Руският секретен „Космос-2555“ не заработи

Спътникът бе изстрелян през април, за да наблюдава Украйна
17 май 2022 22:15, Йоана Цонева
107
Руският секретен „Космос-2555“ не заработи
Снимка: БГНЕС

Не заработи секретният руски спътник „Космос-2555“, който беше изстрелян през април, за да извършва наблюдения  над Украйна. Той може скоро да изгори в атмосферата – орбитата му вече се е понижила, съобщи основателят на портала russianspaceweb Анатолий Зак, цитиран от Укринформ.

След няколко отлагания, на 29 април руското военно министерство изстреля сателита с ракета-носител Ангара-1.2 от космодрума в Плесецк. Тогава от министерството заявиха, че е установена „устойчива телеметрична връзка“ с космическия апарат и системите му „функционират нормално“.

Още по темата
По думите на Зак, радар на Космическите сили на САЩ е проследил "Космос-2555" на орбита с размери 279 на 294 километра, с наклон 96,5 градуса към екватора. На 14 май обаче орбитата на „Космос-2555“ се е понижила до 227,7 км на 247,9 км, което свидетелства, че спътникът така и не е бил активиран.

Ако пред близките няколко денонощия орбитата не бъде коригирана, апаратът ще изгори в атмосферата.  

По данни на в. Mirror, вероятната цел на спътника е била извършване на наблюдения над Украйна по време на руската инвазия срещу страната.

Бившият американски астронавт Скот Кели отбелязва, че на самата ракета Ангара-1.2 е бил нарисуван символът "Z".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"цитиран от Укринформ" - Урките всичко знаят, даже и тайните на Русия, хахахаха. Тази западна пропаганда стана не само смешна, а направо комична. Само бабите вярват на тези бози.
85
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще цопне при Фобос-Грунт да си правят компания.
84
5
 
12
 
! Отговори
Off преди 1 година
Няма проблем със спътника, просто пази радиомълчание, нали е секретен. Такава му е мисията - да падне в Тихия океан. Безаналогово. Ще има нова пратка космически специалисти за Сибир.
83
2
 
1
 
! Отговори
Ваня преди 1 година
До Ваня Допълвам, че се казваше Естония-2! А най важното е, че беше с лампи! Който не вярва да си провери в Нета!
82
10
 
4
 
! Отговори
Ваня преди 1 година
До анализатор-77: Ами спомни си ти за Венера ито преди 50 г? А първият спътник, Първото излизане в Космоса, първите автоматични апарати на Луната итн.? Май си пристрастен! И да те вдена нещо?! През 1972г в СССР са забранени микровълновите печки, като опасни!!! А ни е и сега си ги ползваме! И друго, СССР произвежда ДВА пъти повече радиоапарати от САЩ и цяла Европа! Спомен, до 1961 г ние имахме чешки радиограмофон! А след това уникалната радиола с два огромни говорителя и две колонки отстрани !
81
3
 
3
 
! Отговори
Ваня преди 1 година
До Алекс-86: Ти до този ли спътник опря! Горе има още 1600 спътника, плюс- китайски, американски и тн??? И 90% са разузнавателни! Не вярвяй много на невежите писачи!
80
9
 
16
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Не заработи е нещо характерно за руската техника.Само с водка и перчене не става.Трябва акъл и работа.
79
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен, е как да не могат да си правят тоалетна хартия бе!?! По хубава т.хартия от руплата - няма, поне докато не си отпечатат нови с лика на Джуджаро, тогава вече ще е топ класа.
78
4
 
12
 
! Отговори
Бандера преди 1 година
До АнонименАма те украинците казаха каква маркаса били цигарите ! Цигарите са марка НЕПТУН А фаса от тези цигари бил доста избухлив !!
77
2
 
0
 
! Отговори
Арменския поп преди 1 година
До Бай ДрънБай Дън !! Според мен ти отдавна си сменил канала си и сега го ползваш само за удоволствие !! Както казват в Италия секондо канале !!
76
5
 
10
 
! Отговори
Арменския поп преди 1 година
До АнонименРуснаците се опитаха с крадена от Уганда технология да правят тоалетна хартия но след като на много руснаци им изпаднаха дюзите от нея я спряха !!
75
8
 
10
 
! Отговори
Мюмюн преди 1 година
До Бай ДрънВ твоята Россия вече спряха всичките !! В Европа нищо не е спряло и ако Европа е в рецесия то Россия е в тотална катастрофа !! Само с ура руски турбопатриотизъм не става !!
74
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Eх, ако можеха и тоалетна хартия да си правят .
73
11
 
16
 
! Отговори
анализатор преди 1 година
Всичката им работа такава - руска! Сравнете само колко успешни мисии до Марс има Русия/СССР и съответно САЩ.Последната спомням си, пак така падна в океана, щото не можеше да влезе в стабилна орбита около Земята. Оттам трябваше да излети за Марс.А да не говорим, че Украйна също произвежда ракети и двигатели за тях, много руски/съветски ракети са произведени в Украйна, или двигателите им.Не знам защо някои хора подценяват Украйна като държава и я сравняват със Сирия?
72
19
 
12
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Пропаганда. Тия много же да си лаят коюкото искат, но проблемът им е, че руснаците действат, а те страдат от хиперинфлация. Скоро ще страдат и от студ. Много заводи в Европа спряха работа заради висока цена на електроенергия и ненункурентноспособност. Нека си лаят колкото искат, не ни пречат. Просто сменяме канала и това е.
71
13
 
16
 
! Отговори
Всичката им работа преди 1 година
Всичката им работа е така, най-лошото е, че има български сънародници, които продължават да им *** г..... и си мислят, че са най-велики на света.
70
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Американските партньори цяла нощ не са спали да изкарат парички на гърба на руския наексперимент. Повечето коментари са от нощната смяна. Седем часа разлика.
69
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какъв е тоз американец. Те нямат астронавтика нито космонавтика не са имали. Хайде не на нами номерами.
68
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 81 "Инфото идва от Укроинформ, забележете. Представям си колко е достоверна." Ами, ако чакаш информация от Кремъл, още ще чакаш да разбереш каква марка са били цигарите, фаса от които е потопил крайцера МаЦква.
67
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Инфото идва от Укроинформ, забележете. Представям си колко е достоверна.