Путин е дързък, постепенният натиск на санкциите му дава време

Путин води според него екзистенциална борба за геополитическото оцеляване на Русия
23 май 2022 07:00, Елка Василева
193
Путин е дързък, постепенният натиск на санкциите му дава време
Снимка: архив, БГНЕС

Близо три месеца след като Владимир Путин изпрати войските си в Украйна, Русия е изправена пред повече санкции от всяка друга държава, пише Bloomberg. Благодарение на покачващите се цени на изнасяните от нея петрол и газ обаче Кремъл успя да стабилизира рублата и да ограничи въздействието върху потребителите и военните усилия. Засега.

Още по темата
Признаците на напрежение се разпространяват в цялата икономика - от затворените магазини на избягали чуждестранни марки до рязкото намаляване на продажбите на автомобили, на молбите за ипотечни кредити и на събираемостта на много данъци. Въпреки че не го казват публично, служителите на Министерството на финансите предвиждат най-голямото икономическо свиване от едно поколение насам през тази година, тъй като санкциите лишават компаниите от ключови компоненти, технологии и капитали.

Въпреки че този бавен шок все още може да не е достатъчен, за да накара Путин да промени курса си по отношение на Украйна, икономическият натиск върху Кремъл ще се увеличи рязко по-късно тази година, особено след като Европейският съюз вече обсъжда ембарго върху руския петрол.

"Санкциите сами по себе си няма да спрат войната на Путин, но съчетани с военния натиск, го поставят в трудно положение", каза Даниел Фрид, бивш високопоставен служител на Държавния департамент на САЩ. "Шансовете се променят".

Досега именно постоянният поток от оръжия и друга помощ за Киев имаше най-решаващо въздействие за подпомагане на Украйна да отблъсне руските атаки. Представители на Кремъл признават в частен разговор, че не са очаквали САЩ и техните съюзници да действат толкова бързо и да предложат на Украйна такава широка подкрепа.

Според тях Путин не се интересува от икономическата цена, тъй като води това, което разглежда като екзистенциална борба със САЩ и техните съюзници за геополитическото оцеляване на Русия.

"Икономиката престана да бъде източник на легитимност за него", каза Сергей Гуриев, базиран в Париж руски икономист, който се застъпва за по-строги санкции. "За да го принудите да мисли за икономиката, ще трябва да наложите ембарго върху петрола и газа."

Това е непосилна задача, особено като се има предвид зависимостта на Европа от руските горива, но ограниченията върху петрола се обсъждат активно.

"Всички ние споделяме целта да намалим приходите, с които Русия ще купува стоки и услуги, за да подпомогне икономиката си и да й даде възможност да води война", заяви американският финансов министър Джанет Йелън в сряда преди срещата на финансовите ръководители от Г-7. "Правим много неща, които са ефективни за намаляване на достъпа им до стоките и услугите, от които се нуждаят."

Русия успя да ограничи първоначалните последици в началото на войната, като предотврати финансова криза чрез повишаване на лихвените проценти и налагане на строги ограничения за изнасяне на пари от страната, след като САЩ и техните съюзници наложиха санкции на централната банка и нейния военен фонд на стойност 600 млрд. долара.

"Санкциите налагат пренастройване на руската икономика, което ще я направи по-бедна и с по-бавен растеж, макар че пълната цена ще се прояви едва след време. Това, което предстои да видим, е дали болката за домакинствата и бизнеса ще има някакво съществено влияние върху външната политика на Кремъл", каза за Bloomberg Economics Скот Джонсън, икономист, проследяващ руската икономика.

Но докато Путин се хвали, че Русия "уверено се справя" с въздействието на санкциите, изтъквайки отскока на рублата от дъното, достигнато малко след инвазията, неговите собствени служители не са толкова оптимистично настроени.

Целият анализ на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
17
 
23
 
! Отговори
Кекълов преди 1 година
Таварижжж Путтляр седял, мислил, мислил какво да направи с всички си тези безкрайни планини от пари и решил накрая да си ремонтира замъка, да си купи една дълга маса... и да почне война. То друго в главата на *** няма, няма фантазия за нищо друго..
141
22
 
24
 
! Отговори
Подкрепяш Путин преди 1 година
Подкpeпяш yбийството на украински деца, тяхната кръв ще бъде по ръцете ти! Подкpeпяш Русия, подкрепяш държава агресор и терорист, чияmо армия върши геноцид и военни престъпления! Оm mеб зависи дали ще сmанеш съyчасmниk на агресори и yбийци!
140
22
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русофили дето пишете тук, като Русия е печелившия и в дългосрочен план и непосредствено, защо не кандидатствате за руско гражданство и да отивате да живеете в тази обетована земя? Митрофанова веднага ще ви съдейства, само и покажете какви сте ги писали тук!
139
8
 
