Путин е дързък, постепенният натиск на санкциите му дава време

Путин води според него екзистенциална борба за геополитическото оцеляване на Русия
23 май 2022 07:00, Елка Василева
193
Путин е дързък, постепенният натиск на санкциите му дава време
Снимка: архив, БГНЕС

Близо три месеца след като Владимир Путин изпрати войските си в Украйна, Русия е изправена пред повече санкции от всяка друга държава, пише Bloomberg. Благодарение на покачващите се цени на изнасяните от нея петрол и газ обаче Кремъл успя да стабилизира рублата и да ограничи въздействието върху потребителите и военните усилия. Засега.

Още по темата
Признаците на напрежение се разпространяват в цялата икономика - от затворените магазини на избягали чуждестранни марки до рязкото намаляване на продажбите на автомобили, на молбите за ипотечни кредити и на събираемостта на много данъци. Въпреки че не го казват публично, служителите на Министерството на финансите предвиждат най-голямото икономическо свиване от едно поколение насам през тази година, тъй като санкциите лишават компаниите от ключови компоненти, технологии и капитали.

Въпреки че този бавен шок все още може да не е достатъчен, за да накара Путин да промени курса си по отношение на Украйна, икономическият натиск върху Кремъл ще се увеличи рязко по-късно тази година, особено след като Европейският съюз вече обсъжда ембарго върху руския петрол.

"Санкциите сами по себе си няма да спрат войната на Путин, но съчетани с военния натиск, го поставят в трудно положение", каза Даниел Фрид, бивш високопоставен служител на Държавния департамент на САЩ. "Шансовете се променят".

Досега именно постоянният поток от оръжия и друга помощ за Киев имаше най-решаващо въздействие за подпомагане на Украйна да отблъсне руските атаки. Представители на Кремъл признават в частен разговор, че не са очаквали САЩ и техните съюзници да действат толкова бързо и да предложат на Украйна такава широка подкрепа.

Според тях Путин не се интересува от икономическата цена, тъй като води това, което разглежда като екзистенциална борба със САЩ и техните съюзници за геополитическото оцеляване на Русия.

"Икономиката престана да бъде източник на легитимност за него", каза Сергей Гуриев, базиран в Париж руски икономист, който се застъпва за по-строги санкции. "За да го принудите да мисли за икономиката, ще трябва да наложите ембарго върху петрола и газа."

Това е непосилна задача, особено като се има предвид зависимостта на Европа от руските горива, но ограниченията върху петрола се обсъждат активно.

"Всички ние споделяме целта да намалим приходите, с които Русия ще купува стоки и услуги, за да подпомогне икономиката си и да й даде възможност да води война", заяви американският финансов министър Джанет Йелън в сряда преди срещата на финансовите ръководители от Г-7. "Правим много неща, които са ефективни за намаляване на достъпа им до стоките и услугите, от които се нуждаят."

Русия успя да ограничи първоначалните последици в началото на войната, като предотврати финансова криза чрез повишаване на лихвените проценти и налагане на строги ограничения за изнасяне на пари от страната, след като САЩ и техните съюзници наложиха санкции на централната банка и нейния военен фонд на стойност 600 млрд. долара.

"Санкциите налагат пренастройване на руската икономика, което ще я направи по-бедна и с по-бавен растеж, макар че пълната цена ще се прояви едва след време. Това, което предстои да видим, е дали болката за домакинствата и бизнеса ще има някакво съществено влияние върху външната политика на Кремъл", каза за Bloomberg Economics Скот Джонсън, икономист, проследяващ руската икономика.

Но докато Путин се хвали, че Русия "уверено се справя" с въздействието на санкциите, изтъквайки отскока на рублата от дъното, достигнато малко след инвазията, неговите собствени служители не са толкова оптимистично настроени.

