Зеленски: Русия да плати за разрушенията в Украйна

"Мудис" понижи кредитния рейтинг на Украйна
Обновена: 21 май 2022 08:25 | 21 май 2022 07:48, Елка Василева
195
Зеленски: Русия да плати за разрушенията в Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски посвети вечерното си видеообръщение на искането на Киев Русия да бъде държана финансово отговорна за разрушенията, които силите ѝ причиняват на Украйна, предаде Асошиейтед прес.

Той отбеляза, че руската армия е изстреля ракета по Харковска област и е разрушила културен център в град Лозова, и добави, че на обстрел са били подложени и Одеса, Полтава и Житомир.

Още по темата
В Донбас, където руската атака е най-ожесточена, руските войски по думите му са превърнали градовете Рубижне и Волноваха в развалини, както са направили и с Мариупол и както се опитват да направят със Северодонецк.

Зеленски заяви, че Русия трябва да бъде накарана да плати за всеки дом, училище, болница и бизнес, който разруши. Той каза, че трябва да бъде създаден правен механизъм, чрез който всеки, пострадал от руските действия, да може да получи обезщетение.

"Мудис" понижи кредитния рейтинг на Украйна от "Caa3" (латински букви) на (Caa2) с негативна перспектива заради дълговата несигурност, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Причината за оценката на рейтинговата агенция е повишeн риск украинското правителство да изпадне в невъзможност да изплаща дълговете си след руската инвазия въпреки международната помощ.

"Осезаемото нарастване на държавния дълг вероятно ще се окаже непоносимо в средносрочно бъдеще", заяви "Мудис".

Агенцията, която досега правеше анализ на перспективите пред Украйна, преразглежда оценката си заради неяснотата около това как ще се развие войната и около последствията от нея върху кредитните задължения на Киев.

Финансовите министри от Групата на седемте най-развити страни (Г-7) вчера се споразумяха да предоставят на Украйна нова помощ в размер на 9,5 милиарда долара и обещаха да ѝ дадат достатъчно пари, за да може да държи съсипаната си икономика на повърхността, докато воюва срещу Русия.

"Мудис" заяви, че очаква военният конфликт в Украйна да се проточи по-дълго, отколкото са били първоначалните очаквания, и предвижда, че реалният ѝ брутен вътрешен продукт за тази година ще намалее с около 35 процента.

Агенцията очаква украинската икономика да започне да се възстановява догодина, но едновременно с това очаква руската инвазия да нанесе трайни поражения върху БВП на Украйна.

Президентът на САЩ Джо Байдън ще подпише приетия окончателно от Конгреса в четвъртък законопроект за военна, икономическа и хуманитарна помощ за Украйна в размер на 40 милиарда долара, предаде Асошиейтед прес, като се позова на добре осведомени източници. Той ще направи това още по време на азиатската обиколка, на която е в момента, като се очаква това да стане преди Байдън да се отправи утре за Токио. Законопроектът в момента пътува към него, като за целта от САЩ специално е заминал представител на американското правителство, който ще му го занесе за подпис.

САЩ обявиха, че ще предоставят на Украйна военно оборудване за 100 милиона долара отделно от отпуснатата от Конгреса помощ в размер на 40 милиарда долара. Оборудването ще включва нови 18 гаубици и радарни системи за борба с артилерия. Вашингтон вече е предоставял подобна техника на Киев след началото на руската инвазия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
161
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
И най-добре парите в твойта сметка.
160
0
 
2
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Наркомана зеленски вместо дасе крие да отиде при Рамзан кадиров да му плати на евреи ското ***.
159
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
зеленски до вчера казваше че твоята армия е непобедима че русия губи въоръжение и войници как тека си защо плачеш сега искаш пари корупционер за тебе нема нищо. бегай в сащ кукло иначе те чака народен съд в републиките
158
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зеленото човече ,вместо да се лекува , явно поема все по-силни колумбийски витамини ! Преди се съмнявах , но вече съм сигурен , че не добре . Лошото е , че Украйна му е заложник ...
157
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А много моля Украйна си я разруши сам само трябваше едно споразумение с Русия за неутралитет и щеше да бъде една процъфтяваща страна водеща търговия и със Запада и с Изтока и с Русия
156
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Споко бе човек, като ви превземат така или иначе ще им се наложи да възтановят всичко, и ще си платят, ама ако толкоз бързаш се предавай и да свършва този цирк
155
1
 
