НАТО: Украйна може да спечели войната, но Русия да не се подценява

Според оценките на алианса конфликтът може да се проточи
17 май 2022 17:30, Елка Василева
292
НАТО: Украйна може да спечели войната, но Русия да не се подценява
Снимка: архив, БГНЕС

Има съществено разминаване между намеренията на Русия в Украйна и способността на руските сили да ги реализират, а в такава ситуация нараства рискът от спонтанни решения от страна на Кремъл. Това каза заместник-генералният секретар на НАТО Мирча Джоана в интервю за румънската телевизия Диджи 24.

Джоана смята, че Украйна може да спечели тази война, но допълва още, че военният потенциал на Русия не бива да се подценява.

Още по темата
Според оценките на НАТО конфликтът може да се проточи.

Северноатлантическият алианс към момента не смята, че заплахите на Москва във връзка с по-нататъшното разширяване на НАТО край границите й са свързани с прибягване до ядрен удар, става ясно от интервюто.

Мирча Джоана, който е бивш министър на външните работи на Румъния, бивш посланик на страната във Вашингтон и бивш председател на Сената, говори пред Диджи 24 след неформалната среща на министрите на външните работи от НАТО през уикенда в Берлин. Той отбеляза, че министрите отново са заявили, че ще продължат да подкрепят Украйна.

„Процесът, започнат в Рамщайн, за координиране на военната помощ ще продължи. Украйна ще бъде още по-подготвена и по-добре оборудвана и ние сме напълно уверени, че тя може да спечели тази война“, каза той.

Заместник-генералният секретар на НАТО споделя пред Диджи 24, че наскоро е бил на посещение във Вашингтон, където е обсъдил развоя на войната в Украйна с директора на Националната сигурност на САЩ Аврил Хейнс.

„Виждаме разминаване, все по-голяма разлика между нивото на политическите амбиции на ръководството в Кремъл и военните възможности на Руската федерация на терен за постигането на тези цели. Госпожа директор Хейнс каза, че в този момент, когато има значително разминаване между намеренията и възможностите, рискът от adhoc решение се увеличава“, каза Джоана в интервюто.

Той посочи, че битката, която се води около и за Змийския остров, е свързана с желанието на Русия да блокира достъпа на Украйна до Черно море и украинския износ. Според него е ясно, че Руската федерация иска да задуши икономически Украйна.

„За тази цел съюзниците и партньорите на Украйна (…) ще продължат да подкрепят Украйна финансово, да подкрепят икономиката и да търсят алтернативни решения за украинския износ, очевидно през Полша, Румъния, пристанище Констанца, за да могат да компенсират тези икономически трудности за Украйна“, каза Джоана.

На срещата в Берлин външните министри от НАТО са обсъждали и перспективата за присъединяване на Швеция и Финландия към Алианса и подготовката за срещата на върха в Мадрид. Джоана отбелязва, че укрепването на източния фланг на НАТО е една от основните цели на срещата в Мадрид. Той посочи още, че резервите на Турция във връзка с присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО могат да бъдат преодолени чрез диалог.

„Турция е много важен съюзник в НАТО и когато една страна от НАТО, която и да е тя, има и изразява някаква загриженост, всички ние сме длъжни да я изслушаме много сериозно“, каза Джоана и изрази надежда, че може да бъде постигнат консенсус и във възможно най-кратък срок съюзниците в Алианса да станат 32.

Запитан кога ще свърши войната в Украйна, Джоана каза: „Не подценяваме капацитета на Руската федерация, тя все още разполага със значителна сила и (…) вероятно няма да е твърде скоро“.

Джоана отбеляза, че всички искат тази война да приключи и човешкото страдание да бъде прекратено, но е напълно възможно войната да бъде продължителна. „(…) Ще продължим да подкрепяме Украйна, защото тя може да спечели тази война. И в известен смисъл тя заслужава да спечели тази война с начина, по който защитава своя суверенитет, независимост и достойнство като европейска държава“, каза заместник-генералният секретар на Алианса.

Във връзка със заплахите на Русия за отговор на по-нататъшното разширяване на НАТО към границите й Джоана каза, че към момента според Северноатлантическия алианс не става дума за ядрен удар.

Заместник-генералният секретар на НАТО посочи, че между руската и американската страна има контакти на равнище военно ръководство и даде пример с неотдавнашния разговор между министрите на отбраната на двете страни.

