Краят на една ера: McDonald's окончателно напуска Русия

Преди няколко месеца компанията временно затвори ресторантите си
16 май 2022 17:00, Нели Христова
149
Краят на една ера: McDonald's окончателно напуска Русия
Снимка: БГНЕС

McDonald's се превърна в символ на промяната преди 30 години, когато отвори първия си ресторант в Москва. Но след като временно затвори повече от 800 ресторанта след инвазията в Украйна, McDonald's реши да напусне Русия напълно.

Веригата за бургери ще продаде бизнеса си в Русия, заявявайки, че "хуманитарната криза, причинена от войната в Украйна, и ускоряващата се непредвидима оперативна среда са накарали McDonald's да заключи, че продължаването на собствеността върху бизнеса в Русия вече не е надеждно, нито е в резон с ценностите на компанията."

През март, малко след началото на войната, McDonald's последва други западни компании и временно затвори своите ресторанти в Русия.

След като продажбата бъде финализирана, руските ресторанти ще бъдат "де-арчирани", което означава, че местата вече няма да имат право да използват името, логото или менюто на McDonald's. McDonald's (MCD) заяви, че на служителите му все още ще се плаща до приключването на сделката и че "те ще имат бъдеща работа с всеки потенциален купувач".

Главният изпълнителен директор Крис Кемпчински каза, че се гордее с над 60 000 работници, наети в Русия, и каза, че решението е "изключително трудно".

"Ние обаче имаме ангажимент към нашата глобална общност и трябва да останем непоколебими в нашите ценности. А нашият ангажимент към нашите ценности означава, че повече не можем да поддържаме името ни да свети там", каза той.

Край на една ера

Решението слага забележителен край на тридесетилетните отношения на McDonald's с Русия. McDonald's отвори вратите на първия си ресторант в Москва на 31 януари 1990 г. Тогава бяха обслужени над 30 000 души, а ресторантът на площад Пушкин трябваше да остане отворен с часове по-късно от планираното поради тълпите.

Пристигането на компанията в Москва беше нещо повече от Биг Мак и пържени картофи, отбелязва Дара Голдщайн, експерт по Русия в Williams College, пред CNN. Това беше най-яркият пример за опита на президента на Съветския съюз Михаил Горбачов да отвори своята разпадаща се страна за външния свят.

"Имаше наистина видима пукнатина в желязната завеса" каза тя по-рано. "Беше много символично за промените, които се случваха. Около две години по-късно Съветският съюз се разпадна."

Излизането на McDonald's "представлява нова изолация на Русия, която сега трябва да гледа навътре за инвестиции и развитие на потребителската марка", обяснява Нийл Сондърс, управляващ директор на GlobalData. Той добавя, че други западни марки заемат "принципна позиция по отношение на концепциите за свобода и демокрация" и преразглеждат бизнеса си в Русия.

Голямата цена на напускането

McDonald's може да получи значителна сума от напускането на Русия - между 1,2 милиарда и 1,4 милиарда долара. Акциите почти не бяха променени при предпазарна търговия.

"Фактът, че McDonald's притежава повечето от ресторантите си в Русия, означава, че има богат бизнес за продажба", казва Сондърс. "Въпреки това, като се имат предвид обстоятелствата на продажбата, финансовите предизвикателства, пред които са изправени потенциалните руски купувачи и факта, че McDonald's няма да лицензира марката или идентичността си, малко вероятно е продажната цена да бъде близка до балансовата стойност преди инвазията."

В последния си отчет за приходите McDonald's каза, че затварянето на ресторантите му в Русия му е струвало 127 милиона долара през последното тримесечие. Близо 27 милиона долара идват от разходи за персонал, плащания за лизинг и доставки. Другите 100 милиона долара бяха от храна и други предмети, които ще трябва да изхвърли.

McDonald's имаше 847 ресторанта в Русия в края на миналата година, според инвеститорски документ. Заедно с други 108 в Украйна, те представляват 9% от приходите на компанията през 2021 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 68 "Адолф Х : Ще унищожа Русия - Третия райх не съществува - Русия съществува! Абдул Хамид II : Ще унищожа Русия - Османската империя не съществува - Русия съществува! "Адолф Х. е спрян при Волга... сега рашките са ѝ от другата страна.Хамид... - без Шипка Русия е щяла да загуби войната, като във войната Русия праща предимно фанагорийци, казаци и войници от региона на Волга... Абре, все тия от Волга го отнасят, какво ли са им направили тез Волжки Бъ., ъъъ народи на руснаците и аз не знам.
84
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
какво ли означава понятето "ера" в заглавието? Погледнах в уикипедия за да се ориентирам, но не видях нищо свързано с макдоналдс.
83
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
вчера на слънчака такава яка украйнка плюющах, не е истина
82
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 88 и украйнците са там, за тях Мак е топ ресторант
81
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 73Защо са ти виновни Петков и Василев за Макдоналдс ? :) По мои впечатления, там се редят на опашки от Иран и Русия, българите отдавна им мина мерака за Мака :)))
80
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
и какви са тези натурални руски продукти, след като месото в Русия е ЛУКС стока ! и я няма по магазините и трудно се намира!
79
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И по-добре за руснаците
78
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хубава храна за хубави хора.
77
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
76, някои биха казали за мен, че съм мизантроп, но никога не съм водил децата си в McDonald's . Дори кола не съм им купувал.
76
2
 
4
 
! Отговори
Германец преди 1 година
"Джо Байдън : Ще унищожа Русия" -- Цитат, освен от някоя фрустрирана фейсбук лелка, имаш ли?
75
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако напусне и България, вероятността да разбера чак след години е голяма.
74
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Символът е важен, че напуска голяма компания, но иначе храната е направо отровна... не съм видял диетолог да я одобрява...
73
0
 
6
 
! Отговори
Русофил преди 1 година
Нали си имаме дядя Ваня.С обърнатото лого..
72
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Честно казано не вярвам, че ще напуснат, ама то "секи сам си преценя", както е казал героят. Дето ще си имат проблеми защо не напускат, по-добре малко загуба, пък каквото стане.
71
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Настъпи краят на една много кратка ера на McDonald's в Русия. McDonald's имаше 847 ресторанта в Русия в края на миналата година и напразната му мечта беше да получи между 1,2 милиарда и 1,4 милиарда долара от продажбата, но съвсем невероятно е продажната цена да бъде платена и близка до балансовата стойност преди февруари 2022 г. Пък и в неговите ресторанти РФ вече пусна свой бургер с натурални руски продукти. Както казват: Жребецът не забеляза загубата на ездача.
70
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За първи път, когато опитах дунапрен, беше в Макдоналдс. Не знам как по друг начин да опиша хлебчетата им
69
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако мразите децата си - заведете ги в макдоналдс! Всеки уважаващ себе си мизантроп, би обрекъл поколението си на доживотни мъки и зависимости!
68
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
...и обикновена скара да яде хлапето, пак ще нададе повечко, защото и в нея има само кофти съдържание.
67
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От България кога?
66
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да не се пипа българският макдоналдс! Измислил съм за Киро, Асенчо, и останалите, като ги свалим от власт присъдата ще е да се хранят само от макдоналдс доживот! Няма да е нито дълъг нито приятен!