Финландия и Швеция в НАТО е по-тревожещо за Русия, отколкото е Украйна

Керемедчиев: Сърбия остава единственият троянски кон на Русия в Европа
Обновена: 19 май 2022 06:44 | 18 май 2022 23:00, Анисия Иванова
124
Финландия и Швеция в НАТО е по-тревожещо за Русия, отколкото е Украйна
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Влизането на Финландия и Швеция в НАТО ще засили сериозно способностите на алианса и на практика е точно обратното на обявените от Путин цели за възпиране на организацията с нахлуването в Украйна. Заздравяването на северния фланг ще успокои допълнително Прибалтийските държави, които са под постоянна заплаха от Москва, а САЩ вероятно ще засилят натиска за по-ясна позиция на България в конфликта, която се явява "мекото звено" в източното крило на НАТО. Това коментира Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

Още по темата

Присъединяването на Финландия и Швеция е "доста по-тревожещо за Русия, отколкото е Украйна. Финландия има една от най-големите граници с Руската федерация; като численост, въоръжение и подготовка финландската армия е на едно от най-високите боеспособни нива в Европа. От друга страна, Швеция е държавата с най-големи иновации и технологии в сферата на отбраната - те са едни от големите производители и износители на отбранителна продукция. Двете държави ще доведат до много по-сериозното заздравяване на възможностите за отбрана на НАТО. Предизвиквайки тези две държави да търсят подкрепа в алианса, Русия си направи доста мечешка услуга."

Разширяването ще затвори фронта на НАТО от север на юг и ще остави Сърбия като единственият "троянски кон на Русия" в Европа, добави Керемедчиев.

Затъването на Русия в украинския конфликт и загубата на големи количества техника и личен състав спомага обявеното желание на САЩ за значително съкращаване на боеспособните възможности на Москва. Ефектите на тази глобална стратегия за изтощаване на руската армия и икономика се наблюдава внимателно от Турция, която ще се стреми да изтъргува по възможно най-добър начин съгласието си за членството на Финландия и Швеция.

По думите му  Ердоган цели изваждане на дивиденти, както с мигрантската криза.

С действията си до момента в конфликта - затварянето на проливите към Черно море за руски кораби, доставките на бойни дронове за Украйна - Анкара връща възприятието за себе си като надежден натовски член, което пострада след закупуването на руските ракетни системи С-400 и последвалите санкции от САЩ. Сега Турция може да се опита да се върне в програмата за F-35, от която беше изхвърлена, както и да се опита да засили международната подкрепа за своите политики в Сирия и Нагорни Карабах, коментира Керемедчиев.

"Има заплаха за вето от Турция, а не реално такова", напомни той.

Швеция и Финландия може да заемат по-мека позиция по кюрдския въпрос (възражението на Турция е свързано с предполагаемо присъствие на членове на кюрдската ПКК там), както и да вдигнат някои икономически ограничения за внос на турски стоки, коментира Керемдчиев. От своя страна, Русия едва ли ще предприеме някакви сериозни действия извън икономически санкции - Москва спря подаването на ток към Финландия през уикенда. В по-широк план Кремъл ще засили усилията си за дестабилизация на Южна Осетия и Приднестровието, за да възпре процеса на присъединяване на Грузия и Молдова към ЕС.

В коментар за отношенията между България и САЩ на фона на конфликта Керемедчиев заяви, че Вашингтон е разтревожен от разнопосочните изказвания на правителството и президента Румен Радев, и на различните членове на коалицията, като ще се засили натискът България да заеме по-твърда позиция. Като противодействие на енергийната зависимост от Русия, основна цел на САЩ - освен увеличаване на количествата втечнен природен газ за Европа - е да се повиши капацитета на газовите хранилища в ЕС, включително в Чирен.

