Путин към Финландия: Отказът от военен неутралитет ще е грешка

Президентът на Русия разговаря със своя колега Саули Нинистьо
14 май 2022 17:27, Красимир Ангелов
390
Путин към Финландия: Отказът от военен неутралитет ще е грешка
Снимка: БГНЕС

Отказът на Финландия от традиционната ѝ политика на военен неутралитет би представлявал грешка, тъй като нищо не заплашва сигурността на страната. Това заяви президентът на Русия Владимир Путин в разговор по телефона с финландския си колега Саули Нинистьо, съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от ТАСС.

"Състоя се открита размяна на мнения във връзка със заявеното от ръководството на Финландия намерение да подаде молба за членство в НАТО", се казва в съобщението от Москва.

Още по темата
"Владимир Путин изтъкна, че отказът от традиционната политика на военен неутралитет би бил погрешен, тъй като не съществуват никакви заплахи за сигурността на Финландия. Подобна промяна във външнополитическия курс на страната може да се отрази отрицателно върху руско-финландските отношения, изграждани дълги години в дух на добросъседство и партньорско сътрудничество", подчертава Кремъл.

Според съобщението двамата лидери са обсъдили и ситуацията в Украйна. Путин споделил с Нинистьо свои "оценки за състоянието на преговорния процес между руски и украински представители, фактически замразен от Киев, който не проявява заинтересованост от сериозен и конструктивен диалог".

Обявяването на кандидатурата на Хелзинки за членство в НАТО, гледана с твърде лошо око от Москва, се очаква утре, напомня във връзка с този разговор БТА.

Финландската страна също потвърди за разговора.

Президентът на Финландия Саули Нинистьо се обади на руския си колега Владимир Путин във връзка с предстоящото кандидатстване на северната страна за членство в НАТО, осъдено от Москва, съобщи Хелзинки, предаде Франс прес.

"Разговорът бе прям, без заобикалки и премина без раздразнение. Сметнато бе за важно да се избегнат напрежения", заяви финландският държавен глава в комюнике от своя офис.

Финландия „има желание коректно и професионално да се занимава с практическите проблеми, свързани с факта, че е страна, съседна на Русия“, увери Хелзинки.

Президентът Нинистьо и финландската премиерка Сана Марин заявиха в четвъртък, че се стремят към "незабавно" влизане на страната в НАТО. Очаква се кандидатурата да бъде официално обявена утре.

Москва заплаши да предприеме в отговор репресивни "военнотехнически" мерки.

В близките дни се очаква молба за членство в пакта да подаде и Швеция.

В сряда финландският президент заяви, че Москва носи отговорността за плановете на страната му, исторически необвързана, да се присъедини към алианса.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


390
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
263
5
 
15
 
! Отговори
293 от Ямб.ZV.църв. преди 1 година
Ти още ли не си разбрал,че Русия има такива ресурси,които никъде другаде ги няма? Литий.....от това ти зависи батерията на I phone! ...И още много,но има ограничение тук за писане!
262
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тя и сега Русия има голяма територия , но слабо населена и финансово не развита. На международната общност такива бели петна не са необходими .
261
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До291. Е ако Русия ще спечели и преднестровието и други територии...? . Как и с какъв ресурс ще ги управлява. В съвременния свят на свободни пазари, капитали, международни корпорации, частни земеделски стопанства и много други. Живота не е само военна култура и техника с " голяма бензиностанция"
260
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украина ще изгони руснаците от всички свои територии и когато се превърне в истински силна и богата държава, руснаците от Крим ще се редят на опашка за работни визи там. Ако, разбира се, господарите в Кремъл им разрешат. Иначе - кримский голодомор и кримский Чикатило.
259
5
 
15
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 година
До европеецДа се оставиш, доброволно, да бъдеш зомбиран е лично твое решение (което нямам намерение да оспорвам), но в никакъв случай не е признак за цивилизованост, за което претендираш !
258
3
 
