Финландия и Швеция в НАТО е по-тревожещо за Русия, отколкото е Украйна

Керемедчиев: Сърбия остава единственият троянски кон на Русия в Европа
Обновена: 19 май 2022 06:44 | 18 май 2022 23:00, Анисия Иванова
124
Финландия и Швеция в НАТО е по-тревожещо за Русия, отколкото е Украйна
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Влизането на Финландия и Швеция в НАТО ще засили сериозно способностите на алианса и на практика е точно обратното на обявените от Путин цели за възпиране на организацията с нахлуването в Украйна. Заздравяването на северния фланг ще успокои допълнително Прибалтийските държави, които са под постоянна заплаха от Москва, а САЩ вероятно ще засилят натиска за по-ясна позиция на България в конфликта, която се явява "мекото звено" в източното крило на НАТО. Това коментира Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

Още по темата

Присъединяването на Финландия и Швеция е "доста по-тревожещо за Русия, отколкото е Украйна. Финландия има една от най-големите граници с Руската федерация; като численост, въоръжение и подготовка финландската армия е на едно от най-високите боеспособни нива в Европа. От друга страна, Швеция е държавата с най-големи иновации и технологии в сферата на отбраната - те са едни от големите производители и износители на отбранителна продукция. Двете държави ще доведат до много по-сериозното заздравяване на възможностите за отбрана на НАТО. Предизвиквайки тези две държави да търсят подкрепа в алианса, Русия си направи доста мечешка услуга."

Разширяването ще затвори фронта на НАТО от север на юг и ще остави Сърбия като единственият "троянски кон на Русия" в Европа, добави Керемедчиев.

Затъването на Русия в украинския конфликт и загубата на големи количества техника и личен състав спомага обявеното желание на САЩ за значително съкращаване на боеспособните възможности на Москва. Ефектите на тази глобална стратегия за изтощаване на руската армия и икономика се наблюдава внимателно от Турция, която ще се стреми да изтъргува по възможно най-добър начин съгласието си за членството на Финландия и Швеция.

По думите му  Ердоган цели изваждане на дивиденти, както с мигрантската криза.

С действията си до момента в конфликта - затварянето на проливите към Черно море за руски кораби, доставките на бойни дронове за Украйна - Анкара връща възприятието за себе си като надежден натовски член, което пострада след закупуването на руските ракетни системи С-400 и последвалите санкции от САЩ. Сега Турция може да се опита да се върне в програмата за F-35, от която беше изхвърлена, както и да се опита да засили международната подкрепа за своите политики в Сирия и Нагорни Карабах, коментира Керемедчиев.

"Има заплаха за вето от Турция, а не реално такова", напомни той.

Швеция и Финландия може да заемат по-мека позиция по кюрдския въпрос (възражението на Турция е свързано с предполагаемо присъствие на членове на кюрдската ПКК там), както и да вдигнат някои икономически ограничения за внос на турски стоки, коментира Керемдчиев. От своя страна, Русия едва ли ще предприеме някакви сериозни действия извън икономически санкции - Москва спря подаването на ток към Финландия през уикенда. В по-широк план Кремъл ще засили усилията си за дестабилизация на Южна Осетия и Приднестровието, за да възпре процеса на присъединяване на Грузия и Молдова към ЕС.

В коментар за отношенията между България и САЩ на фона на конфликта Керемедчиев заяви, че Вашингтон е разтревожен от разнопосочните изказвания на правителството и президента Румен Радев, и на различните членове на коалицията, като ще се засили натискът България да заеме по-твърда позиция. Като противодействие на енергийната зависимост от Русия, основна цел на САЩ - освен увеличаване на количествата втечнен природен газ за Европа - е да се повиши капацитета на газовите хранилища в ЕС, включително в Чирен.

