Русия обяви, че е установила пълен контрол над Мариупол

Засега няма потвърждение от Украйна, че Мариупол е паднал
21 май 2022 07:36, Елка Василева
218
Русия обяви, че е установила пълен контрол над Мариупол
Снимка: БГНЕС

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу съобщи, че силите на страната му са установили пълен контрол над металургичния комбинат в Мариупол, който беше последната твърдина на украинската съпротива в града, предадоха агенциите.

Още по темата
Това би означавало край на близо тримесечната обсада, превърнала голяма част от Мариупол в развалини и при която има опасения, че са загинали над 20 000 души. По-голямата част от предвоенното 400 000-но население на града избяга през последните седмици.

Вчера Шойгу докладва на президента Владимир Путин, че комбинатът "Азовстал" и целият Мариупол са "напълно освободени".

Руската държавна агенция РИА Новости цитира руското министерство на отбраната да съобщава, че от 16 май оръжие са сложили общо 2439 украински бойци, които са били блокирани в "Азовстал", включително 531 през вчерашния ден, които според военното ведомство в Москва са били последната група защитници на комбината.

"Територията на металургичния комбинат "Азовстал" е напълно освободена", заяви руското министерство на отбраната. "Подземните съоръжения на предприятието, където се криеха украинските бойци, вече е под пълния контрол на руските въоръжени сили."

Министерството разпространи видеозапис, за който се твърди, че показва предаването на украинците. На него невъоръжени мъже приближават в редица руските войници пред комбината и съобщават имената си. Руснаците след това внимателно претърсват всеки от тях и вещите им и искат от защитниците да покажат татуировките си.

Засега няма потвърждение от Украйна, че Мариупол е паднал.

Падането на града би означавало най-голямата победа на Русия от началото на войната, отбелязват агенциите.

Руските атаки срещу града започнаха малко след избухването на конфликта.

Докато руските войски постепенно установяваха контрол над стратегическия град на Азовско море чрез непрестанни бомбардировки и блокада, последните защитници на Мариупол се укриха в "Азовстал", под който има подземна мрежа от бункери и тунели. Водата, храната, лекарствата и боеприпасите им не достигаха.

В началото на тази седмица украинският президент Володимир Зеленски направи изявление, равносилно на признаване на поражение. Той обяви, че двумесечната битка за последната останала непревзета част от "Азовстал" е приключила, което проправи пътя за вземането на украинските войници в плен от руснаците.

В понеделник се предадоха първите 264 от тях, включително на 50 тежко ранени. Според Русия в четвъртък са били пленени и още, но командирите и още известна част от бойците са продължили да защитават позициите си.

Вчера обаче останалите в комбината украински защитници са решили, че повече няма смисъл да продължават да се бият, според видеопослание на Денис Прокопенко, командир на полка "Азов" на Националната гвардия на Украйна.

"Армейското командване нареди защитата на града да бъде прекратена", каза Прокопенко и добави, че решението е взето, за да бъдат опазени животът и здравето на войниците.

Вчера, часове преди Русия да обяви пълното установяване на контрол над града, Зеленски заяви, че на защитниците е било казано от украинската армия да излязат и да спасят живота си.

По думите му украинските военновъздушни сили са се опитали да осигурят снабдяване на Мариупол по въздух, но са били отблъснати, понасяйки големи загуби.

"За съжаление, голям брой наши летци загинаха", каза Зеленски по украинската телевизия. "Това бяха герои в пълния смисъл на думата, които знаеха, че е тежко, че да се лети там е почти невъзможно, да превозят по въздух до "Азовстал" храна, вода и лекарства и да върнат ранените и телата на загиналите."

Украинският вътрешен министър Антон Герашченко заяви, че отбраната на комбината ще бъде изучавана във военните училища за години напред. Хората вътре не са разполагали с прясна вода и са имали храна само за по едно ядене на ден, каза той.

Кремъл не е казвал какво следва оттук нататък за пленените. Киев предложи те да бъдат разменени за руснаци, намиращи се в украински плен, макар че някои в Москва призоваха те да бъдат третирани като престъпници и съдени.

Москва смята полка "Азов" за "нацисти". Подразделението, което беше сформирано през 2014 г. като милиции за борба с проруските сепаратисти, отрича да е фашистко, а според Украйна то е реформирало първоначалните си радикални националистически възгледи.

