Вдовица към съдения руски войник: Защити ли ме от съпруга ми, когото уби?

В Украйна се проведе първия процес срещу военнопрестъпник
20 май 2022 19:09, Нели Христова
314
Вдовица към съдения руски войник: Защити ли ме от съпруга ми, когото уби?
Снимка: БГНЕС

Още в първите дни на тази инвазия 62-годишен невъоръжен цивилен e застрелян на улица в село пред украинския си дом. Той се казва Александър Шелипов.

Три месеца по-късно заловеният руски войник, обвинен в убийството му, е в Киев, съден за военно престъпление.

Вдовицата на убития мъж, Катерина Шелипова, се изправи пред съда, за да се срещне лице в лице с 21-годишния обвиняем.

Покая ли се е за престъплението си, попита тя.

Руският командир на танк Вадим Шишимарин отговори, че признава вината си и поиска от нея прошка. "Но разбирам, че няма да можете да ми простите", добави той.

Катерина Шелипова обаче не беше приключила: "Кажи ми, моля, защо вие, руснаците, дойдохте тук? За да ни защитите?", попита тя, цитирайки оправданието на Владимир Путин за инвазията в Украйна. От кого ни пазите? Защити ли ме от съпруга ми, когото уби?"

Войникът нямаше отговор на този въпрос.

Този емблематичен процес бележи първия път, когато руски военнослужещ е изправен пред съда за военни престъпления след началото на инвазията в Украйна през февруари.

И може би такива сурови срещи са причината за подобни процеси, поне отчасти. Принуждаване на войник - който е пренебрегнал всички правила на войната - да се изправи пред точно това, което е направил и страданията, които е причинил.

Сержант Шишимарин се призна за виновен и украинската прокуратура иска той да бъде осъден на доживотен затвор.

В сряда Шелипова казва пред екип на BBC, че наистина съжалява войника, но не може да му прости това престъпление. Тя чува изстрелите, които убиват съпруга й, след което вижда сержант Шишимарин през портата си, който държи оръжието си.

Пет минути по-късно тя казва, че е видяла тялото на съпруга си: "Той беше мъртъв, убит с изстрел в главата му. Започнах да крещя много силно."

"Загубата на съпруга ми ме съсипа", казва Шелипова и добавя: "Той беше моят защитник".

"Това го уби"

Припомняйки събитията от 28 февруари, Вадим Шишимарин каза, че той и малка група други руски войници са се отделили от батальона си и са откраднали кола, за да се върнат с нея.

"Докато шофирахме, видяхме мъж. Той говореше по телефона", разказа подсъдимият.

Той твърди, че не е искал да произведе фаталните изстрели, а е изпълнявал заповеди и е бил заплашван от друг войник

"Той каза, че ще ни изложи на опасност, ако не го направя. Застрелях го от близко разстояние. Това го уби", каза пред съда 21-годишният командир на танк.

Интересното е, че неговият адвокат - назначен от държавата - казва пред BBC, че нито един руски служител не е поддържал връзка с него, включително от министерството на отбраната. Тези дни в Киев няма руско посолство, така че няма и контакт от там.

Говорителят на президента Владимир Путин вчера каза пред BBC, че Кремъл "няма информация" за този случай.

Като цяло изглежда, че младият войник е бил изоставен на съдбата си от командирите, които са го изпратили на война и продължават да отричат, че техните сили извършват престъпления в Украйна.

Показанията си дава и втори руски войник, който става свидетел на убийството през февруари и по-късно се предава на украинските сили.

Иван Малтисев, друг слаб и млад на вид 21-годишен мъж, разказа пред съда как руските войници забелязали Александър Шелипов, докато шофирали откраднатата кола. Малтисев твърди, че след това на Вадим Шишимарин е било наредено да застреля жертвата, защото е говорила по телефона.

"Вадим не го направи. Така че войникът, чието име не знам, се обърна в колата и извика, че Вадим трябва да изпълни заповедта, иначе ще бъдем в опасност", обясни той. "В този момент бяхме почти до цивилния и под натиск Вадим стреля. Той изстреля три или четири патрона."

Украйна досега е идентифицирала над 11 000 възможни военни престъпления, извършени от Русия.

Москва отрече, че нейните войски са атакували цивилни, но следователите събират доказателства за възможни военни престъпления, за да бъдат изправени пред Международния наказателен съд (МНС) в Хага.

