Русия обяви, че е установила пълен контрол над Мариупол

Засега няма потвърждение от Украйна, че Мариупол е паднал
21 май 2022 07:36, Елка Василева
218
Русия обяви, че е установила пълен контрол над Мариупол
Снимка: БГНЕС

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу съобщи, че силите на страната му са установили пълен контрол над металургичния комбинат в Мариупол, който беше последната твърдина на украинската съпротива в града, предадоха агенциите.

Още по темата
Това би означавало край на близо тримесечната обсада, превърнала голяма част от Мариупол в развалини и при която има опасения, че са загинали над 20 000 души. По-голямата част от предвоенното 400 000-но население на града избяга през последните седмици.

Вчера Шойгу докладва на президента Владимир Путин, че комбинатът "Азовстал" и целият Мариупол са "напълно освободени".

Руската държавна агенция РИА Новости цитира руското министерство на отбраната да съобщава, че от 16 май оръжие са сложили общо 2439 украински бойци, които са били блокирани в "Азовстал", включително 531 през вчерашния ден, които според военното ведомство в Москва са били последната група защитници на комбината.

"Територията на металургичния комбинат "Азовстал" е напълно освободена", заяви руското министерство на отбраната. "Подземните съоръжения на предприятието, където се криеха украинските бойци, вече е под пълния контрол на руските въоръжени сили."

Министерството разпространи видеозапис, за който се твърди, че показва предаването на украинците. На него невъоръжени мъже приближават в редица руските войници пред комбината и съобщават имената си. Руснаците след това внимателно претърсват всеки от тях и вещите им и искат от защитниците да покажат татуировките си.

Засега няма потвърждение от Украйна, че Мариупол е паднал.

Падането на града би означавало най-голямата победа на Русия от началото на войната, отбелязват агенциите.

Руските атаки срещу града започнаха малко след избухването на конфликта.

Докато руските войски постепенно установяваха контрол над стратегическия град на Азовско море чрез непрестанни бомбардировки и блокада, последните защитници на Мариупол се укриха в "Азовстал", под който има подземна мрежа от бункери и тунели. Водата, храната, лекарствата и боеприпасите им не достигаха.

В началото на тази седмица украинският президент Володимир Зеленски направи изявление, равносилно на признаване на поражение. Той обяви, че двумесечната битка за последната останала непревзета част от "Азовстал" е приключила, което проправи пътя за вземането на украинските войници в плен от руснаците.

В понеделник се предадоха първите 264 от тях, включително на 50 тежко ранени. Според Русия в четвъртък са били пленени и още, но командирите и още известна част от бойците са продължили да защитават позициите си.

Вчера обаче останалите в комбината украински защитници са решили, че повече няма смисъл да продължават да се бият, според видеопослание на Денис Прокопенко, командир на полка "Азов" на Националната гвардия на Украйна.

"Армейското командване нареди защитата на града да бъде прекратена", каза Прокопенко и добави, че решението е взето, за да бъдат опазени животът и здравето на войниците.

Вчера, часове преди Русия да обяви пълното установяване на контрол над града, Зеленски заяви, че на защитниците е било казано от украинската армия да излязат и да спасят живота си.

По думите му украинските военновъздушни сили са се опитали да осигурят снабдяване на Мариупол по въздух, но са били отблъснати, понасяйки големи загуби.

"За съжаление, голям брой наши летци загинаха", каза Зеленски по украинската телевизия. "Това бяха герои в пълния смисъл на думата, които знаеха, че е тежко, че да се лети там е почти невъзможно, да превозят по въздух до "Азовстал" храна, вода и лекарства и да върнат ранените и телата на загиналите."

Украинският вътрешен министър Антон Герашченко заяви, че отбраната на комбината ще бъде изучавана във военните училища за години напред. Хората вътре не са разполагали с прясна вода и са имали храна само за по едно ядене на ден, каза той.

Кремъл не е казвал какво следва оттук нататък за пленените. Киев предложи те да бъдат разменени за руснаци, намиращи се в украински плен, макар че някои в Москва призоваха те да бъдат третирани като престъпници и съдени.

Москва смята полка "Азов" за "нацисти". Подразделението, което беше сформирано през 2014 г. като милиции за борба с проруските сепаратисти, отрича да е фашистко, а според Украйна то е реформирало първоначалните си радикални националистически възгледи.

