Обратно в 90-те: Руснаци масово купуват телефони с копчета

Заради войната в Украйна много големи чуждестранни компании напуснаха руския пазар
23 май 2022 21:30, Йоана Цонева
256
Обратно в 90-те: Руснаци масово купуват телефони с копчета
Снимка: БГНЕС

На фона на западните санкции доставките на телефони с копчета за Русия са се увеличили значително. През първото тримесечие са внесени 3,5 млн. устройства. Това е с 43% повече, отколкото през същия период на миналата година, но по-малко, отколкото през 2019 г. (4,2 млн. броя), пише "Москоу таймс".

Рязкото увеличение на броя на внесените в Руската федерация през 2019 г. телефони с бутони е свързано с голямото предлагане на новата тогава руска марка Inoi. През тази година 1,9 млн. устройства с бутони, или повече от половината, са дошли от Inoi, F+ и BQ.

Третият проект за "суверенен смартфон" в рамките на 10 години се провали в Русия

По данни на аналитичния център GS Group като цяло доставките на смартфони за страната са намалели с 14%, до 6,8 млн. броя. Като цяло през първите три месеца на 2022 г. в Руската федерация са доставени 10,3 млн. телефона и смартфона, което е на нивото на миналата година.

Александър Сурков, ръководител на аналитичния център на GS Group, уточни, че телефоните с бутони имат своите клиенти поради своята простота, надеждност, ниска цена и дълъг живот на батерията.

Още по темата
Но днес съотношението между продажбите на смартфони и функционални телефони се влияе в много по-голяма степен от фактори, които не са свързани с потребителите: логистични сътресения, лоялност към марката, която, както се оказва, може просто да напусне своя пазар, и спад на покупателната способност в целия свят.

По данни на търговците на дребно продажбите на телефони с бутони в страната не нарастват и дори намаляват: в М.Видео-Елдорадо - с 11% през първото тримесечие, в Мегафон - с 12%. В Связной делът на такива устройства, свързани със смартфони, е намалял от 19% на 17%. Ръст се забелязва единствено в компанията Марвел Дистрибюшън, като при тях той възлиза на 13,5%.

Заради войната в Украйна много големи чуждестранни компании напуснаха руския пазар, включително Apple, Samsung, почти наполовина намаляха доставките на китайските Xiaomi, Huawei и Oppo. Сега, в рамките на паралелния внос, в Русия могат да се внасят джаджи от Apple, Samsung, Nokia, Sony, Siemens, HP, Huawei и Lenovo без разрешението на притежателя на авторските права.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


256
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
205
1
 
2
 
! Отговори
Хаха преди 1 година
Много важно! И аз от 5 години ползвам тел с копчета. Вярно, калпави са, но пък е лесно - като се скапе, хвърляш и купуваш следващия на цената на бутилка уиски. Поне като се спъна, докато говоря по улицата, не се чудя какво ли натиснах.
204
0
 
4
 
! Отговори
Средновековник преди 1 година
Някой да ми обясни що за "велико" откритие са мазаниците по тъч скрийн, където все някъде си кликнал дето не трябва и все нещо се е разместило по екрана. Имате ли представа колко неудобно е това за възрастни хора или за инвалиди със слабо зрение и треперещи ръце? Едно време поне имаше и бутонни телефони, и смартфони, и таблети - хората избираха онова, което им е най-удобно и най-нужно. А днес имаш само 1 реален избор (последните бутонни телефони не стават за нищо).
203
4
 
4
 
! Отговори
redordead преди 1 година
"Третият проект за "суверенен смартфон" в рамките на 10 години се провали в Русия"Тия за 10 години не могат да произведат смартфон, иначе правели безаналогови оръжия...
202
0
 
4
 
! Отговори
ПРАВЕЦ преди 1 година
НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ ЧЕ БРЕЖНЕВ Е ВИДЯЛ В ЧАЙКАТА НА ЖИВКОВ МОБИЛЕН ТЕЛЕФОН АНАЛОГОВ,БЪЛГАРСКИ.И ПОИСКАЛ И ТОЙ ТАКЪВ.С ШАЙБА Е БИЛ.И Е БИЛО 70-ТЕ ГОДИНИ.
201
10
 
3
 
! Отговори
Сатанаил преди 1 година
Браво на Русията.Мен ако питат ,никакви смартфони и фейсбук.Мобифон.Това е.Да си тикнат гугъла в *** и и-нет-а.Стига със задберлинската стена.Хубаво ме видяхме освен диабет,рак,алергия и какви ли не заболявания.
200
5
 
11
 
! Отговори
Чубурашка преди 1 година
Щом не са минали на джобни телефони с шайби,значи са ОК.
199
18
 
13
 
! Отговори
Абе преди 1 година
Тая пропаганда против руснаците ,само показва колко сте долни .
198
1
 
10
 
! Отговори
Кокi преди 1 година
До иван:ти изобщо знаеш ли колко електроника ползват високо точните ракети и къде предимно се произвежда.Чувал ли си за едни чипове от висок клас които издържат на много високи температури и други екстремни условия.Та тази електроника се произвежда единствено от една фирмичка в любимия ти щат тексас и е забранена за китай и русия.Без нея можеш сам да се гръмнеш
197
2
 
5
 
! Отговори
Велик е наш войник преди 1 година
Те си го казаха в статията, телефони с копчета се използват заради простотата. *** човек, *** телефон.
196
2
 
9
 
! Отговори
Кико преди 1 година
Новото,гениалното е кафез с гълъбче! Носиш си го ,подсвирващ си, нещо да съобщиш - пускаш гълъба! Браво Вова , знаех си че ще намериш решение.
195
2
 
5
 
! Отговори
Да допълня... преди 1 година
До Анонимен 206 И телефони с шайба произведени в Монтана 50 лв. бройката.Кво му плащаш ? Една четвърт заплата.
194
1
 
4
 
! Отговори
Помня преди 1 година
До Handel 196 Така беше и у нас по времето на Живков.
193
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шайбу
192
4
 
12
 
! Отговори
Нормално, преди 1 година
За да бъдат по-трудно следени. Локацията на новите телефони може да се следи както по GPS, така и чрез триангулация през мобилните клетки.
191
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами и аз лятно време съм със един малък такъв,прекалено удобен.А тухли имам няколко.
190
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
по данни на търговците на дребно,продажбите на телефони със бутони намаляват?- е какво е това заглавие тогава?
189
0
 
4
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
201, нищо не знаещ, повярвай ми. Между да знаеш и рзбираш, има огромна разлика.
188
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ха- хааа! Скоро компютри Правец. Имаме на склад.
187
14
 
22
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Между другото, аз също ползвам един телефон с копчета и фенерче индийско производство на Нокиа, на имам смартфони, таблети, няколко PC и така нататък. Това да ползваш телефон според нуждата не е признак на обедняване, напротив. Тоя толуп смартфона къде да си го вра в джоба примерно? И да, когато някой купува и телефон с копчета, значи има нещо предвид. И повярвай ми, нито аз, нито руснака ще си купят телефон с копчета, само защото нямали пари :) Много *** логика на русофоба.
186
14
 
7
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
До 195 Мето. Русия поне ще си имат ера, а ние ще бъдем слуги. И не само ние, а и внуци, правнуци... ако изобщо има, че така както е тръгнало в България скоро няма да живеят българи.