Този процес е шансът на Украйна да докаже без съмнение, че руски войник е убил цивилно лице, без да се съобразява с правилата на войната. Прокурорите знаят, че са в центъра на вниманието, трябва да действат бързо и са в разгара на война.

Ето защо те искат да бъдат толкова прозрачни и задълбочени – така че това да не се разглежда като показен процес, а част от жизненоважно търсене на справедливост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


314
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
237
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До анонименОсманската империя е била най-толерантна за времето си. По-добре османска отколкото руска.
236
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еххххх, ако само имаше такава медийна врява когато американските войници донесоха демокрация и просперитет в Ирак.......
235
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дунавец употреба страна метафора за 52г. човек. Мислех че тия сравнения ги използват тинейджъри. Много хора се гърчат и днес при управлението на умните и красивите.
234
7
 
12
 
! Отговори
Оффф преди 1 година
Защо се правите на луди, изпълнява заповеди. Опитайте се да противоречиш на пряка заповед по време на война. Куршумът ще е в собствената глава. Поредните циркове за мозъчно изостанали. Да бъде арестуван и след приключване на войната да се разследва.
233
4
 
5
 
! Отговори
Dunavec преди 1 година
До 241 - точно толкова, колкото ще платят и на твоята жена при аналогична ситуация
232
15
 
19
 
! Отговори
Dunavec преди 1 година
До 245 aZ-ът. Жалко е че съм на 52 години и няма да видя как ще се търчиш под руска окупация. Ние го опитахме известно време. По-големите от мен още по-дълго. Но от сърце ти желая да живееш в Империята на злото, управляван от диктатор джудже. Явно не се замисляш защо децата на всички комунисти са именно на Запад, а не на Изток
231
5
 
8
 
! Отговори
Dunavec преди 1 година
До 253 тя - а то много убаво, послушно, мило - ама УБИЕЦ
230
17
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украински простотии !
229
14
 
12
 
! Отговори
тя преди 1 година
Стига сте разигравали това момче като мечка !Жестоки укри--
228
13
 
14
 
! Отговори
тя преди 1 година
Актъора -Зеле разиграва театър !
227
14
 
20
 
! Отговори
Кошмар преди 1 година
Някой хора наистина не знаят какво говорят и пишат. Десетки хиляди жертви, разрушени градове, унищожена инфраструктура, цяла Украйна и цяла Европа страда от т.нар.спецоперация...но братския руски народ не е възможно да е виновен за това. Както и за Катин, ГУЛАГ и т.н. Дано поне да ви плащат достатъчно.
226
7
 
0
 
! Отговори
аZ-ът преди 1 година
Да ти се връща стократно всичко което пожела на мен и децата ми на твоите деца. Мерси.
225
8
 
3
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 1 година
....naglite laji i skalapeni istorii na Ukraina !!! Ckalapenite istorii v Bucha....i t.n. "evakuiraneto " na nacistite ot azovstal....i tem podobni tapotii !!!
224
3
 
0
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 1 година
До До Руските лакеиdo 246......vnimavai s pojelaniata ...che togava shte vidish ZOR ! Niama nevazmojni neshta !!!
223
3
 
2
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 1 година
...Neliiiiiii,prestani s prostotiite ma shvrantutko prosta !!!
222
14
 
15
 
! Отговори
До Руските лакеи преди 1 година
Пожелавам армията на Путин да освободи всеки един от вас и вашите семейства, точно по същия начин както освобождава сега Украйнците, и когато убиват децата ви и изнасилват жените вивие да казвате е война е стават такива работи.
221
27
 
15
 
! Отговори
aZ-ът преди 1 година
На тая дъртата някой да й обясни , че при война е така. Някой съди ли американските и западните войници за убитите невинни в Сирия и Ирак? За изгорените живи деца от *** и бял фосфор в Виетнам? Ненавиждам Запада заради лицемерието,бвърху което е изградена цялата им култура. Либерализма е последната на метастазите наречени Западна Цивилизация и се радвам, че за разлика от по възрастните , аз и моето поколение ще доживеем реките от кръв с които тези хора ще свършат. The Winter is Coming.
220
18
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Циркове, тая да я дадат на майките в Донбас, тях да пита. Руснакът я е спасил от запои и побои.
219
13
 
20
 
! Отговори
Кк преди 1 година
Пази Боже от руски спасители!
218
28
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Циркове. На украйнката колко й платиха за постановката?