Путин към Финландия: Отказът от военен неутралитет ще е грешка

Президентът на Русия разговаря със своя колега Саули Нинистьо
14 май 2022 17:27, Красимир Ангелов
390
Путин към Финландия: Отказът от военен неутралитет ще е грешка
Снимка: БГНЕС

Отказът на Финландия от традиционната ѝ политика на военен неутралитет би представлявал грешка, тъй като нищо не заплашва сигурността на страната. Това заяви президентът на Русия Владимир Путин в разговор по телефона с финландския си колега Саули Нинистьо, съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от ТАСС.

"Състоя се открита размяна на мнения във връзка със заявеното от ръководството на Финландия намерение да подаде молба за членство в НАТО", се казва в съобщението от Москва.

Още по темата
"Владимир Путин изтъкна, че отказът от традиционната политика на военен неутралитет би бил погрешен, тъй като не съществуват никакви заплахи за сигурността на Финландия. Подобна промяна във външнополитическия курс на страната може да се отрази отрицателно върху руско-финландските отношения, изграждани дълги години в дух на добросъседство и партньорско сътрудничество", подчертава Кремъл.

Според съобщението двамата лидери са обсъдили и ситуацията в Украйна. Путин споделил с Нинистьо свои "оценки за състоянието на преговорния процес между руски и украински представители, фактически замразен от Киев, който не проявява заинтересованост от сериозен и конструктивен диалог".

Обявяването на кандидатурата на Хелзинки за членство в НАТО, гледана с твърде лошо око от Москва, се очаква утре, напомня във връзка с този разговор БТА.

Финландската страна също потвърди за разговора.

Президентът на Финландия Саули Нинистьо се обади на руския си колега Владимир Путин във връзка с предстоящото кандидатстване на северната страна за членство в НАТО, осъдено от Москва, съобщи Хелзинки, предаде Франс прес.

"Разговорът бе прям, без заобикалки и премина без раздразнение. Сметнато бе за важно да се избегнат напрежения", заяви финландският държавен глава в комюнике от своя офис.

Финландия „има желание коректно и професионално да се занимава с практическите проблеми, свързани с факта, че е страна, съседна на Русия“, увери Хелзинки.

Президентът Нинистьо и финландската премиерка Сана Марин заявиха в четвъртък, че се стремят към "незабавно" влизане на страната в НАТО. Очаква се кандидатурата да бъде официално обявена утре.

Москва заплаши да предприеме в отговор репресивни "военнотехнически" мерки.

В близките дни се очаква молба за членство в пакта да подаде и Швеция.

В сряда финландският президент заяви, че Москва носи отговорността за плановете на страната му, исторически необвързана, да се присъедини към алианса.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


390
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
283
6
 
15
 
! Отговори
До Ямб ZV преди 1 година
Да си лалат. Пука им, че им дреме на руснаците какво говорят Барон Фон Гом-н-ьовците от България. Наздраве и от мен!
282
21
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Населението на Финландия дали иска в НАТО?Не мисля.САЩ са дали подкуп на управляващите.
281
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато разходите по воденето на войната почнат да превишават БВП на Русия, то ще се намери кой да премахне причината. Е тогава ще видите същите руски лаещи лигаво медии как ще изиграят ролята "Ветропоказател"
280
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никакви ядрени ракети...пийте си хапчетата!
279
17
 
6
 
! Отговори
AZ преди 1 година
Крайно време е да ударят ядрените ракети
278
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
*** *** се познават по това,че не знаят как се пишат имената на държавите.Такива нямат и основно образование.
277
7
 
19
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 1 година
Ама щатните плювачи продължават да циклят на "опорката" Америка! И през ум не им минава, че демократичните страни имат право на избор! Никой не иска да има нещо общо с военно-престъпника Путин, и Кремълската клика!
276
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До307. Не са света . Но на Европа и е необходимо да се разшири на Изток гъсто е населена и подредена. А Русия пречи постоянно създава напрежение с едноличната си власт. Не зачита хората и техния свободен избор за производство, търговия, движение на хора.
275
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 300 от Ямб.ZV.църв Ти в русия ходил ли си бе ***? Колко руснаци и руска администрация познаваш? Кухи селяндурски приказки на комунистическо отроче , от квотата на Митрофановите безгръбначни
274
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПУТИН, ГЛЕДАЙ СИ РУСИЯТА....
273
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой вече вярва на Путин той каза и че Украйна няма да напада но на 24.02 започна с бомби така че Филандия сами си преценяват какво да правят за своята сигурност суверени държави трябва да се уважа тяхното мнение не да се заплашват
272
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не плашете една технологична държава. нищо че е малка. Какво се пени кагебейчето. Втори фронт ли ще открива. Нещо взе да обърква реалностите с мераците.
271
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 297 - Западна Европа и САЩ НЕ са "света", дори не са по голямата част от него. Спрете с инфантилните си твърдения, че ставате жалки.
270
6
 
12
 
! Отговори
Gorskio преди 1 година
То и Украйна нищо не я заплашваше, даже се изредиха всички да разправят как няма да нападат братския народ, уж учения и после ги подкараха...
269
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До302. България в класацията е 75 место. Русия на 135. Това е близка разлика . Защото много от нашите учители, специалисти са по руските модели и схеми , на черни пазари от времето на соца.
268
1
 
4
 
! Отговори
303 от Ямб.ZV.църв. преди 1 година
Ами писна ми от всякъде...оният ден бях на протеста ...предполагах,че повече хора,ама същата работа...Левски го е казал...Дела трябват,а не думи....Пия ракия и чета на промитите мозъци коментарите.Забавлявам се.Наздраве брат!
267
4
 
16
 
! Отговори
300 от Ямб.ZV.църв преди 1 година
А България на кое място по корупция е?Освен ,че сме малка по територия и без никакви ресурси в сравнение с Русия? Че и без НИЩО? Май сме 1-ви?
266
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
296. Русия няма човешки ресурси , а те са най важните. Тя е царството на корупцията. Не в бензиностанцията. То и Сомалия е богата
265
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Европеец - всеки човек си има лични възгледи и мнения. Но най-големия абсурд и признак за интелектуална ограниченост е когато си повярва, че е някаква дяволски важна личност и неговият светголед е единствения правилен, цивилизован и т.н. Но да европеец си - такива са европейците - кухи, промити, но със самочувствие, че са нещо повече от другите народи и че дори имат моралното право да изискват и да им налагат как да живеят. Ама точно като "европеец" дори няма да зацепиш това което ти казвам
264
14
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Света не желае Русия да е на такава огромно територия. А други държави и то подредени правно и финансово да са гъсто населени като в ЕС около 550 мил