Целият анализ на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
10
 
10
 
! Отговори
Инженерка преди 1 година
УМНИК ДАВА АКЪЛ: Жалко за обикновените руснаци които ги чака още по голяма мизерия заради един диктатор. А колко е стабилна рублата ще се разбере след края на войната.СПОКО, ЩЕ УМРЕШ ОТ СЪРДЕЧЕН УДАР, КАТО НЕ ЗНАЕШ РУСИЯ ВОЙНА НЕ ГУБИ И НЕ БЪРЗА С ПОБЕДАТАА ДА ВИ СТАНАТ ЯСНИ КОЛКО ГОЛА ВОДА СА РУСОФОБИТЕ НА СВЕТА И БЪЛГАРСКИТЕ СЪЩО. НЯМА ДА ИЗЛЕЗЕТЕ ОТ ПАТЕШКИЯ СИ УМ И ДА МИСЛИТЕ САМО ЗА ДОБРОТО НА БЪЛГАРИЯ
121
14
 
9
 
! Отговори
Инженерка преди 1 година
ДОКАТО ЧАКАМЕ РУСИЯ ДА РУХНЕ- НИЕ, САЩ, СВЕТЪТ СЕ ГЪРЧИ ОТ ИНФЛАЦИЯ, ВИСОКИ ЦЕНИ- ЗЛИНИ КАКВИТО В РУСИЯ НЯМАНЕ МОЖЕМ ЛИ ДА ЖИВЕЕМ, БЕЗ ДА ИСКАМЕ ДА ПОЛУЧАВАМЕ ОТ РУСИЯ РЕСУРСИ БЕЗПЛАТНО- МЕЧТИТЕ НА САЩ НЕ СЕ СБЪДВАТ СТИГА ВЕЧЕ- ОТ САНКЦИИТЕ СТРАДАТ ВСИЧКИ БЕЗ РУСИЯСПРЕТЕ СЕ САМО С ОМРАЗА И ЗАВИСТ. ЛЪЖИ НЕ СЕ ЖИВЕЕАЛЕКС, ОГЛЕДАЙ СЕ, НАУЧИ ТОВА ОНОВА, ПРЕДИ ДА СЪВЕТВАШ
120
10
 
17
 
! Отговори
жалко преди 1 година
Войната ще свърши. Украйна ще я възстановят от разрухата със замразените 300 милиарда долара и още десетки на олигарсите. Жалко за обикновените руснаци които ги чака още по голяма мизерия заради един диктатор. А колко е стабилна рублата ще се разбере след края на войната.
119
8
 
16
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
И съветските вождове бяха много дръзки и пълни с оптимизъм преди рухването на СССР.Икономическата катастрофа в Русия е неизбежна.
118
5
 
8
 
! Отговори
до Боби преди 1 година
Писа да ти пиша ,кое не е вярно от теб...С една дума--всичко..Напр. ти пишеш винаги в бъдеще време--Русия ще направи това, ще направи онова--а хората живеят сега. В Брянск напвимер няма улично осветление--лампи има--светлина няма. А ти пиши , че това не е вярно!
117
6
 
12
 
! Отговори
50% - 100% инфлация преди 1 година
За Русия не знам но ние потъваме! Зинмата ще оцеляват най -приспособените! Да ни е честит акъла на запада по който се водиме!
116
4
 
4
 
! Отговори
Инженерка преди 1 година
ЗАЕК СРЕЩУ КАМИЛАЗАЕК ПО ПЯСЪЦИ НЕ ТИЧА, ЗАТОВА НЕ СЕ ЗАБЛУЖДАВАЙТЕ, КАК ЩЕ СМАЧКАМЕ РУСИЯ СЕГА- ИЛИ ЗАВИНАГИЕЛИ ЩЕ РАЗБЕРЕМ, ДА НЕ СИ ПЪХАМЕ ГЛАВАТА, КЪДЕТО НЕ НИ ВЛИЗА ПРЪСТА!ЧЕСТИТА ПОХВАЛА ОТ БАЙДЪН
115
6
 
5
 
! Отговори
Инженерка преди 1 година
БЪЛГАРИЯ СРЕЩУ РУСИЯ : ЗАЕК СРЕЩУ КАМИЛАЗАЕК ПО ПЯСЪЦИ НЕ ТИЧА, ЗАТОВА НЕ СЕ ЗАБЛУЖДАВАЙТЕ, КАК ЩЕ СМАЧКАМЕ РУСИЯ СЕГА- ЗАВИНАГИЕЛИ ЩЕ РАЗБЕРЕМ, ДА НЕ СИ ПЪХАМЕ ГЛАВАТА, КЪДЕТО НЕ НИ ВЛИЗА ПРЪСТА!ЧЕСТИТА ПОХВАЛА ОТ БАЙДЪН!
114
7
 
