Киев иска да размени бойците от "Азовстал" с пленени руски войници

Според Русия над 2000 азовци са се предали, според Червения кръст - стотици
Обновена: 21 май 2022 15:48 | 21 май 2022 15:40, Анисия Иванова
196

Русия обяви пълна победа в Мариупол, след като и последните защитници на града от завода "Азовстал" свалиха оръжия и се предадоха. В същото време украинският президент Володимир Зеленския обяви, че единственият начин да приключи войната е чрез дипломатически усилия.

Мариупол е напълно освободен. Toва обяви Министерството на отбраната на Русия, след като вчера съпротивата в "Азовстал" беше прекратена и борците от завода се предадоха.

Заповедта за това беше издадена от украинските власти с мотива да бъде запазен животът на бойците. Така и последните  531 украински защитници на обекта го напуснаха.

Изведените в територии под руско командване украински бойци, ще бъдат регистрирани като военнопленници. А от Киев се надяват да бъде осъществена размяна тяхна размяна с пленени руски войници, за да може борците от "Азовстал" да се приберат у дома. Според руските власти над 2000 от тях са се предали, според Червения кръст пък те са стотици. Междувременно продължава извеждането на телата на загиналите от стоманодобивния завод.

По данни на украинските власти най-малко 400 цивилни са били убити от началото на войната в Донецка област, а над 1000 са ранени. В тази статистика не влизат атаките над Мариупол и Волноваха. През последното денонощие атака е имало в Харков. Тя е причинила пожар, но няма данни за загинали и ранени до този момент.

Днес сутринта ракета е ударила село в Кучеривка. В Донбас, където руската атака е най-ожесточена, градове са превърнати в развалини, каза украинският президент Володимир Зеленски

"Русия трябва да бъде държана отговорна финансово за престъпленията, извършени в Украйна. Тя трябва да плати за всяка изпепелена къща, всяко разрушено училище, всяка унищожена болница. Русия ще усети истинската тежест на всяка ракета и бомба насочена към Украйна. Злото трябва да бъде наказано", заяви Зеленски.

Украинските власти съобщиха, че Русия е загубила най-малко 36 войници, три танка, ​​ракетна установка "Град" и редица превозни средства по южните фронтови линии на Украйна през последните 24 часа. От своя страна, днес от Москва посочиха, че руските военни са разрушили оръжия и военна екипировка, доставена на Украйна от Съединените щати и Европа.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
0
 
2
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
Канадският генерал не искате ли да размените?Аа,чакате да се предаде още някой,та да направят дует.
141
0
 
6
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
Мечтата на АЗОВ се сбъдна: техния път е само на изток...
140
0
 
6
 
! Отговори
Статистик преди 1 година
E, те ще разменят други, пленници ще има. Тези ги пазят да ги показват като мечка. На ООН, на немците , да видят какви хора спонсорират.
139
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Азовци няма да се разменят. В Русия има над 5000 пленени украйнски войници освен Азов. Тях защо не искат да разменят.
138
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Даваме всички украински пленни за Зеленски. Него ще го турим в Мавзолея до основателя на Украйна. Така посетителите ще виждат символично Началото и Края на една държава.
137
0
 
8
 
! Отговори
Военен експерт преди 1 година
За каква " размяна" дрънкате бе тикви кухи?? Няма пленени руски бойци!! Ясно??
136
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Точно с Азовци няма да ги разменят. Азовците ги чакат дълги работни седмици до краь на живата им в Сибир. Е поне няма да се оплакват, че нямат работа.
135
1
 
13
 
! Отговори
Ясно е! преди 1 година
И без Зелю да дава съвети, разбира се, че Русия ще възстави болниците, детските градини и жилищни кооперации разрушени защото азовците са стреляли от там. Няма да остави новозавзетите територии в развалини я!!!
134
8
 
0
 
! Отговори
до 170 преди 1 година
До msm- Азовците и подобни, не са основната причина за нападението от Русия. Образовайте се малко преди да коментирате!
133
1
 
14
 
! Отговори
Не фен на Путин. преди 1 година
"Според Русия над 2000 азовци са се предали, според Червения кръст - стотици" ---Стотици? Добре де, нека така да е, но кажете поне колко стотици са! 24 стотици ли или малко повече? Същите номера въртяхте с пленяването което наричахте "евакуиране" Ха-ха ха. И за тия завряли се в дупката скрили се зад деца и жени, за не приключат с тях за ден-два..наричахте "защитници на града" и че докато Путин не ги избие заедно с децата и жените там - не се брои Мариупол за превзет. Та Зеленски да ореве света
132
15
 
1
 
! Отговори
msm преди 1 година
Нали хванахте фашистите от Азов. Не е ли време да спрете тази война? Или руССия има други мисли и стремежи за територии!? Лъжливи азиатски и полярни изчадия.
131
1
 
13
 
! Отговори
Да внимава! преди 1 година
Злодимир Зверенски да внимава какво си пожелава: "Злото трябва да бъде наказано", заяви Зеленски."
130
2
 
12
 
! Отговори
Камаз преди 1 година
2500 от Азовстал....а другите от морската пехота отбраняващи пристанището и завод Илич?
129
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
2500 сложиха оръжие и се предадоха говерете истината
128
1
 
27
 
! Отговори
Камаз преди 1 година
Как по точно иска киев да разменя военопленници......Един руски за сто украински ли?Само от Мариупол украинските военнопленници са 5 000
127
1
 
10
 
! Отговори
рибока преди 1 година
Гадаейки на боб армията на СССР,а в руската винаги има приемственост,пленниците се освобожданат след края на войната,размяната са филмови глупости.Боба ми показа,че до месец ще ги увеличат,защото всеки обръч в един момент завършва с натиск вътре в него,нещо като шок и ужас,а имало било обръч на юг.След като приключат там ще последва нов на запад или на север,а може и няколко,излишна войска бол,времето след месец там няма да е кишаво и танковете могат да тръгнат показа боба ми.
126
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега кравата ще иска да утепа Вовка. Колко искам да успее и да дойде по млад и надъхан. Леле
125
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 147 Тя войната в Афганистан завърши по същият начин и за Америка! -:))) Избягаха след 20 г присъствие там и оставиха оръжие на талибаните! Които след 20 г Пак са си н власт!-:)))
124
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кравите мучат, че бил батальон и пишат за смях. Ей крави, добре че Путин е мека Мара. Тия Сталин щеше да издави като мишки с пет пожарникари
123
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гледайте зеле и олена да не избягат. Цял свят иска да виснат като дучето и петачи. Няма безгрижен живот на атол, както искат