Експерти: Предсрочните избори са напълно възможни

Кабинетът не бил честен с хората, добри новини нямало
16 май 2022 11:37, Анисия Иванова
24

"Демократична България" (ДБ) настоява за пълна "депутинизация на държавата" в замяна на подкрепа на настоящото управление. Според тях "скъсването с путинския модел на влияние означава страната решително да излезе от блатото, реална борба с корупцията и оздравяване на институциите".

"Ако кажа, че съм за пълна дебайдънизация, умерена макронизация, обаче решителна битка срещу сидзинпинзацията – ще кажете, че или съм олигофрен, или съм обикновен парцал, който се прави на интересен. Това са думи – срещу какво точно се бориш", попита риторично социологът Кольо Колев в студиото на "България сутрин".

Още по темата

Колев е категоричен, че декларацията на ДБ не поставя коалицията под изпитание, а е по-скоро "глупав пиар ход".

"Наистина беше време от ДБ да се сетят, че има проблем с руското влияние в България. От изказвания на български политици в годините, наливане на политическо влияние през енергийни проекти, създаване на фирми около тях, няколко банки... Могат да се споменат конкретни примери за руско влияние и ДБ не знам дали имат реален план за това какво да следва оттук нататък", коментира политологът Христо Панчугов пред Bulgaria ON AIR.

Според него първата стъпка на "депитунизацията на държавата" е БСП да престане да бъде част от това управление.

"Но наблюдавайки управляващите през последните седмици и колебливата им позиция по тази тема, силно се съмнявам, че зад декларацията на ДБ има смислено усилие да се извади БСП от управлението. Стана техен маниер: когато е видимо вече, че собствените им избиратели стават нетолерантни към липсата на тяхна политическа позиция – да видим някое гръмко изказване, което рядко води до политически последствия", посочи политологът.

Социологът в студиото, от своя страна обърна внимание на друг недостатък на правителството – "мъчат се да произведат добри новини там, където няма и няма да има добри новини".

"Не са честни към хората – да кажат "Става страшно, ще има сериозни проблеми, ще се опитаме да минимизираме щетите, но неминуемо ще има щети". Вместо това глупости на търкалета за по-евтин газ. Ако ме питате дали водата от чешмата е по-скъпа от бутилираната вода – в името на борбата за демокрация ще кажа "Да, да – бутилираната е по-евтина". Но ако ви кажа същото, но искрено – значи съм идиот", отсече Колев.

По думите му се наблюдава закърпване на дупки без идея какво следва. "А какво следва, не се вписва в светлите краски, които те се опитват да обрисуват", подчерта той.

"Има усещането, че основната цел на това управление се превръща да бъде запазено на власт и да държим всички щастливи. Губи се същността на управлението, а продължават да ни заливат със странни добри новини. Досега в мерките липсваше дълбочина, разбиране за същността на проблема", отбеляза Панчугов.

Според политолога от управляващата коалиция е крайно време да разберат, че не могат да бъдат харесвани, не могат да излязат от това управление с позитив и по тази причина е време да започнат да правят това, което трябва. В противен случай – предсрочните избори са напълно възможни, смятат анализаторите.

"С предложения да има оценка за дълбочината на проблема и опит за търсене на политическо решение, което не е краткосрочно. Да има опит да се реши коренът на проблема. Ако това не се получи, това ще продължи твърде кратко и ще видим разпад на тази коалиция твърде скоро", коментира Панчугов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
Лллл преди 1 година
Да се готви Стефан Янев да управлява . Па да видим ?!?!
19
0
 
1
 
! Отговори
Пп преди 1 година
Дай боже да се отървем от промяната на цените
18
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 14 Казват каквото е в действителност? Ти пиян ли си, друсан ли си или си луд? Киро и компания са тотално скъсали връзка с реалността. Говорят за цветя и рози и как били оправили държавата, а държавата буквално се разпада и е във фактически фалит. Есента, когато стъпи следващия отоплителен сезон, ще се види ясно и красноречиво колко добре са ни "оправили" тия бутафорни месии. А хората като теб тогава ще пеят друга песен и ще я пеят най-силно от всички.
17
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да бе предсрочни, и кво ще си върнете Герб и ДПСъ ,що ли не ми се вярва
16
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПП са честни и работят добре, просто за резултати трябва време. Саботират се усилията на правителството, от тия които властват благодарение на корупцията. Те държат медиите и парите и насъскват хората. Времената са трудни и нещата стават бавно.
15
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много жалко, че българинът е *** и с изключителна къса памет. Ще сме си бедни и ще си живеем в котера наречен България.
14
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Предсрочните избори вече са наложителни.
13
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига намирали някой виновен, Путин и русский народ ви виновен..... Не виждате своите политици, натовци, укрофашисти, англосакси как управляват в българия. Малко отворите очи.
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колкото Бай *** като влезе у Парламента стана политик, толкова и този!
11
2
 
19
 
! Отговори
Сосидж преди 1 година
То не остана кой да гласува и да не говорим за кого.
10
36
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е най-честния ни кабинет от началото на прехода, казват каквото е в действителност и съответно рашките пикаят газ :)))
9
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама те направо са необходими, с тази инфлация.
8
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дупетизация на държавата
7
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Очевидно трябва да махнете военнатаФатмашка диктатура и да въведете нов вид управление с пряка демокрация, като Швейцария, и да обявите неутралитет във войната срещу Русия. За нищо на света не обявявайте война на Русия, ако ви е мил животът.
6
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тройни цени на всичко и хиперинфлация. Обичайното при комунисти на власт. Но сами ги искахте, та да не съм чувал рев.
5
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Избори на кои партии? Някои комунистическа *** ли? Бойковите комунистически охранителни? Или радевите комунисти? Или пък седесарските Костови комунисти? Кажете кой ще избираема като са едни. Или пък новите стари Славчови комунисти. Тях ли?
4
5
 
28
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Другаре, 95% сами си избрахте харвардското Киро Лъжата да ви евроинтегрира и слугува на Брюксел. Да не рИвети сега?!
3
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така си е! И аз като експерт - ви казвам същото! Предсрочните избори са възможни, даже много възможни до есента на 2022 г.!!! Само не знам защо тази статия е бутната в сектор "Русия" )))
2
4
 
26
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Долу скапаната коалиция и правителство
1
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"продължават да ни заливат със странни добри новини." Е това е най-точното определение за тая пародия на правителство!