Русия беше съсредоточила вниманието си върху Мариупол, защото превземането на града ще помогне за създаването на коридор между анексирания Кримски полуостров и проруските сепаратистки райони в Източна Украйна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
2
 
20
 
! Отговори
Антикомунист преди 1 година
До един от многото, един си от малкото
115
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пророческо! ***/sheyhtamir1974/18871
114
3
 
7
 
! Отговори
селянин преди 1 година
до 133 мача е уреден върнете ни парите а ся по същество цитирам Путин бъдете сигурни че мирния договор няма да се подписва в Берлин а в Париж или Лисабон
113
11
 
26
 
! Отговори
Хахаха преди 1 година
До Един от многотоБраво бе ."Втората най-добра армия " трябва да се прекръсти на на най-жалката.Териториите който е взимала са по-малко от както нападнаха Украина.А ги взимаха щото лъжеха че няма да нападат и използваха изненада.Некадърници.
112
17
 
27
 
! Отговори
Един от многото преди 1 година
Взеха ли им Крим? Окупираха ли източните части на Украйна? Установиха ли контрол над Азовско море? Създадоха ли сухопътен коридор към Крим? Приключиха ли съществуването си полка Азов? Иначе Зеленски продължава да се прави на велик, а украинските медии да обясняват как Русия се е провалила. Смях.
111
16
 
13
 
! Отговори
Хахаха преди 1 година
Знаеме го освобождението на руснаците.Още не можем да се оправим от техните осводождения.
110
17
 
11
 
! Отговори
Morski преди 1 година
Русия =Третия Райх! Лавров =Рибентроп!Мариупол =Сталинград! ЧА"Вагнер" = SS! Песков =Гьобелс! ФСБ =ГЕСТАПО!НО... 2024 - РУСИЯ УМРЕ!
109
2
 
14
 
! Отговори
profetey преди 1 година
Много важен факт от това събитие се пропуска. В момента има военни действия в Луганск, Донецк и Харков. Оттам ще има доста бежанци и евакуирани. Незнам какво правят от украинска страна, но от руска са се заели да възстановяват завзетите територии и повечето няма да отиват в Русия а ще си останат в Украйна. Не сте ли забелязали как Русия не обкръжи никои голям град(освен Херсон и Маринопол) и остави за многото бежанци да се грижат от Украйна и ЕС. А за този проблем се прави доста малко от ЕС.
108
17
 
13
 
! Отговори
msm преди 1 година
Опазил ни Господ и НАТО от подобни освобождения на фашизираната руССка войска! Пустиня да е, тяхна да е! Историята и съдбата помнят и връщат всеки му държимото.
107
20
 
12
 
! Отговори
Накрая ще видим преди 1 година
Тая победа води към поражение.Ама още не го знаят великите победители на разрушен завод.
106
9
 
29
 
! Отговори
Е, (да де, ама преди 1 година
да де, ама зеленият циркаджия не знае, че най-големият цирк ще е при разпита на предалите се укро-нацисти.Ще има:не съм военен, не съм стрелял, не съм от тях, не съм от лошите, дори не знам кой съм, не съм аз, това не е моят телефон, и т.н. увъртания.Да де, ама службите на РФ имат пълни списъци,че и снимки на укро-нацистите,та даже и техни селфита+видеа от подвизите им.Та затова:снимка с брада,после обръсване и снимка без брада,и след това:я ела,че им трябваш на хората от ДНР/ЛНР
105
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Азовските пленници ги карали да събират украински трупове, обаче ония не искали защото ги били минирали преди това
104
9
 
25
 
! Отговори
До129 преди 1 година
За чия истина говориш, че украинската азовска армия, стреляше с Точка У по блоковете ли?
103
24
 
13
 
! Отговори
Гражданин преди 1 година
Велика победа за рашъните, няма що- за близо три месеца военни действия завзеха един завод с цеховете му, един абсолютно сринат със земята град, абсолютно обезлюден и с блокирано от международните санкции пристанище. Без каквато и да е инфраструктура в района. Война не се печели само с ракетни атаки дарагие солдати! Къде е силната ви армия, съвременна техника и черноморски флот?
102
14
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пожелавам на Русия скорошно пълно установяване на контрол над цяла Украйна!
101
10
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За шефовете на Азов беше по-добре да умрат вместо да се предадат в плен. Не ми се мисли какво ги чака. Ама са си страхливци и не искат да умират.
100
9
 
21
 
! Отговори
МУХАХАХАААА преди 1 година
Дочувам сорошки бяс.Кеееееееееееф!
99
7
 
26
 
! Отговори
Сега преди 1 година
Освен загриженост за украинското житио, други терзания на запад не се наблюдават.
98
9
 
24
 
! Отговори
ТИЯ ДНИ преди 1 година
Телевизионните новини за Оркаина са много постни - забелязвате ли?
97
7
 
27
 
! Отговори
Грозната но преди 1 година
До Грозната истина За сведение всичките нацисти от Азов са родом и живеят в западна украйна. Тази земя не е тяхна и никога не е била!