Какви са козовете на Русия в назряващата световна криза за храни може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
0
 
1
 
! Отговори
Москва потъна преди 1 година
Нападай руската ***.
97
1
 
0
 
! Отговори
Ясен Желязков преди 1 година
Възможно ли е Владимира Путина да е всъщност агент на Запада? Ако ето возможно, направо мъй погибли. Не хорошо.
96
1
 
1
 
! Отговори
Закривай преди 1 година
о к р а й н а!
95
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шведите не ги притеснява, само дето най-големият им курорт си го обърнаха на военна площадка.
94
2
 
18
 
! Отговори
рр преди 1 година
Путляр излезна кръгъл идеот. Не само че не се справи със собствената си държава след като имаше най-много капитал в света, но и загуби войната в Украйна, направи НАТО чудовище и унищожи т. нар. Руска федерация - направи я болният човек, но не на Европа, а на света... Честито блядд
93
12
 
3
 
! Отговори
Нострадамос преди 1 година
Нищо тревожно няма! До 1 септември няма да има и Украйна, и Полша, дори и НАТО. Ще има Голямата западно европейска пустиня. Чернобил ще е ОАЗИС!
92
5
 
5
 
! Отговори
1989 преди 1 година
На тоя са му изпадали керемидите,но скоро ще му падне и покрива!
91
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След тая война, Русия никога повече няма да се възстанови, като сценария за разпад е доста вероятен.
90
17
 
4
 
! Отговори
запознат преди 1 година
По случй 4 юли Путин ще прати черния дедо Мраз в щатите да раздава подаръци! Ще занесе черен радиоактивен сняг който ще покрие цялата територия на щатите и за дълго време ще ги потопи в ядрената зима!
89
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Ммммм, даааа Мдаааа, и ти не си вярваш.
88
7
 
3
 
! Отговори
Ммммм, даааа преди 1 година
Задава се унищожителен ядрен конфликт в който цяла Европа и Северна Америка ще бъдат превърнати в радиоактивна пустиня непригодна за живеене!
87
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой да подшушне на ЕС и САЩ , че има едно нещо, наречено дипломация.
86
23
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НАТО ВЪН!
85
13
 
43
 
! Отговори
не съм съгласен преди 1 година
със статия ,която твърди ,че имаме мека позиция към Русия. Ние сме изцяло продънени от руска агентура. Всеки наш политически и икономически ход е пордиктуван да се пази интересите на Русия. Бългаиря няма самостоятелна политика, защото политиците и са продажни е агенти на Русия. И който не ми вярва--- нека да ми цитира политически и икономически акт на България, който да е бил в наш интерес, но не и в интерес на Русия?Гръмките декларации и ала-бала---не се броят.
84
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мразя тази свастика!
83
21
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Теа ще видат Сарматите скоро!
82
25
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Видяхме що за съюзничество има в НАТО : САЩ анулираха сделки на Франция за ядрени подводници с Австралия. Например. Пресен. За мноого милиарди и за сериозни технологии.
81
1
 
16
 
! Отговори
Тангра преди 1 година
нашите политически кръгове са дребни феодали. И съм сигурен, че сами си търсим рушветите, даже обикалят и се предлагат.
80
25
 
10
 
! Отговори
Зелен Демократ преди 1 година
Искам да поздравя зелените ни троолове, които са навсякъде в интернета пространството, громящи короната, раздаващи ваксини, облечени в синьо-жълти дрешки, готови да минат и подбдъгата- слава на вас приятели, Новото Нормално ви чака
79
26
 
9
 
! Отговори
КАТО преди 1 година
ПИШИТЕ ПОД ПОСТОЯННА ЗАПЛАХА. ОБОСНОВКА ДАЙТЕ. КОГА РУСИЯ Е ЗАПЛАШВАЛА И НА ПАДАЛА ШВЕДИ И ФИНЛАНЦИ. Е СЕГА МОЖЕ ДА ГИ НАПАДНЕ КАТО ОКРАИНА ЗА ДА ЗАЩИТИ ГРАНИЦИТЕ СИ. ТО БАЙ-ДЪН ТОВА И ЦЕЛИ. ВОЙНА. И ТОЗИ ПЪТ ИСТИНСКА. НО ДЪНА Е ДЪЛЕЧ. ДА МУ МИСЛИ ЕВРОПА.