Оптимистичен сценарий ли е правителството да се задържи до местните избори?

Рухна митът, че България е до толкова зависима от руските въглеводороди
17 май 2022 07:10, Анисия Иванова
78
Оптимистичен сценарий ли е правителството да се задържи до местните избори?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Изследване на „Тренд”за електоралните нагласи показа, че 8 партии влизат в парламента, ако изборите бяха днес. Една от новините, която произведе изследването на „Тренд” е, че „Възраждане” минава БСП и става четвърта политическа сила, което е впечатляващо. Свръхоптимистичен сценарий е това правителство да успее да се задържи до местните избори догодина. Основният проблем за кабинета е, че се свива електоралната подкрепа за партиите в него и е възможно те да се замислят дали не е по-изгодно да отидат на избори. Този въпрос стои много сериозно пред „Има такъв народ”, БСП, а „Продължаваме промяната” са вече на повече от 6% зад ГЕРБ. Но ГЕРБ начело с Бойко Борисов не е много удобен партньор и е необходима промяна на лидерството в тази партия. Това каза Петър Чолаков, политолог, в предаването ”Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.

Още по темата

По-интересното за България като член на НАТО и ЕС е, че тук има няколко политически проекта, които малко или повече симпатизират на ценностите на Путин и на Кремъл.

Политическото развитие на ситуацията зависи дали Кирил Петков е намерил решение на проблема с енергийната криза. През последните дни рухна митът, че България е до толкова зависима от руските въглеводороди, че ако те бъдат спрени, тя загива.

Ако политиката на Петков, който се опитва да провежда енергийна диверсификация, се случи, това ще бъде много сериозен удар върху путинофилията в България. Ако това нещо се случи, то би се отразило отрицателно на такива политически проекти като „Възраждане” и проекта на Стефан Янев. Вторият важен компонент е пресичането на кремълската пропаганда, която е през медиите чрез разпространяване на фалшиви новини.

Главният прокурор Иван Гешев се оказа много добър политически играч и много добре се ориентира в ситуацията. Досега се смениха много парламенти и министър-председатели, но той продължава да бъде главен прокурор.

"Не е сигурно кое ще стане – дали Иван Гешев ще си отиде или правителството ще си отиде”, коментира политологът.

Не очаквам някакви радикални и революционни действия от негова страна било то по отношение на Бойко Борисов или някой друг, подчерта събеседникът.

По отношение за обявения национален протест на 18 май Чолаков посочи, че само с протести от един или друг бранш няма да се разклати сериозно основата на това управление.

"Нормално е правителството да не може да развърже чувала и да даде на всички. Кризата не е причинена от Петков и сегашната четворна коалиция, при всичките ѝ дефекти. Става дума за война, за глобална енергийна криза, за инфлация”.

"Ако има очакване в правителството да бъде туширано социално недоволство чрез раздаване на пари, трябва да видим дали може да си го позволим”.

Евентуалното присъединяване към НАТО на Финландия и Швеция радикално променя общата архитектура на Европа, защото бяхме свикнали да говорим за неутрални държави. Действията, които предприе Владимир Путин и политиката на Кремъл, доведоха до ръст на популярността на НАТО.

"НАТО излиза по-популярна от всякога, но не и в България”, изтъкна събеседникът.

Що се отнася до развоя на войната и дали ще приключи скоро Чолаков посочи, че войната би имала по-бърз изход, ако вътре в обкръжението на самия Путин се промени нещо и се реши да се отърват от него. Въпросът е, че той през годините си изгради предана лично на него гвардия, олигарсите са назначени лично от него. Ако Путин загуби позиции, не е ясно кой ще дойде след него.

Още за разместването в електоралните нагласи и губи ли база управляващото мнозинство може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
2
 
4
 
! Отговори
Ядосан преди 1 година
Теленовелата трима братя три сестри
32
2
 
11
 
! Отговори
NoirFire преди 1 година
А и МВР да не забравим 90 процента се чудят какво да правят по цял ден, нужда от сериозни съкращения в този сектор, вземат добри пари, чудят се с каква простотия да се занимават по цял ден, а хората нямат хляб вкъщи, заплатите им се плащат от наши данъци и ме са малко.
31
3
 
3
 
! Отговори
Буря от любов преди 1 година
Сезон 12 по бтв
30
3
 
3
 
! Отговори
Ядосан преди 1 година
Ветровете на любовта е името на буря от любов
29
7
 
3
 
! Отговори
До 33 преди 1 година
Стига с тези избори
28
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Правителството нема да дочака до местните избори. Цените всеки ден са нагоре, Кирчо техли заеми за да раздава пари и временно да успокои растящите недоволство, но кой ще връща заемите. Непрекъснато се дават компенсации на бизнеса , но цените пак скачат. След време бизнеса ще връща заемите, просто нема как, а народа ще продължава в мизерията.
27
2
 
4
 
! Отговори
Ядосан преди 1 година
Стига бе
26
1
 
3
 
! Отговори
Ядосан преди 1 година
Измамници
25
3
 
3
 
! Отговори
Ядосан преди 1 година
Хуберт без шарел по бТВ екшьн
24
3
 
3
 
! Отговори
Ядосан преди 1 година
Хуберт и шарел по бТВ екшьн
23
3
 
3
 
! Отговори
Ядосан преди 1 година
Германският екшьн Хуберт и шарел
22
3
 
4
 
! Отговори
Ядосан преди 1 година
Маймуни
21
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едно време строяхме Хемус, сега магистралата е изоставен строеж а заделените пари са отдавна окрадени!
20
5
 
4
 
! Отговори
НЕУТРАЛИТЕТА Е: преди 1 година
ГАРАНЦИЯ ЗА ВОЙНА С РУСИЯ, ДА СМЕ ВТОРА УКРАЙНА И РУСКО РОБСТВО..... ХАХАХААА....
19
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Единственото което сплотява лъжливата четворна коалиция е кражбата на милиардите нови кредити!
18
6
 
2
 
! Отговори
НЯМА НЕУТРАЛНИ преди 1 година
НЕУТРАЛИТЕТА----Е ГАРАНЦИЯ ЗА РУСКА АГРЕСИЯ И У НАС!!!
17
3
 
5
 
! Отговори
любопитен преди 1 година
Не знам какво е рухнало, но знам че и в момента в България влиза САМО руски газ, но стотина милиона горница се крадат и крадците се отчитат на Простия и Кокорещия се поне с половината.
16
2
 
4
 
! Отговори
ЩО, БЕ.... ХАХАХААА преди 1 година
ПАК МИ ВДИГАТ ПЕНСИЯТА...КВО МУ Е ЛОШОТО НА ПРАВИТЕЛСТВОТО БЕ..... ХАХАХААА
15
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Долу канадското правителство! Свобода и Неутралитет във войната!
14
1
 
4
 
! Отговори
Петров преди 1 година
този с прическата тип сварено белено яйце защо го обявиха за специалист?