Русия беше съсредоточила вниманието си върху Мариупол, защото превземането на града ще помогне за създаването на коридор между анексирания Кримски полуостров и проруските сепаратистки райони в Източна Украйна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
176
0
 
0
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
До Не фен на Путин 184Украинците имат опит с криене в тунели и изоставени мини. През ВСВ украинските партизани се трият в такива изоставени мини със семействата си. Прочети за Володя Дубинин - има книга за него, мисля, че беше от Лев Касил и Макс Поляновски. Всички заедно със жените и децата си се крият в такива изоставени мини и оттам нощем нанасят удари по немците. Но немска бомба им взривява запасите от вода. И настъпва страшно безводие, а оттам - ужасни проблеми. Все пак, книга е, издържат.
175
1
 
3
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
УКРАЙНА СЕ ПРЕВЪРНА В ПОСМЕШИЩЕ!!! КАТО НЯМА ХРАНА СЕ ОТЗОВАВАТ ЗДРАВИТЕ ВОЙНИЦИ ! НЯМА БЛОКИРАНЕ ИМА ВИНАГИ НАЧИН ОСОБЕНО ПРЕЗ НОЩТА! ПА РАНЕНИТЕ ДА СЕ ПРЕДАВАТ ЩОМ НЕМОГАТ ДА БЪДАТ СПАСЕНИ ДРУГО ЯЧИЕ! ПОДКРЕПАТА МИ ЗА УПРАВАТА НА УКРАЙНА Е ВЕЧЕ 0%
174
0
 
1
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
По РТР Планета показаха пленени азовци. Всичките здрави, яки момчета, с бради и с много татуировки. Много татуировки по рамената и гърдите. И всички с големи мускули. Всичките имат много бойна енергия. Това са хора, които в никакъв случай не са стояли гладни. Да не ми говорят глупости, че от дни гладували!
173
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Великата "победа" на "великата" империя! След три месеца дивашки военни усилия "превзе" един завод!
172
1
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Тази война можеше да се избегне, но вече е късно. Зеленски да ограничи щетите,като приеме условията на Русия. Да се спре това безумие.
171
18
 
1
 
! Отговори
Олешин преди 1 година
Убийци,кръвопийци,агресори,бандити,рушители на човешки блага - намерили с какво да се хвалят ?! Престъпници на ен-та степен сте вие ! Смърт на агресорите !!! Слава на Украй на !!!
170
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До паралелепипедГледаме,как да не гледаме.Ама явно гледаме различни телевизии.По ВАШАТА''политкоректната'',''правилната'',телевизията на ''цивилизационния избор''да не би да са пробили ''обръча'' и да са се измъкнали от ''Азовсталь''.Или вече да са стигнали Смоленск.Висшите Натовски офицери вече изпълзяха,чакаме специалистите по ''БИОЛОГИЧЕСКИТЕ'' оръжия,кураторите на лабораториите за ''биологическо'' оръжие, ако не са ги гръмнали ''своите''.Много ще има да разказват.
169
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До секуко;За бързината;Не забравяй,че се бият руснаци срещу руснаци.Каквото и да пишат и каквито и доводи да изтъкват,всички несъстоятелни,Украинците са си''чисто и просто'' РУСНАЦИ.Както и ''македонците''БЪЛГАРИ.Така,че Руската армия се старае все пак,доколкото е възможно да ги пази.Иначе с артилерия и ракети,бомбардировки,нещата много бързо можеха да стигнат до логичния край.А можеше всичко това да се избегне.Но войната я искаха САЩ и НАТО.И Зеленски се ''НАДЕНА НА ОСТЕНА''
168
3
 
3
 
! Отговори
cekyko преди 1 година
Човешкият фактор е бил от значение. СЕГА при една термоядрена война е напълно излишен, тъй като ще изчезне скоропостижно. Руснаците са нямали избор или напред - към немските картечници, или назад - отстреляне от свои картечари. Основният помощник за смелост и храброст е била разклатката от спирт за раята и водка - за офицерите, а когато един славянин е пиян той извършва подвизи, които като трезвен, дори не би помислил.
167
0
 
