Вдовица към съдения руски войник: Защити ли ме от съпруга ми, когото уби?

В Украйна се проведе първия процес срещу военнопрестъпник
20 май 2022 19:09, Нели Христова
314
Вдовица към съдения руски войник: Защити ли ме от съпруга ми, когото уби?
Снимка: БГНЕС

Още в първите дни на тази инвазия 62-годишен невъоръжен цивилен e застрелян на улица в село пред украинския си дом. Той се казва Александър Шелипов.

Три месеца по-късно заловеният руски войник, обвинен в убийството му, е в Киев, съден за военно престъпление.

Вдовицата на убития мъж, Катерина Шелипова, се изправи пред съда, за да се срещне лице в лице с 21-годишния обвиняем.

Покая ли се е за престъплението си, попита тя.

Руският командир на танк Вадим Шишимарин отговори, че признава вината си и поиска от нея прошка. "Но разбирам, че няма да можете да ми простите", добави той.

Катерина Шелипова обаче не беше приключила: "Кажи ми, моля, защо вие, руснаците, дойдохте тук? За да ни защитите?", попита тя, цитирайки оправданието на Владимир Путин за инвазията в Украйна. От кого ни пазите? Защити ли ме от съпруга ми, когото уби?"

Войникът нямаше отговор на този въпрос.

Този емблематичен процес бележи първия път, когато руски военнослужещ е изправен пред съда за военни престъпления след началото на инвазията в Украйна през февруари.

И може би такива сурови срещи са причината за подобни процеси, поне отчасти. Принуждаване на войник - който е пренебрегнал всички правила на войната - да се изправи пред точно това, което е направил и страданията, които е причинил.

Сержант Шишимарин се призна за виновен и украинската прокуратура иска той да бъде осъден на доживотен затвор.

В сряда Шелипова казва пред екип на BBC, че наистина съжалява войника, но не може да му прости това престъпление. Тя чува изстрелите, които убиват съпруга й, след което вижда сержант Шишимарин през портата си, който държи оръжието си.

Пет минути по-късно тя казва, че е видяла тялото на съпруга си: "Той беше мъртъв, убит с изстрел в главата му. Започнах да крещя много силно."

"Загубата на съпруга ми ме съсипа", казва Шелипова и добавя: "Той беше моят защитник".

"Това го уби"

Припомняйки събитията от 28 февруари, Вадим Шишимарин каза, че той и малка група други руски войници са се отделили от батальона си и са откраднали кола, за да се върнат с нея.

"Докато шофирахме, видяхме мъж. Той говореше по телефона", разказа подсъдимият.

Той твърди, че не е искал да произведе фаталните изстрели, а е изпълнявал заповеди и е бил заплашван от друг войник

"Той каза, че ще ни изложи на опасност, ако не го направя. Застрелях го от близко разстояние. Това го уби", каза пред съда 21-годишният командир на танк.

Интересното е, че неговият адвокат - назначен от държавата - казва пред BBC, че нито един руски служител не е поддържал връзка с него, включително от министерството на отбраната. Тези дни в Киев няма руско посолство, така че няма и контакт от там.

Говорителят на президента Владимир Путин вчера каза пред BBC, че Кремъл "няма информация" за този случай.

Като цяло изглежда, че младият войник е бил изоставен на съдбата си от командирите, които са го изпратили на война и продължават да отричат, че техните сили извършват престъпления в Украйна.

Показанията си дава и втори руски войник, който става свидетел на убийството през февруари и по-късно се предава на украинските сили.

Иван Малтисев, друг слаб и млад на вид 21-годишен мъж, разказа пред съда как руските войници забелязали Александър Шелипов, докато шофирали откраднатата кола. Малтисев твърди, че след това на Вадим Шишимарин е било наредено да застреля жертвата, защото е говорила по телефона.

"Вадим не го направи. Така че войникът, чието име не знам, се обърна в колата и извика, че Вадим трябва да изпълни заповедта, иначе ще бъдем в опасност", обясни той. "В този момент бяхме почти до цивилния и под натиск Вадим стреля. Той изстреля три или четири патрона."

Украйна досега е идентифицирала над 11 000 възможни военни престъпления, извършени от Русия.