Какви са козовете на Русия в назряващата световна криза за храни може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Глуппости. Публикувате неща, за ди си спасоте кожата.
77
15
 
9
 
! Отговори
Tangra преди 1 година
Много жалко решение, ще се осъзнаят, като им го сложат да изхранват натовски батальон и да си затворят фабриките за грипените.явно имат пари за дарение
76
2
 
13
 
! Отговори
Презрян Комунист преди 1 година
Докато има политическа класа, докато има силни икономически кръгове скрити зад тях и забити като пиявици е обществото, докато има възможност групи или отделни личности да притежават реална власт и тя им се превръща в самоцел, никога, ама никога няма да има хуманно общество!!!
75
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ГОЧО Много ти се иска Zлото да победи, но само да те светнем, че всички анализатори са съгласни, че на практока Русия нпма печеливш изход от войната, която вероломно започна.. дори и при най-крайния вариант за тях -да превземат цяла Украйна - това значи повсеместна партизанска бойна, и още повече санкции, такива, че джуджо ще бъде смъкнат, набит на кол, който даже и стефчо янеф, корнелийка и копейката няма да посмеят да изкарат.
74
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добро утро! А не смятаъе ли, че когато украинците уморят от бой Просия, НАТО постепенно ще навлезе и ще поеме контрола на украинската граница?
73
11
 
19
 
! Отговори
До 58 факт преди 1 година
А рашките са тези, които убиват, изнасилват, крадат и мародерстват. Качествен материал от сибирските блата
72
10
 
17
 
! Отговори
До 60 Българин преди 1 година
Явно искаш да спечелиш голямата награда за най-кратък виц - Русия и сила - хахаха. Оправи настроението ми за целия ден. Смях се с глас, като прочетох твърдението ти. Нали видяхме "гениалността" на руската инженерна мисъл. Ако въобще има нещо създадено и работещо от времето на СССР, то винаги е с участието на украински инженери. Прочети, поинтерусувай се. Това малко като великите англичани - 80 % от мозъците им са шотландци. Че и с "братушките" е така. Затова се връщат на Москвича
71
6
 
7
 
! Отговори
Що да е тревожещо преди 1 година
Нали НАТО е неагресивна и миролюбива организация. Или...
70
7
 
5
 
! Отговори
До Атанас Велмазов преди 1 година
Ядреният взрив ще бъде в твоите анални части
69
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сигурно. Само дето тия държави са къде по-малки, не са стратегическа заплаха за русия, отдавна са със западя и не са населени от психопати убийци.
68
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нападаййй
67
15
 
14
 
! Отговори
до 74 преди 1 година
русия загуби бъдешето си още 2001 когато пияния елцин назначии по погрешка путин за президент след него....
66
11
 
16
 
! Отговори
хаха преди 1 година
До Путин Пращай, авно не си запознат с това че руските хиперзвукови ракети всъщност не са такива за каквито се говори, най прости модифиицирани крилати иракети, ядренните оръжия на русия се безсмисленни понеже се наблудават от шпионска сателитна мрежа от около 30 000 сателита, при най малкото отваряне на шлюз на ядрена ракета русия изчезва от картата на светя, просто да си знаеш
65
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Путин Пращай Помага ли ти да си фантазираш? Със справянето с живота, де?
64
16
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия е в тотална международна изолация... Ще загуби и войната и бъдещето си...
63
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
РФ се тревожи за тях не за себе си, те са милосърдни, и не разбират защо сами си го причиняват
62
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имам някакво предчувствие, че Евровизия 2023 ще бъде спечелена от Финландия.
61
7
 
15
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
тука има глутници путинисти по всички нива на държавата, като почнеш от заместник-министър председатели ----///----- Хаахааа! Е, ти па се изказа! Той Президента три месеца вече навива за Путин, военния министър дигна пропутинска революция, та се наложи да го уволняват, ти - зам. министър...
60
8
 
5
 
! Отговори
До 56 преди 1 година
Почети за Космос 2491", "Космос 2499" и "Космос 2504". Изстреляни през 2013 те американците се учудиха как руснаците се оказаха на летище Слатина до Прищина през далечната 1999 военни сателити пак имаше ама проспаха и не видяха, ти вярваш на западните медии, че в Сирия не ги изненадаха как от поляна стана база. Това не е като да опънеш палатка, но вече като са там мълчат, защото е късно либе за китка.
59
10
 
7
 
! Отговори
Тангра преди 1 година
Компрометирани държави със слаби хора. Арабите вече са ги превзели от вътре.От там нататък тези страни ще заприличват на сащ. Малък елит и голямо гето.