Руският секретен „Космос-2555“ не заработи

Спътникът бе изстрелян през април, за да наблюдава Украйна
17 май 2022 22:15, Йоана Цонева
107
Руският секретен „Космос-2555“ не заработи
Снимка: БГНЕС

Не заработи секретният руски спътник „Космос-2555“, който беше изстрелян през април, за да извършва наблюдения  над Украйна. Той може скоро да изгори в атмосферата – орбитата му вече се е понижила, съобщи основателят на портала russianspaceweb Анатолий Зак, цитиран от Укринформ.

След няколко отлагания, на 29 април руското военно министерство изстреля сателита с ракета-носител Ангара-1.2 от космодрума в Плесецк. Тогава от министерството заявиха, че е установена „устойчива телеметрична връзка“ с космическия апарат и системите му „функционират нормално“.

Още по темата
По думите на Зак, радар на Космическите сили на САЩ е проследил "Космос-2555" на орбита с размери 279 на 294 километра, с наклон 96,5 градуса към екватора. На 14 май обаче орбитата на „Космос-2555“ се е понижила до 227,7 км на 247,9 км, което свидетелства, че спътникът така и не е бил активиран.

Ако пред близките няколко денонощия орбитата не бъде коригирана, апаратът ще изгори в атмосферата.  

По данни на в. Mirror, вероятната цел на спътника е била извършване на наблюдения над Украйна по време на руската инвазия срещу страната.

Бившият американски астронавт Скот Кели отбелязва, че на самата ракета Ангара-1.2 е бил нарисуван символът "Z".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дано падне на главата на Путин. Ще е прекрасно.
45
17
 
9
 
! Отговори
объркан преди 1 година
След толкова лъжи, манипулации, зеленски, кристофър стиил, героите на азовстал и друга смешна пропаганда, не знам дали да вярвам и на тази новина.
44
1
 
7
 
! Отговори
cekyko преди 1 година
До Анонимен 27 // Не бива да забравяте, че във форума участват и пенсионери. Моля, без обиди към дъртите мекерета, които все още дишаме. Тук не сме един или двама, а поне десетина пенции. И още веднъж, без обиди към възрастните, защото и вие, младите, ще одъртеете. Запомнете го!
43
1
 
7
 
! Отговори
cekyko преди 1 година
До Христо Христов - Още малко като слезнат и ще виждат още по-добре. При изгаряне духовете от телата се отделят много бързо, особено съветските.
42
1
 
16
 
! Отговори
cekyko преди 1 година
Не подценявайте тягата на въглищата. След като паравозь Кузя прекоси морета и океани на въглища, защо и съвтетски свръх-топ-секретен спутник да не може да лети на принципа на парните локомотиви. Е, на огнярите маминката им ще се разплаче, но щом е за идеята, за партията, за Путин и товаришчите огнярите са готови да умрат. Като че ли не си спомняте Злобин. Работеше като видиот за една СеСеСеРейска значка и потупване по рамото и... умря със значката в джоба. Колосално посмешище.
41
3
 
15
 
! Отговори
Керо преди 1 година
Били се скъсали навиващите пружини на основния двигател,та перката заяла нещо.Ще я поправят и пак ще опитат.Това са руснаци.
40
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сигурно е била грешка на инженерния екип. Забравили са от изпития Боярищник, че въглищата в Космоса не могат да горят и сега сателита без въглищна ракетна тяга пада. Те са си мислили, че щом единствения им самолетоносач-регата може да се движи на донбаски въглища, значи и ракетите и сателитите могат :))))))))))))))))))))))
39
2
 
22
 
! Отговори
Иван преди 1 година
Руската ракетна индустиря е в такъв брутален, агоничен срив, та дори това, че ракетата е достигнала някаква височина е чисто чудо. Корупцията и шуробадженащината е толкова бащабна, че се краде от почти всяко звено при производството на ракетите. Отделно повечето учени които имаха и малко акъл в главата избягаха отдавна на запад.
38
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците да изстрелят джуджето и цялата му свита в орбита. И да си заживеят, като нормална петролна държава. Не едните да карат яхти за 600 милиона другите да ядат пирожки и да мрът по поляните.
37
8
 
30
 
! Отговори
На дъното са преди 1 година
Да, алкашите не могат да правят вече нищо. Тотално са деградирали във всяко едно отношение. Нямат опция да се изправят на крака, защо така и не разбраха, че новите технологии искат нов поглед. При тях това е табу, единствено желязо могат да правят. Ама това както виждаме не е достатъчно, без качествен и иновативен софтуер нищо не става. А те това тотално не се научиха да правят.
36
3
 
28
 
! Отговори
Хаха преди 1 година
Да изстрелят Рогозин в космоса да го поправи!;)))
35
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тъnama руска мурзилka не може да проумее, че орбитата не е на една постоянна височина, а има максимална и минимална. Първо е била 279 - 294 (минимална и максимална височини), после е паднала на 227 - 247.Ама човекът е русофил. Нормално е да тъn.
34
7
 
16
 
! Отговори
Справедливия преди 1 година
То бива ***, ама от Русия много бълват... Да се надяваме, скоро малкия Путин да е до Големия Ленин... Там де, в онова херметическото кубче... милият!
33
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
кучето Лайка на борда ли е ? щото технологията им е от 50-те
32
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинците докато не ги уморят рашките с медийната си война, нема да мирясат :)))
31
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 28 "Щом според вас орбитата се е понижила от 227.7 на 247.9, как да вярваме на останалата информация?" Бас хващам, че не си прочел статията, иначе нямаше да напишеш такава глупост. И двете посочени цифри са КООРДИНАТИ (т.е. в две измерения), предните също са дадени в статията и са по-високи.
30
0
 
16
 
! Отговори
До 30 преди 1 година
Така е. А Королев всъщност беше украинец :)
29
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Освен пропагандата, нищо друго не им работи на тия. Въздух под налягане. Няма отървия
28
8
 
21
 
! Отговори
До 28 преди 1 година
До АнонименВидимо русофила е функционално неграмотен и не може да възприеме текста, който чете.
27
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много интересно какво е това понижение от 227 на 247 това в хамерикански футове ли е. Тези сигурно си мислят че ние в бг ядем доматите с колците. Не ги ядем с колците а със корените.