11
 
! Отговори
Анализатор преди 1 година
ама много ясно, че санкциите няма да спрат войната. Просто войната е удобен момент и повод бай дън да удари врага си. А пък за войната на кой му пука, там зеленски да се оправя
113
7
 
16
 
! Отговори
До 121 преди 1 година
Рублата се стабилизира само в Русия. Фиксинга на всяка друга банка руската рубла е 0. Какъв е курсът на долара в Сев. Корея? Никой не знае. Защото няма никакво значение. Ако ще да е 1 към 1. На Сев. Корейските предприятия не им трябват долари щото няма какво да правят с тях. На самите корейци също. И могат да си рисуват какъвто курс искат. Същото е и в Русия сега.
112
5
 
16
 
! Отговори
ъъъ преди 1 година
Е така е в Путинова православна джамахирия
111
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво му е дръзкото?! Злобно джудже което се крие в бункер на 1000км от столицата. Ако е дързък ще отиде най-отпред на фронта, като Александър Македонски, да си поведе армията! Страхливец!
110
9
 
16
 
! Отговори
До 121 преди 1 година
Какви самолети сънуваш, руско шутче?! Ти знаеш ли колко време се сглобява един самолет? И механично като е готов сигурно ще го оборудват със комунистическа апаратура както ТУ 154 - с бордови инженер вместо навигационна система и още куп компромиси. В най добрия случай казаха, че първия самолет руско производство ще излезе 2027, при това наполовина китайски, наполовина руски и БЕЗ МЕЖДУНАРОДЕН ЛИЦЕНЗ ЗА БЕЗОПАСНОСТ. Качи децата си на такъв руски самолет
109
14
 
10
 
! Отговори
Криви сметки преди 1 година
Санкциите дават шанс да оцелеят тези които имат ресурси. ПОЗНАЙТЕ кой има най-много ресурси?
108
10
 
21
 
! Отговори
Игнатии преди 1 година
Имам близки приятели в Русия и това което споделят в Интернет разговори не отговаря на това, което си представят всички руски *** тук. Положението никак не е розово и нормалните семейства се притесняват за спестяванията си, а за пазарска кошница да не говорим - брутална липса на качествени стоки. В най добрия случай купуваш китайски заместител на истинската храна. Русия дори не е способна сама да се изхрани освен с хляб и риба
107
12
 
12
 
! Отговори
Един преди 1 година
Изглежда и на ЕС не се интересува от икономическите последствия. Плащане теойно по скъп газ, страда туризма. В същото време Германия която налага и изисква ние да спазваме санкции за газа, сама не ги спазва и плаща в рубли. Почна да им стига и до плитките мозъци, че ще им трябва и жито и сега се опитват да ,аграбят бързо всичкото жито на Украйна.
106
17
 
11
 
! Отговори
Гост преди 1 година
Голям коментатор се извъди.Смехурко.При толкова много санкции коя държава може да издържи?Може би Бг?Не само, че няма инфлация в Русия а всичко върви нагоре.Рублата вече е под 60 за долар и ще продължава да се стабилизира.Всеки месец излизат нови кораби подводници заводи.Започна производство на руски пътнически самолети докато на запад спряха поради липса на суровини ТИТАН и др.Четете не умувайте и не лъжете хората.А сега започва война и за зърно.Зърно срещу оръжие Украйна.Голям глад чака запад
105
0
 
5
 
! Отговори
до Боби преди 1 година
Липсваше ми.....толкова лъжи събрани на едно място----ти си уникален---без теб тролският ни отбор ще загуби голяма част от своята прелест...
104
6
 
9
 
! Отговори
... преди 1 година
значи руснаците са свикнали на това да няма! едва 20г им беше възможно да си купят какво да е по магазина! инак по-възрастните знам какво беше да се чака десетилетия за кола или апартамент! сега не знам дали пак ще искат да се върнат към онова време, щото то като видиш как хубаво живее "загниващия" запад и вече не ти се иска да се върнеш към "проспериращия" комунизъм! Та дано да се усетят и да махнат тоя путин! Ха дано ама ...!
103
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Санкциите не налагат ли и пренастройване на европейската икономика?