5
 
! Отговори
питанье преди 1 година
Един аероплан а12 по два пъти на ден носи краставици отБургас в Полша, а на обратно нищо не носи, щот минава по краткия път. Какви ли ще да са тез краставици?
166
16
 
3
 
! Отговори
паралелепипед преди 1 година
Цехът в Мариупол бил паднал, укрите се предавали, най-наред бяха три автобуса "Чавдар", след това станаха 1500 человека, а СЕГА - отиват към 3000 парчета. Явно математиката на рашистските нацисти не им се удава. Виждам отвличане на вниманието, защото понтоните на рашъ са разрушени и *** нападения превърнати в бягство. Вие телевизия не гледате ли бре тавагишчи. Снимките са от дронове и разни други хвърчила и никой досега не ги е оспорвал.
165
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До секуко;Сталинград,Москва,Курск,Севастопол...нека не изброяваме.НЕПОБЕДИМАЯ,КРАСНАЯ АРМИЯ напълно си е заслужила суперлативите.Тя винаги тръгва малко ''тромаво'' в кампаниите,но с времето набира опит и мощ, и като ''мощен валяк'' гази всичко пред себе си.Така ще бъде и сега.Готов съм да се обзаложа на бутилка арменски коняк,5 звезди.
164
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До cekykoАз ще ти отговоря.Защо никой не помни американската техника,а целия свят помни ''КАТЮШИТЕ'',''Т-34''.Защото тогава ''ЖИВАТА СИЛА''все още е била определящ фактор,основен,за успеха в една кампания.В никакъв случай не може да се каже,че Русия тогава е воювала само с американска военна техника,даже ''основно''.Помощ е имало,но тя в никакъв случай не е била решаваща.Достатъчно е да погледнеш победния път изминат от Съветската армия.От Урал до Берлин.В най-тежки сражения
163
2
 
13
 
! Отговори
Не фен на Путин. преди 1 година
"Украинският вътрешен министър Антон Герашченко заяви, че отбраната на комбината ще бъде изучавана във военните училища за години напред."---- Като най-без-умното военно решение в човешката история. 2500 войници да се наврат сами в тунел? С каъкъв акъл??!! Ставайки така най-лесна плячка. Само едно зариване на изходите и край с тях. Добре поне че са се сетили да вземат деца и жени с тях.
162
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще,ще Пипе.Тя,като в песента на Борис Машалов;Кол' със тебе,кол' без тебе.Пишеш,не пишеш,резултата ще бъде един.Русия остава тук,Америка си заминава.Балансът трябва да се спазва.РУСИЯ Е БИЛА,Е И ЩЕ БЪДЕ ОСНОВЕН,РЕШАВАЩ ГЕОПОЛИТИЧЕСКИ ФАКТОР ТУК,НА БАЛКАНИТЕ.АМЕРИКА Е ТУК САМО ВРЕМЕННО,ТРАНЗИТ.Просто не им е тук мястото.Нямаме никакви общи черти с тях.Прекалено сме различни.
161
8
 
1
 
! Отговори
cekyko преди 1 година
Казвам за същото време, защото за това време руската красная армия се движи като костенурка. Та какво им пречи?
160
6
 
1
 
! Отговори
cekyko преди 1 година
По данни от ВСВ, Красная армия е превзела териториите на ТРИ ДЪРЖАВИ. Кой ли е помагал на рашистите с техника? Иначе фанатизмът им е пословичен, но трябва съвременна и модерна техника. Някой няма ли да подскаже нещо за САЩ?
159
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Днес над Мариупол,утре над Лисичанск,после Северодонецк...Те, натам вървят нещата.Какво ще прави Байгъна,пардон Байдъна.Явно ще им се наложи на всички да учат''Яблочко'' и ''Лезгинка''.Сиромаха Байдън,представям си го.'
158
10
 
4
 
! Отговори
паралелепипед преди 1 година
До Анонимен 177 - Прекрасна иносказателна шоу интерпретация на руското псевдодуховно Величие. Явно НАТО така ви го е начукало изотзад, че дори джуджетата не ги хваща сън. След кратка пауза сред приятна обстановка и дрънкане на лед в чашите с виски, да продължим свободните съчинения за великата руска пабеда.
157
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Май пак ще се окаже, че не е пълен контрола.