха CNN, BBC, Отворено общество и американското посолство?
287
25
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние българите не желаем Русия да има такава голяма територия да живеят на широко. А ние ти на тесно.
286
15
 
26
 
! Отговори
грешка преди 1 година
е да вярваш на Путин.. спомнете си дните преди войната Русия да нападне Украйна.
285
18
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 312 - ще си дойдем на думата, че всъщност става въпрос за алчност и ресурси, а не за нещо друго в русофобията. Въпросът е там, че никой не е назначил нито Европа нито САЩ за губернатор на света. Господ не е постановил, че деболо-гъзият американец например, може да извхърля на *** количество храна, докато други човешки същества гладуват до смърт. Каквато и да е Русия - ресурсите са си нейни - ако съседът ти има по-малък апартамент от теб, ок ли си да иска част от твоя?
284
16
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 318. То и населението на Русия не иска Путин - диктатора. Но ги държи в страх. Не смеят да се изказват свободно , крият се