Вдовица към съдения руски войник: Защити ли ме от съпруга ми, когото уби?

В Украйна се проведе първия процес срещу военнопрестъпник
20 май 2022 19:09, Нели Христова
314
Вдовица към съдения руски войник: Защити ли ме от съпруга ми, когото уби?
Снимка: БГНЕС

Още в първите дни на тази инвазия 62-годишен невъоръжен цивилен e застрелян на улица в село пред украинския си дом. Той се казва Александър Шелипов.

Три месеца по-късно заловеният руски войник, обвинен в убийството му, е в Киев, съден за военно престъпление.

Вдовицата на убития мъж, Катерина Шелипова, се изправи пред съда, за да се срещне лице в лице с 21-годишния обвиняем.

Покая ли се е за престъплението си, попита тя.

Руският командир на танк Вадим Шишимарин отговори, че признава вината си и поиска от нея прошка. "Но разбирам, че няма да можете да ми простите", добави той.

Катерина Шелипова обаче не беше приключила: "Кажи ми, моля, защо вие, руснаците, дойдохте тук? За да ни защитите?", попита тя, цитирайки оправданието на Владимир Путин за инвазията в Украйна. От кого ни пазите? Защити ли ме от съпруга ми, когото уби?"

Войникът нямаше отговор на този въпрос.

Този емблематичен процес бележи първия път, когато руски военнослужещ е изправен пред съда за военни престъпления след началото на инвазията в Украйна през февруари.

И може би такива сурови срещи са причината за подобни процеси, поне отчасти. Принуждаване на войник - който е пренебрегнал всички правила на войната - да се изправи пред точно това, което е направил и страданията, които е причинил.

Сержант Шишимарин се призна за виновен и украинската прокуратура иска той да бъде осъден на доживотен затвор.

В сряда Шелипова казва пред екип на BBC, че наистина съжалява войника, но не може да му прости това престъпление. Тя чува изстрелите, които убиват съпруга й, след което вижда сержант Шишимарин през портата си, който държи оръжието си.

Пет минути по-късно тя казва, че е видяла тялото на съпруга си: "Той беше мъртъв, убит с изстрел в главата му. Започнах да крещя много силно."

"Загубата на съпруга ми ме съсипа", казва Шелипова и добавя: "Той беше моят защитник".

"Това го уби"

Припомняйки събитията от 28 февруари, Вадим Шишимарин каза, че той и малка група други руски войници са се отделили от батальона си и са откраднали кола, за да се върнат с нея.

"Докато шофирахме, видяхме мъж. Той говореше по телефона", разказа подсъдимият.

Той твърди, че не е искал да произведе фаталните изстрели, а е изпълнявал заповеди и е бил заплашван от друг войник

"Той каза, че ще ни изложи на опасност, ако не го направя. Застрелях го от близко разстояние. Това го уби", каза пред съда 21-годишният командир на танк.

Интересното е, че неговият адвокат - назначен от държавата - казва пред BBC, че нито един руски служител не е поддържал връзка с него, включително от министерството на отбраната. Тези дни в Киев няма руско посолство, така че няма и контакт от там.

Говорителят на президента Владимир Путин вчера каза пред BBC, че Кремъл "няма информация" за този случай.

Като цяло изглежда, че младият войник е бил изоставен на съдбата си от командирите, които са го изпратили на война и продължават да отричат, че техните сили извършват престъпления в Украйна.

Показанията си дава и втори руски войник, който става свидетел на убийството през февруари и по-късно се предава на украинските сили.

Иван Малтисев, друг слаб и млад на вид 21-годишен мъж, разказа пред съда как руските войници забелязали Александър Шелипов, докато шофирали откраднатата кола. Малтисев твърди, че след това на Вадим Шишимарин е било наредено да застреля жертвата, защото е говорила по телефона.

"Вадим не го направи. Така че войникът, чието име не знам, се обърна в колата и извика, че Вадим трябва да изпълни заповедта, иначе ще бъдем в опасност", обясни той. "В този момент бяхме почти до цивилния и под натиск Вадим стреля. Той изстреля три или четири патрона."

Украйна досега е идентифицирала над 11 000 възможни военни престъпления, извършени от Русия.

Москва отрече, че нейните войски са атакували цивилни, но следователите събират доказателства за възможни военни престъпления, за да бъдат изправени пред Международния наказателен съд (МНС) в Хага.

Този процес е шансът на Украйна да докаже без съмнение, че руски войник е убил цивилно лице, без да се съобразява с правилата на войната. Прокурорите знаят, че са в центъра на вниманието, трябва да действат бързо и са в разгара на война.