14
 
! Отговори
g.venov преди 1 година
До Боби първо транссорт не го разбрах,а второ щото си мниго умен,сещаш ли се след като Русия си затвори небето,че всички полети в Азия се увеличиха с около 3000 км,а сега си задай резонния въпрос колко ще струва това на авиокомпанийте,даже заради това имаше скандал с Шолц в Германия,ама чукча писател...
138
10
 
10
 
! Отговори
перко преди 1 година
Ко - не! Не е вярно!Путин се скрил и трепери от страх, че *** го нарече бензиностанция с ракети и няма да купува газа!Важното е, че оръжейният бизнес процъфтява!
137
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом не спират да купуват големите икономики газ и нефт от Русия, едва ли санкциите дето налагат на Путин ще му се отразят. Направо е лицемерно това от страна на Запада :)
136
1
 
4
 
! Отговори
до 146 преди 1 година
Разбирам, че за теб да тролиш е работа, но за мен това е само забавление. А вече не си и забавен--уви!
135
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До РУСИЯ ГУБИ ВОЙНАТА: Полк Азов не смята така.
134
12
 
9
 
! Отговори
към 143 преди 1 година
спонсор на МВР, временно е, временно. Снощи излезе видео под авторството на Paмзaн Кaдиpoв, което прояснява бъдещето на бендеро-нацистите. От "Азовсталь" тръгва автобус пълен с азовци. На волана на автобуса е чеченският лидер, който на восок глас обявява "Следваща спирка Грозный".
133
19
 
18
 
! Отговори
однако преди 1 година
Само завършен плондер може да напише, че над 10 000 санкции срещу Русия за месец-два, било "постепенният натиск на санкциите му дава време". Президентът Путин е дръзък, смел и печеливш, защото е гросмайстор и е пресметнал зачуханите и бавноразвиващи се ходове на колективния запад с много напред. Днес се претворяват в живота неговите думи, казани на Мюнхенската конференция по безопасност 2007 г и на Генералната Асамблея на ООН през септември 2015 г.
132
8
 
19
 
! Отговори
до боби преди 1 година
жителите на селата и малките градчета в азиатската част и особено в тайгата където единствената им връзка с останалата част на света е една теснолинейка не ядат руските версии на суперджетове, всичко тъне в кал, мизерия и бедност.
131
15
 
14
 
! Отговори
спонсор на МВР преди 1 година
Батальон Азов премина в контранастъпление и превзе и напълни затворите в ДНР и в ЛНР.
130
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичко върви по план, по афганистански план, малко по-ускорен.
129
13
 
13
 
! Отговори
Язе преди 1 година
Цял континент потъва в инфлация, недоимък и проблеми заради американските интереси в една държава, взела се толкова насериозно, че командва всички със заповедите си "направете това", дайте ни онова" . И няколко евро-"лидери", които жертват Европа заради УСА - то са безсмислени санкции, то е глупава зелена сделка
128
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Долна градина се е загнездила в Кремъл
127
10
 
18
 
! Отговори
НЯМА ВРЕМЕ... преди 1 година
СОЦИАЛНИЯ ВЗРИВ В РУСИЯ ПРЕДСТОИ.... СЪЩО КАТО СЛЕД АФГАНИСТАНСКАТА ВОЙНА.... ТОВА ВЕЧЕ СТАВА ПРАВИЛО!!!
126
8
 
85
 
! Отговори
FCKPTN преди 1 година
Смърт на Путин!!!
125
8
 
14
 
! Отговори
РУСИЯ ГУБИ ВОЙНАТА преди 1 година
ТОВА ВЕЧЕ Е ОЧЕВАДЕН ФАКТ!
124
6
 
12
 
! Отговори
димократски пинизи преди 1 година
Какъв анализ,ум да ти зайде!Да си дойдем на приказката-какво ще стане ако веднага Русия прекрати всякакъв износ?Какво ще правят евроатлантическите димократи без внос на уран?В САЩ имат ядрено гориво до края на годината,ще трябва нов обогатен уран за зареждане!Мълчание!Защо веднага Не спрат вноса на газ и нефт ами играят чифутскиномера с отсрочки,кажете евроатлантически сатрапи?Мълчание!
123
7
 
7
 
! Отговори
Ройтерс преди 1 година
Русия е погасила предсрочно дългове, до края на годината е неободимо да погаси 2 милиарда долара за да не изпадне в дефолт! До април 2022 в Русия са влезли 23 милиарда от повишените цени на газ и нефт! Толкова за санкциите! САЩ направени нови заявки за въоръжение, което ще бъде отдавано под наем на Украйна с договор ленд-лийз. Американската военна индустрия вдига обороти ... Европа...плаща скъпата сметка.