Русия спря газа и на Финландия

Доставките ще приключат в събота
20 май 2022 16:01, Нели Христова
105
Русия спря газа и на Финландия
Снимка: БГНЕС

Руските доставки на природен газ за Финландия ще бъдат прекратени в събота сутринта, заяви финландската държавна енергийна компания Gasum, след като скандинавската страна отказа да плати на доставчика "Газпром" в рубли.

"Изключително жалко е, че доставките на природен газ по нашия договор за доставка сега ще бъдат спрени", заяви в изявление главният изпълнителен директор на Gasum Мика Вилянен. "Въпреки това ние внимателно се подготвихме за тази ситуация и няма да има прекъсвания в газопреносната мрежа", каза Вилянен.

Договорът за доставка ще приключи в събота в 7:00 ч. (04:00 ч. по Гринуич), заявиха от Gasum.

През април "Газпром Експорт" поиска бъдещите плащания по договора за доставка да се извършват в рубли вместо в евро, но Gasum отхвърли искането и във вторник обяви, че отнася въпроса до съда.

Запитан по въпроса, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че "е очевидно, че никой няма да доставя нищо безплатно".

Природният газ съставлява около 8% от енергийното потребление на Финландия, като по-голямата част от него идва от Русия. В усилията си да намали рисковете от разчитането на руския енергиен износ финландското правителство по-рано днес обяви, че страната е подписала 10-годишно споразумение за наем на кораб за терминал за втечнен природен газ (LNG) с американската компания Excelerate Energy.

"Терминалът за втечнен природен газ ще ни даде възможност да се освободим от руския газ", заяви пред репортери министърът на финансите Аника Саарикко.

В неделя Русия преустанови доставките на електроенергия за Финландия за една нощ, след като енергийната ѝ компания RAO Nordic предяви претенции за просрочени плащания, въпреки че недостигът беше бързо заменен.

Тази седмица Финландия, заедно със съседна Швеция, подаде молба за членство в НАТО, след като обществената и политическата подкрепа за алианса нарасна след нахлуването на Русия в Украйна. Москва многократно е предупреждавала Финландия, че всяка молба за членство в НАТО ще бъде "сериозна грешка с далечни последици". Р

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
15
 
34
 
! Отговори
Xaxa преди 1 година
Пилците се броят наесен..Ще гледаме тогава европейски цирк
64
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сармат се казва тази на въоръжение сега.На запад я наричат Сатана.Те са Сатана 1 и Сатана 2 до момента.В процес на разработка е и Сатана 3.Според вас западняците защо са я кръстили така?
63
41
 
24
 
! Отговори
нЕкой си преди 1 година
Лека полека Европа приключва с блатная, а п_утлер отива на бесилото. Край със кремълските болшевики. Скоро ги чака мизерията и ще има нова революция и край на к_омунягите
62
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Епа Китай да черпи.Ще купува еврино газ от Русия.
61
22
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вече нищо не зависи от Русия за газта. Заповедите са от Китай.
60
6
 
19
 
! Отговори
до нет рубля преди 1 година
Сармата по Еконт ли ще го пращаш?
59
16
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нет Рубля, Нет Газь, омръзна ми да обяснявам, че МБР "Сармат" е междуконтинентална балистична супермощна унищожаваща, предназначена за съвсем друг континент, където трябва да отвори пролив между Атлантическия и Тихия океани, с името на товаришч Сталин.
58
23
 
19
 
! Отговори
Ekolog преди 1 година
Наташките им беше хубаво на големите европейски и турски пeнисси ама сега ще трябва да се адаптират към китайските жълти чучурчета
57
15
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия и Ленин още през далечната 1918 г. подаряват независимостта на Финландия. Ако не се лъжа, през 1947 г. СССР и Сталин вземат клетвена декларация от нацисткия съюзник Финландия, че всяка молба за членство в отан ще бъде "сериозна грешка с далечни последици" за суоми.
56
37
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен.Точно така. Русия умира бавно. Сама се вкара в този филм.
55
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Бай ЛазарИма договори - там пише в USD или EUR. Кой е ***, че да ги променя?
54
3
 
22
 
! Отговори
до 56 преди 1 година
Вместо сармат, да не вземеш да изпратиш някоя сърма - голям срам ще падне.
53
5
 
10
 
! Отговори
до нет рубля преди 1 година
Защо само един Сармат. Да ти продам още десет - по пет лева парчето. От Алиекспрес може да ти намерим и по-евтино. Голям пращач си се извъдил.
52
23
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нищо имат голям шанс да спечелят евровизия другата година, ако на Путин нему издържат нервите после ще викат ама ние нищо не сме наоравили, тия поне са лесни няма и 6 милиона десетина дванайсет калибъра и приключват.
51
5
 
22
 
! Отговори
тя преди 1 година
Така , така , няма само ние да страдаме !
50
32
 
17
 
! Отговори
Нет Рубля, Нет Газь преди 1 година
Малко е, аз на Финландия бих им пратил Един Сармат-2, а и така Швеция ще стане Остров свободно плюващ в Северно море!
49
5
 
24
 
! Отговори
леле преди 1 година
става интересно, много пуканки ще трябват!
48
24
 
47
 
! Отговори
Бай Лазар преди 1 година
"Русия спря газа" трябва да е ще спре газа, защото е в бъдещето :) Нещо не мога да ги разбера тези хора. Казаха им откривате си сметка, превалутира се и всичко приключва. Ама тарикатите ще купуват газ от САЩ на 2-на цена, защото са демократи :)Ще ядем сух хляб скоро ама а да видим.
47
4
 
42
 
! Отговори
тя преди 1 година
Айде на втечнения газ от САЩ - честито !
46
13
 
43
 
! Отговори
beah преди 1 година
Еми идеално значи вече няма да са зависими от тая лоша Русия и стават независими..не чакай продължават да са зависими и ще плащат по-скъпо ама от Сащ хахаха.Тва е като едно вързано куче да каже край сменям стопанина и ставам свободно,вързано с още по къса верига в друг двор ..уникално