Ето защо те искат да бъдат толкова прозрачни и задълбочени – така че това да не се разглежда като показен процес, а част от жизненоважно търсене на справедливост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


314
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
157
1
 
0
 
! Отговори
още преди 1 година
е жив като го гледам мьрда
156
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е пропаганда а типичната човешка природа. Като има безнаказаност точно гадости правят хората, хеле пък диваците от дагестанските села дето не са виждали вътрешна тоалетнa. Изнасилванията масово на жени, на деца, на бебета дори от руснаците от скука сигурно също са пропаганда? Промити мозъци русофилиcтични.
155
7
 
8
 
! Отговори
Това са те... преди 1 година
Руските мародери и убийци !
154
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
поредната лъжа....
153
13
 
13
 
! Отговори
Аноним преди 1 година
Евтина пропаганда! Убит от свои, хванали руско войниче за изкупителна жертва. Големи драми аранжират. Ще трябва да търси нови 20 см. Въобще, толкова прекалиха с всичко това, че вече некой не им вярва на постановките. Жалко за невинните, на които се отиграват! Слабаци! Евтини комици, като президента си!
152
1
 
1
 
! Отговори
и преди 1 година
се оплаква6е на вси4ки 4е я биете не сте свет вси4ки го знаеме
151
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разбира се, че Хитлер е бил комунист. Цял живот е карал на държавна заплата.
150
10
 
13
 
! Отговори
До 160 преди 1 година
Тея *** какво дирят в Украйна? Гадни престъпници. Нека мрът!
149
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пффф толкова евтина пропаганда аз ако съм един цент няма да дам на днес. Бг вие пистигате обратния ефект
148
11
 
15
 
! Отговори
Барба Ганьо преди 1 година
Защо не отиде да пита същото хилядите жени в Донбас които , мъжът и е " защитил " .... Стават все по-противни и по-противни укропитеците !!!!
147
6
 
8
 
! Отговори
До Дойч преди 1 година
Не знаех, че Хитлер е бил комунист. Това в руските енциклопедии ли го пише?
146
13
 
9
 
! Отговори
Ко преди 1 година
Азовчетата много пари изпапаха години наред за два месеца нищо , само стрелба по цивилни и джоманка в мазето на Азовстал. Завода на техния спонсор. Сега показват татуси гледат в земята. От неморален футболен хулиган ще правят силен войник. Лоша инвестиция. Смел и морален войник се получава от дисциплинирани и работни мъже. А те не са хулигани със сатанински татуси а семейни с работа и деца.
145
5
 
6
 
! Отговори
Дойч преди 1 година
До Анонимен ; Да бе то и германския народ така се излъга в недалечното минало оня с мустачките и той израсна в комунизма , ами четете я тази история !
144
6
 
13
 
! Отговори
Защитата преди 1 година
Не, маме това РУСКО СОЛДАТЧЕ .че и командир на танк бил малко ме съмнява като знам какво и как изглежда един командир айде мерач го кажи ако не пълнач както и да е просто е отишъл там в урка където неговите сънародници бяха избивани и да зашити съпруга на онази бременна РУСКИНЯ която беше изгорена жива от твоя мъж, и аз да съм няма да му мисля много на война ,като на война!
143
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От както руския народ се излъга да подкрепи комунизма, бял ден не е видял и от тогава разпръсква само смърт и мизерия по света! Дано пак да фалират и този път да се научат да не запитват към нищо свързано с комунистическия режим!
142
11
 
2
 
! Отговори
До питанка преди 1 година
И аз го гледах тоя клип. Много се изкефих.
141
9
 
21
 
! Отговори
питанка преди 1 година
Кой ще съди ония башибозуци които зверски разстреляха в мъчение руските войничета. Кой???????Гледах клипче украински войници тарашат мъртви руски войничета, взеха им телефоните . За трофеии руските им символи.А единия предложи на майките на убитите да дойдат да си ги вземат и се смееше доволен. Кое им е по добро?
140
1
 
3
 
! Отговори
До русофобите преди 1 година
Абе вие не разбрахте ли, че всяко действие на Путин, Русия, руснаците, и техните съюзници е правилно и морално?? Такива са инструкциите отгоре.
139
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Войната е средство за печалба на банкерите. Още от зората на фамилия Ротшилд банкерите финансират войните, обикновено и двете страни. В конкретния случай може да не е точно така и Зеленско да е основният реципиент на еврейските ПАРИ. Правилото във войната е, че победеният плаща сметката и затова е ожесточението, с което Америка спонсорира тази война. РУСИЯ ТРЯБВА ДА ПЛАТИ СМЕТКАТА НА САЩ ЧРЕЗ ВОЙНАТА В УКРАЙНА, защото много пари се печелят с много кръв по думите на стария Ротшилд.
138
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен - явно си спал в казармата, ако си ходил изобщо. Войникът по време на война е длъжен да изпълнява заповеди. В самата военна подготовка на редовия войник липсват каквото и да е изучаване на "закони", защото законово той трябва да се подчинва. Ако не изпълни заповед по време на военни действия е подсъден и отново -може да бъде застрелян от офицера си. Офицерът носи отговорността за дадената от него заповед, но войника, ако не я изпълни рискува незабавна смърт.