Москва отрече, че нейните войски са атакували цивилни, но следователите събират доказателства за възможни военни престъпления, за да бъдат изправени пред Международния наказателен съд (МНС) в Хага.

Този процес е шансът на Украйна да докаже без съмнение, че руски войник е убил цивилно лице, без да се съобразява с правилата на войната. Прокурорите знаят, че са в центъра на вниманието, трябва да действат бързо и са в разгара на война.

Ето защо те искат да бъдат толкова прозрачни и задълбочени – така че това да не се разглежда като показен процес, а част от жизненоважно търсене на справедливост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


314
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
217
17
 
8
 
! Отговори
До 253 преди 1 година
Как така ще се изселват в Русия, като от поколения живеят там етнически руснаци и тези територии по начало там са руски. А и вие тук в България нали също преди време се опитахте да изселите етнически турци и имената дори им сменяхте, така и там им налагат да си сменят имената на украински и не само в Донецк и Луганск, а в цялата Украина. Независимо от етноса трябва да имаш украински имена, ако си гражданин на Украина
216
21
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това си е чиста постановка. Или са заплашили момчето, или са го измъчвали и дрогирали.И тая баба сигурно са я купили да даде фалшиви показания. Това е просто цирк.Истината ще излезе наяве, когато руснаците започнат да съдят азовци и тем подобни за престъпленията им и представят истински доказателствен материал и хиляди свидетели.
215
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
252- ДА БЕ ЗАЩО СЕ МЪЛЧЕШЕ- И СИ МИСЛЯ АКО НЯКОЙ УБИВАШЕ МИРНИ ГРАЖДАНИ ЗАЩО РУСИЯ МЪЛЧЕШЕ НАЛИ ОТ 2014 Г ДОНБАС И ЛУГАНСК СА РУСКА НОВОРУСИЯ - ЗА НЯКАКВИ УБИЙСТВА ОТ УКРАЙНА РАЗБРАХМЕ ЕДВА СЕГА- МЕН МЕ ПОРАЗИ ДРУГО- ЗАЩО РУСНАЦИТЕ ЖИВЕЕЩИ В ТИЯ РАЙОНИ СЛЕД КАТО ТАКА БЕЗМИЛОСТНО СА ИЗБИВАНИ ЗАЩО НЕ СА СЕ ИЗСЕЛИЛИ В РУСИЯ.
214
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредната западна сълзлива "драма"!Що цареше гробно мълчание,когато цели 8 години укрите разстрелваха собствените си съграждани руснаци?Колко жени останаха вдовици и колко деца сираци!Ама,те не са човешки същества,защото са обявени от нацистите укри за второ качество,както и всички неукраинци,между които и българите в укрия!
213
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой знае какво са правили на момчето,за да признае.Всичко е постановка,но защо?Украйна иска да предизвика РФ в отговор да осъди Азов.Защо?Защото от Азов заплашваха Арестович и семейството му.Ако РФ осъдят Азов тогава те ще са на топло и далече от Арестович като няма да са заплаха.
212
6
 
7
 
! Отговори
g.venov преди 1 година
лепнала си снимката на заловен мародери лъжеш,че е украински мародер.що не покажеш как връзват харата със скоч по дърветата и ги бият на голо с пръчкч,даже карат и децата даго правят,мръ...те укри,ама пак казвам за 12 лева са пълен провал,тъпня след тъпня
211
5
 
7
 
! Отговори
g.venov преди 1 година
Нелче стига простотий бе,не ти ли омръзна от лъжи,даже и п оукраинската Freedom не са показали такова нещо,ти откъде си ги вадиш тея мокри сънища,мъж нямаш ли си
210
4
 
18
 
! Отговори
Iv преди 1 година
Приемам, че престъпление е имало. Затова ми е интересно - следствие по време на военни действия ли са водили? На местопрестъпление ли го заловиха или го издирваха из окопите? Вдовицата снимки на пленени ли е разглеждала? Как един мършав мръсен младеж в униформа се отличава от друг такъв? По отпечатъци ли го разкриха или с балистична експертиза на оръжието? Съмнителни самопризнания - така ли работи прокуратурата?
209
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имам въпрос-как е разбрала, че точно този е убил мъжа и, като войниците носят каски и маски. Освен това, аз как да знам, че тази нещастна вдовица не лъже и че мъжът и е действително убит, а не си гледа дома сериалчета. И въобще, за да има съд не са ли нужни доказателства?
208
13
 
