Зеленски: Русия да плати за разрушенията в Украйна

"Мудис" понижи кредитния рейтинг на Украйна
Обновена: 21 май 2022 08:25 | 21 май 2022 07:48, Елка Василева
195
Зеленски: Русия да плати за разрушенията в Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски посвети вечерното си видеообръщение на искането на Киев Русия да бъде държана финансово отговорна за разрушенията, които силите ѝ причиняват на Украйна, предаде Асошиейтед прес.

Той отбеляза, че руската армия е изстреля ракета по Харковска област и е разрушила културен център в град Лозова, и добави, че на обстрел са били подложени и Одеса, Полтава и Житомир.

Още по темата
В Донбас, където руската атака е най-ожесточена, руските войски по думите му са превърнали градовете Рубижне и Волноваха в развалини, както са направили и с Мариупол и както се опитват да направят със Северодонецк.

Зеленски заяви, че Русия трябва да бъде накарана да плати за всеки дом, училище, болница и бизнес, който разруши. Той каза, че трябва да бъде създаден правен механизъм, чрез който всеки, пострадал от руските действия, да може да получи обезщетение.

"Мудис" понижи кредитния рейтинг на Украйна от "Caa3" (латински букви) на (Caa2) с негативна перспектива заради дълговата несигурност, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Причината за оценката на рейтинговата агенция е повишeн риск украинското правителство да изпадне в невъзможност да изплаща дълговете си след руската инвазия въпреки международната помощ.

"Осезаемото нарастване на държавния дълг вероятно ще се окаже непоносимо в средносрочно бъдеще", заяви "Мудис".

Агенцията, която досега правеше анализ на перспективите пред Украйна, преразглежда оценката си заради неяснотата около това как ще се развие войната и около последствията от нея върху кредитните задължения на Киев.

Финансовите министри от Групата на седемте най-развити страни (Г-7) вчера се споразумяха да предоставят на Украйна нова помощ в размер на 9,5 милиарда долара и обещаха да ѝ дадат достатъчно пари, за да може да държи съсипаната си икономика на повърхността, докато воюва срещу Русия.

"Мудис" заяви, че очаква военният конфликт в Украйна да се проточи по-дълго, отколкото са били първоначалните очаквания, и предвижда, че реалният ѝ брутен вътрешен продукт за тази година ще намалее с около 35 процента.

Агенцията очаква украинската икономика да започне да се възстановява догодина, но едновременно с това очаква руската инвазия да нанесе трайни поражения върху БВП на Украйна.

Президентът на САЩ Джо Байдън ще подпише приетия окончателно от Конгреса в четвъртък законопроект за военна, икономическа и хуманитарна помощ за Украйна в размер на 40 милиарда долара, предаде Асошиейтед прес, като се позова на добре осведомени източници. Той ще направи това още по време на азиатската обиколка, на която е в момента, като се очаква това да стане преди Байдън да се отправи утре за Токио. Законопроектът в момента пътува към него, като за целта от САЩ специално е заминал представител на американското правителство, който ще му го занесе за подпис.

САЩ обявиха, че ще предоставят на Украйна военно оборудване за 100 милиона долара отделно от отпуснатата от Конгреса помощ в размер на 40 милиарда долара. Оборудването ще включва нови 18 гаубици и радарни системи за борба с артилерия. Вашингтон вече е предоставял подобна техника на Киев след началото на руската инвазия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
141
0
 
15
 
! Отговори
адвокат Тенев преди 1 година
Каквото и да става,каквото и да се случва,евреите говорят само за пари....
140
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До profetey Така ли ви лъжат по Гаварит Масква?
139
22
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия ще си плати до стотинка за разрушенията и геноцида в Украйна, това и господ не може да го отмени камо ли болника Путин
138
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На него скоро, неговите украинци ще му платят тъпкано!
137
3
 
25
 
! Отговори
profetey преди 1 година
По официалнни данни Русия използва 15% от армията си в Украйна. Отделно няма мобилизация. Също да се спомене че в Донецк и Лугаснк основните войски са ДНР и ЛНР. Икономиката дори със сакции не е натоварена. Да се погледне от другата страна. В Украйна има мобилизация. Голяма част от подговените войски са унищожени или пленени. Около 70% от окопите в Донбас са превзети. За икономика дори няма смисъл да говоря, освен това че Запада си направи харакири с дейстията си.
136
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
*** трябваше да пратят якутските дивизии. Тарас булба, дето цели око на гълъб в полет. Таман 20 000 Тарас булба щяха досега зеле и Кличко да онодат отзад с ловни пушки и ножове. Само Путин трябваше да им каже, че Киев е техен за един ден
135
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зеле и укри догодина няма да има. Зеле и олена ще висят като дупе и петачи.
134
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не украинците, а върхушката им трябва да се изтребва профилактично.
133
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изчакай всичко да свърши и ще го направят така или иначе. Русия няма да си остави градовете разрушени я.
132
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички истински българи да направят бойкот на хотелите това лято. Тези народни предатели докараха 100 000 укри с автобуси за своя сметка за 40 лева и сега ги нахендриха на нас. Долни предатели, това е диверсия да разклатят мира в страната.
131
4
 
8
 
! Отговори
според мен преди 1 година
украинците трябва да бъдат изтребени защото застрашават нашата сигурност и живота на нашите деца!
130
0
 
8
 
! Отговори
145 преди 1 година
Защо, вие ли ще спрете Путин да го направи, ако реши
129
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С какво искаш да ти платят? С кока ли?
128
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цял свят разбра вече що за стока са укрите. Тези бяха през 90 трета промишлена сила в Европа и 55 милиона, сега да нищо и има няма 40. Бежанците им няма да се върнат, та ги брой 30. Е няма вече Хрусчов и Брежнев дето бяха укри да се грижат. Умряла нация, като северозапада
127
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АТАКИСТ Протокът Сталин е между задните бузи на таварищ Путин.
126
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кравата е на умирачка, а пастирът Ролинг . Иска ресурс, ама ватенката не дава. Иска ЕС да работи за кравата, ама само Полша и БГ и се вързаха.
125
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази война беше нужна за рестарт на световния модел. Ще стане, даже да утрепат Путин като Кадафи, вече в играта са много сериозни играчи, дракони и индийци. Кравата не е цивилизация велика като Рим и Византия да съществува хилядолетия.
124
0
 
2
 
! Отговори
Кравар преди 1 година
Ние пратихме 40 милиарда
123
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е то е ясно, че океаните вече не помагат на кравата. Даже може да я удавят.
122
1
 
13
 
! Отговори
Чао преди 1 година
На фронта в Донбас масово подразделенията на Териториалната отбрана на Украйна/доброволците/напускат фронтовата линия пред погледа на ВСУ?!