2
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
сащ ще плащат за разрушенията те съсипаха украина за да удрят по русиянарко-***-нът беше мюрето финансов одит на украина къде е оръжието ипарите които се наляха
154
0
 
5
 
! Отговори
Аноним преди 1 година
Каквото и да Ви разправят, знайте: Всичко е за пари!...
153
2
 
4
 
! Отговори
тя преди 1 година
Ей сега ще ти плати , в рубли искаш ли или ------
152
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Българка___Как така Русия ще им остави всичко построено от СССР - за жалост Украйна беше част от т.нар. СССР и построеното на тяхна територия си е тяхно по право. А относно Крим - това е суверенна украинска територия и ако някой има претенции в 21-ви век в Европа споровете се разрешават по цивилизован път, а не с орди крадливи ватенки и бомби.
151
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
неадекватен
150
2
 
9
 
! Отговори
баце преди 1 година
Този земе се отрезви малко и да направи нещо полезно за спиране на военната операция на руснаците и за възстановяване на Украйна. Това моше прави всичко възможно да остане начало на държава, дето тъне в разруха и се унищожава. Ако не си запази местото ще го утрепат заедно със сбирщината около него, после ще турят следващата калинка от "харвард". ***
149
11
 
2
 
! Отговори
Следващите 20г преди 1 година
Руската икономика трябва да работи за възстановяването на Украйна. А по руската национална ТВ да се подготвят да излъчват предавания как населението да си готви манджи от тревни растения. Но така е за всеки самозабрсвил се диктатор и режим плаща народа на съответната територия, виновен че го е оставил на власт.
148
2
 
20
 
! Отговори
Българка преди 1 година
От 1991 до 2013 Русия им е дала над 250 милиарда долара! Отделно им е оставила всичко, построено от СССР: заводи, вкл. Азовсталь, газопроводи (продадоха го и "назначиха" сина на Байдън с 5 000 долара месечна заплата. И златна земя, вкл. Крим, който никога не е бил украински. Ище рогава се чуват трезви гласове да им дадат само територията, с която са влезли в СССР. Така е трябвало да направят...
147
1
 
2
 
! Отговори
рибока преди 1 година
В историята войните по тези земи започват активно в края на юни - Наполеон на 22-ри,Хитлер на 24-ти.
146
8
 
1
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Един от преките ми шефове е д удже метър и 50 и честно казано мразя джуд етата с комплекси. Но още по-лошо е тия джуджета не само да са метър и 50 а и оная работа да им е два са ***. Ей тогава стават войните... Не могат да надскочат болните си амбиции. Яд ги е цял живот, че винаги се налага да вдигат глава, за да видят с кого говорят. В училище са ги мачкали, защото са били дребни. Ей за това мразя всякакви джуджета.
145
6
 
1
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Кой тип бе, 165? Заленото или червеното джудже?
144
1
 
13
 
! Отговори
ZV преди 1 година
Пак е прекалил с бялото !!!
143
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя тип заслужава да си плати за всичко, което преживяват нормалните хора в Украйна заради неговите болни амбиции.
142
0
 
0
 
! Отговори
profetey преди 1 година
До Анонимен 162: За кое твърдиш че е лъжа? Лесно е да твърдиш че при 10 твърдения 1 или 2 са лъжа (без да дадеш подробности кое не е вярно). Да може да прав, но кажи кое не е истина и защо. Също и според кои източници. Следя прозападни и проруски медии и изграждам мнението си по средата.