„Между големите ядрени сили винаги е имало и трябва да има диалог за стратегическата стабилност. И фактът, че между САЩ и Руската федерация (…) дори в тези трудни условия има диалог на най-високо военно равнище, е показател, че въпреки реториката, която е контрапродуктивна и която осъждаме, има елемент на рационалност и отговорност. Да си голяма ядрена сила не означава да говориш по телевизията какво можеш да направиш, а да се опитваш да бъдеш надежден и конструктивен фактор за международната стабилност и мир“, каза Мирча Джоана.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


292
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
214
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Джоана смята, че Украйна може да спечели тази война. . . . Такива ненормалници не трябва да се пуска въобще близо до власта! Русия е ядрена държава и една разорена страна като Украйна щяла да я победи! Е такива глупости не ми се четат повече и не че Путин ми е симпатичен! Въпреки, че е абсолютен демонократ е досега най-добрия президент на Русия в сравнение с пияндурата, оня предателя с белега на главата или другата мижитурка!
213
0
 
9
 
! Отговори
999 преди 1 година
Сащ винаги изнася военните действия извън себе си! Затова Европа ще е най- потърпевша сега! Икономика без енергия Не работи! Като танк без гориво! Пътуваме по нанадолнището !!
212
1
 
4
 
! Отговори
Миии преди 1 година
Щом европейски гиганти за газ и петрол отварят днойни сметки в Газпромбанк - значи Резултатът е повече от ясен!
211
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна може да спечели само Евровизия.И то по втория начин.
210
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
УКРАЙНА МОЖЕ ДА СПЕЧЕЛИ ВОЙНАТА, АКО ........РУСИЯ СЕ ПРЕДАДЕ САМА!
209
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НАТО да каже че Русия не е за подценяване. Точно вашето подценяване ескалира конфликта и това е вашата война, а Украйна е оръжието
208
0
 
16
 
! Отговори
реално НАТО преди 1 година
е във война с Русия и то всеки го знае а украйна е просто използваната територия и жива сила това е пазят си войниците и насъскват православните да се самоизбиват
207
0
 
11
 
! Отговори
джо преди 1 година
То Русия не е НАТО, да бяга от камиларите, а после по медиите да се явяват особи и експерти, които да дават пояснения. Тук всичко е видно, каквито и въоръжения да им дават Украйна върви смело към капитулация...
206
0
 
10
 
! Отговори
А дано ама.. преди 1 година
Украйна може да победи , ама първо ще трябва руснаците да се предадат.
205
1
 
14
 
! Отговори
Решение преди 1 година
Украйна може да спечели войната, когато Русия реши, че е постигнала целите си.
204
1
 
12
 
! Отговори
Селски ветеринар преди 1 година
Да спориш и да доказваш нещо на хора с промити натовски мозъци е същото като да подстригваш прасе: квичене много ама вЪлна накрая няма
203
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До: 238 И за какво са му на Путин новите прилапани територии може ли да разберем? Мариупол вече го няма! Путин "прилапа" едно голямо НИЩО! Ама можел там нещо да строи ще кажеш? Да, ама с какво като няма пари?Русия фалира.
202
13
 
6
 
! Отговори
До 228 Анонимен преди 1 година
Защо разпадането на империята на злото да е лош вариант. Това е един съвсем минималистичен и напълно реален вариант. С референдуми, по техния сценарий. А и така да върне всички заграбени територии. Първо с Курилските острови на Япония. После на Китай. Има много лоши за Русия сценарии,бедна ни е фантазията. Следвайки съдбата на победена Германия можем да предположим остатъците от Русия да бъдат разделени на 4 части украинска, японска, китайска и евро-атлантическа. Москва също на 4 зони със стена.
201
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нато ще спечели глад и мор, честито
200
4
 
3
 
! Отговори
Б. М. преди 1 година
Ами то това се е случвало вече. В края на ПСВ, Руската империя се разпада. След Брест Литовския мирен договор, от Руската империя се освобождават Финландия, Литва, Латвия, Естония, Полша, Белорус и Украйна.На остатъка се създава Съветска Русия. Тя приема декрет, че НЯМА НИЩО ОБЩО С РУСКАТА ИМПЕРИЯ. Така отпадат всички вземания и задължения на Русия. Между другото и нашето, което чрез цесия между ОИ и Русия сме задължени да плащаме на Русия за правото да сме Независими. Платили сме две вноски.
199
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе, некакви жълто-сини мишоци почнаха да джавкат и да се гняват, те не мога да погледам телевизия.
198
14
 
2
 
! Отговори
анонимен келеш преди 1 година
Мачове не гледате ли бе руски тролеи?:):):)Решава се титлата в Премиър Шип:):):)
197
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тука някакви зелени човечета пишат басни за списание Крокодил.
196
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мишките в Украйна бягат по дупките. Цър-цър.
195
26
 
13
 
! Отговори
слава на Украйна преди 1 година
Украйна ще спечели. Малките пуmлерски nлъхове се оказаха сами срещу целият свят.