6
 
! Отговори
Киро преди 1 година
Този е първия. Гномчето ще е последния, ако не ритне камбаната.
207
6
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Заблудените овци веднага да припнат към дементния Байдън, но нещо май не ги пускат, а? Единствените читави коментари тук са няколкото против войните изобщо и против всякакви жертви на нашата прекрасна иначе планета.
206
6
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
От тази война разбрах две неща - само американците трябва и имат право да убиват, и то с милиони, и нещо интересно - от една слаба и впиянчена страна да зависи едва ли не прехраната на половината свят? Против войната съм и войнствените коментари в полза на едни или другите ме отвращават. Спирайте веднага тази, не почвайте никаква война където и да е.
205
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Медийни трикове и манипулации. Сега се сетиха, че войната и жертвите са едно цяло. Защо не подчертахте трагедиите на либийските, сирийските, сръбските, иракските, афганистанските цивилни жертви, невинни деца, жени, мъже убити от хуманитарните (?!?) акции на САЩ и съюзници? Сега е трагедия и ужас от войната, а преди??? Страшното е, че войната се превръща в риалити, нечовешко шоу за наблюдаващите по света, вместо да се търси дипломатически решения за мир. ВСИЧКИ СА ВИНОВНИ ЗА БЕЗУМНИТЕ ВОЕННИ АКЦИ
204
4
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Какво сте гракнали срещу Русия, бе .......? Всяка империя върши същото, да не си въобразявате, че другите са момини сълзички? Я прочетете как МИЛИТЕ ви англосаксонци са искали да ни оставят в Осм. империя и изобщо да няма такава държава, да, и Русия ни е онеправдавала, но във всички случаи по-малко, разбира се, че ще си гледа интереса, да не искате да гледа само нашия? Взела била Добруджа и т.н., а другите ни взеха почти всичко, тя била тук 50г,а други колко са били.......
203
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трагедия....на какво примитивно ниво в мисленето и развитието си трябва да са руснаците, че в 21ви век да нападат чужда страна, претендиращи да са Робин Худ, а избивайки цивилни жертви! Трябваше отдавна да узреят, че спорове и конфликти, още по-малко бедност, не се решават с войни и убийства, а с дипломация !
202
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Ще има ли статии? Тези в Донбас си ги убиваше джуджето вова. Прати там през 2014 г. "ветерани" и зеки (знаеш ли какво е това?), точно така както взривяваше московси блокове, за да набеди чеченците и да започне касапницата там. Изтрови няколко стотин руснаци в един театър през 2002, само и само да промие мозъците на 140 милиона. Кагебеец елементарен - една и съща схема. Обечено е джуджето и държавата му и филите му. Конец! А сега донбаските женки протестират и реват за Украйна, защо ли, а?
201
1
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Този въпрос трябва да се зададе за всеки убит по света, а не само за убит от когото и да е друг. Защо не пресметнете всички жертви, защо не спрете войната в Йемен, защо никой не обръща внимание на северен Ирак, то край няма. Войната да се спира незабавно с отстъпки от двете страни, а не някой да се прави на вечно онеправдан. В противен случай не се чудете като ни затворят веднага устата за Македония, като ни надупчат земята, като продължават да ни третират като слуги и пр.
200
4
 
4
 
! Отговори
гост преди 1 година
руските фашисти освобождават хората като ги убиват и ги пращат в рая това е техния начин за освобождение с убийства и унижение и терорРУСИЯ=ФАШИСТИ
199
7
 
5
 
! Отговори
ГОЧО преди 1 година
Тая ревлива п а ча в ра да иде в Донбас на алеята на ангелите да види колко деца е избил мъжът и там за 8 години! Хубавото е че рашките напредват и до зимата всички тия фашистко-нацистки г ове да ще разберат какво значи да убиваш невинни и да им разрушаваш жилищата! 40 мил, жители а едвам събраха 0,5 млн войска!!! Това означава, че 85% от тях не желаят тоя на р ко ман и нацистите около него!
198
4
 
5
 
! Отговори
До русофобите преди 1 година
Марш в Украйна! Над 90% се чувстваме българи и искаме нашите деца да живеят СВОБОДНО и ЩАСТЛИВО в България!