Русия обяви 34 френски дипломати за персона нон грата

Париж осъди решението на Москва за изгонването им
18 май 2022 14:42, Елка Василева
11
Русия обяви 34 френски дипломати за персона нон грата
Снимка: архив, БГНЕС

Руското външно министерство съобщи, че е обявило за персона нон грата 34 френски дипломати, които трябва да напуснат Русия в двуседмичен срок, предадоха ТАСС и Ройтерс.

Още по темата
„На 18 май в министерството на външните работи на Русия беше извикан посланикът на Френската република Пиер Леви, пред когото беше изразен решителен протест във връзка с провокативното и напълно необосновано решение на френските власти да обявят 41 сътрудници на дипломатическите учреждения във Франция за персона нон грата. Подчертано беше, че тази стъпка нанася сериозна вреда на руско-френските отношения и конструктивното двустранно сътрудничество“, заяви министерството.

„Като ответна мярка 34 сътрудници на френските дипломатически учреждения в Русия бяха обявени за персона нон грата. На тях им е наредено да напуснат територията на Русия в двуседмичен срок от момента на връчване на съответната нота на посланика“, каза ведомството.

Френското външно министерство заяви, че осъжда решението на Русия за изгонване на дипломатите.

През април Франция изгони 35 руснаци с дипломатически статут. По-късно през същия месец френското външно министерство обяви шестима руски агенти, представящи се като дипломати, за персона нон грата, след като разследване, извършено от вътрешното разузнаване, стигна до заключение, че те са работили против националните интереси на Франция, отбелязва Ройтерс.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
3
 
! Отговори
Нищо ново преди 1 година
Такава ответна мярка се прилага от всички държави в случай че изгонят техни дипломати. Не е ясно за какво точно протестират французи и италианци. Каквото повикало, такова се обадило.
9
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На Испания и Италия също, не само на Франция. Общо са над 80.
8
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ГОЧО, кога заминаваш на изток?
7
3
 
10
 
! Отговори
ГОЧО преди 1 година
То и без това ЕВРОПА потъва, за какво са му на Путин френски или немски или други евродупедати!? Полярността в световният "хегемонизъм" леко полеко се измества на изток! Иска ви се или не това е реалността! Евроде би лите се самоунищожават като икономики и идентичност! Държави като РСМ, Япония, Германия Прибалтийските другари и други подобни където историческата памет се подменя или унищожава са обречени!
6
3
 
22
 
! Отговори
6556 преди 1 година
каквото почукало - такова се обадило - стара българска поговорка!Що не пишете за американските генерали, предали се в азовстал - чии го дирят там тия хамериканци ?!? какви са им били задачите там ? кой ги прати там ? мисля, че това е по-важното от оралните дипломати в Русия.
5
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Загледайте се хубаво как изглежда и какво има на фасадата на руското Външно министерство. Тия били излезли от студената война, а? :))))
4
1
 
17
 
! Отговори
тенис с дипломати преди 1 година
един бил сервис - другия върнал. И?
3
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Френското външно министерство заяви, че осъжда решението" WTF?????????????
2
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва да се закрие руското пАсольство във Франция.
1
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Евала, изгонете ги всичките. Колко френски наемници има в Украйна.