16
 
! Отговори
288 от Ямб.църв преди 1 година
Да,телевизията и другите масовки за ,за да идиотизираT населението!
257
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия ще спечели източната част на Украйна. Най-вероятно и Приднестровието. Интересно ми е какво ще се случи след това с държавата Украйна. Дали наистина поляците няма да предявят претенции за северна Украйна?
256
14
 
8
 
! Отговори
европеец преди 1 година
До русский гнусен оккупант. Моето мнение има значение, защото е на цивилизован нормален човек и най-важното - не е само мое, а на милиони свести хора, за разлика от съветски олигоффрени като теб. А когато Финландия и Швеция са в НАТО ела пак да си чатим, ако не те е срам. А Ердоган ДГД.
255
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имам доброто усещане, че първоначалния, първичен начин на възприемане на конфликта вече не е такъв фактор. Хората се опитват да мислят и да си отговорят на въпроса какво всъщност се случва. Съвет от мен - не гледайте новините по БТВ, НОВА и БНТ. Няма смисъл. Четете, търсете и се опитвайте да откриете информация сами. Телевизията е за о-д-иоти.
254
2
 
7
 
! Отговори
286 от Ямб.ZV.църв. преди 1 година
Да, наистина....ако бях по- умен,нямаше да влизам в този сайт!
253
6
 
6
 
! Отговори
282 от Ямб.ZV .църв. преди 1 година
Че те Турция и Гърция са в НАТО,обаче се бият от време на време!
252
8
 
9
 
! Отговори
империя на злото преди 1 година
До 268. Няма аргументи ли? Ти добре ли си, май твоят интелект хич го няма. Колко суверенни държави пострадаха от агресията на Русия? Защо прилапа Приднестровието, защо нападна Грузия и им отне две области, защо заграби Крим и сега иска цяла Украйна, какво правеха в Сирия? Да те връщам ли и към Унгария 56, Чехословакия 68, Полша80, Афганистан 79-89. Стига ли ти? Щото има и още.
251
5
 
1
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 година
До европеецТвоето мнение е без никакво значение! А какво го грее Ердоган по въпроса можеш да научиш лично от него!
250
4
 
7
 
! Отговори
До 279 преди 1 година
А замисляме ли се какво може да ни се случи, ако Турция излезе от НАТО? Или ни е най-важно на руснаците да им е зле? Малко мисъл няма да навреди. :)
249
6
 
0
 
! Отговори
280 от Ямб.ZV.църв. преди 1 година
Ще си пиша както искам.Изпий няколко ракии и да те видя как ще пишеш...На български език ли ще се изпитваме,или ще си казваме истината? Истината е живото-важна за нас! ***....НИК!
248
5
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Пу,тььо нещо много мек ми се струва. Не е като разни други кремълски креттени дето плашеха Финландия с ядрено оръжие. Нещо става.
247
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НАТО по-скоро ще се откаже от Турция, отколкото да не приеме Финландия и Швеция. Ако не ви е известно, НАТО означава СЕВЕРНО-АТЛАНТИЧЕСКИ ОТБРАНИТЕЛЕН ПАКТ, не ИЗТОЧНО-ОРИЕНТАЛСКИ. Ердоган и без това се пише приятел на Путин, поне нещата да застанат на мястото си и светът да знае, че Турция подкрепя руския агресор. И без това всички помним поразиите на турците в Кипър.
246
1
 
7
 
! Отговори
империя на злото преди 1 година
Ааааа, грешка ли? Не, не е грешка, защото знаят какво се случи в Приднестровието, в Чечеия, в Грузия, в Крим и сега в Украйна.
245
4
 
8
 
! Отговори
Ямболски ZV цървул преди 1 година
Финландците и шведите са интелигенти,но и в същото време-ограничени,след като не разбраха Русия какво цели.Познавам един датчанин,който беше тотално очуден,че майка ми и баща ми са слушали западни групи по времето на соца....СМЯТАЙТЕ КАК СА ИМ ПРОМИВАЛИ МОЗЪЦИТЕ ЗА НАС!
244
1
 
6
 
! Отговори
Гледна точка преди 1 година
И що така много искат да влизат в НАТО пък никой в новия СССР?