Путин е дързък, постепенният натиск на санкциите му дава време

Путин води според него екзистенциална борба за геополитическото оцеляване на Русия
23 май 2022 07:00, Елка Василева
193
Путин е дързък, постепенният натиск на санкциите му дава време
Снимка: архив, БГНЕС

Близо три месеца след като Владимир Путин изпрати войските си в Украйна, Русия е изправена пред повече санкции от всяка друга държава, пише Bloomberg. Благодарение на покачващите се цени на изнасяните от нея петрол и газ обаче Кремъл успя да стабилизира рублата и да ограничи въздействието върху потребителите и военните усилия. Засега.

Още по темата
Признаците на напрежение се разпространяват в цялата икономика - от затворените магазини на избягали чуждестранни марки до рязкото намаляване на продажбите на автомобили, на молбите за ипотечни кредити и на събираемостта на много данъци. Въпреки че не го казват публично, служителите на Министерството на финансите предвиждат най-голямото икономическо свиване от едно поколение насам през тази година, тъй като санкциите лишават компаниите от ключови компоненти, технологии и капитали.

Въпреки че този бавен шок все още може да не е достатъчен, за да накара Путин да промени курса си по отношение на Украйна, икономическият натиск върху Кремъл ще се увеличи рязко по-късно тази година, особено след като Европейският съюз вече обсъжда ембарго върху руския петрол.

"Санкциите сами по себе си няма да спрат войната на Путин, но съчетани с военния натиск, го поставят в трудно положение", каза Даниел Фрид, бивш високопоставен служител на Държавния департамент на САЩ. "Шансовете се променят".

Досега именно постоянният поток от оръжия и друга помощ за Киев имаше най-решаващо въздействие за подпомагане на Украйна да отблъсне руските атаки. Представители на Кремъл признават в частен разговор, че не са очаквали САЩ и техните съюзници да действат толкова бързо и да предложат на Украйна такава широка подкрепа.

Според тях Путин не се интересува от икономическата цена, тъй като води това, което разглежда като екзистенциална борба със САЩ и техните съюзници за геополитическото оцеляване на Русия.

"Икономиката престана да бъде източник на легитимност за него", каза Сергей Гуриев, базиран в Париж руски икономист, който се застъпва за по-строги санкции. "За да го принудите да мисли за икономиката, ще трябва да наложите ембарго върху петрола и газа."

Това е непосилна задача, особено като се има предвид зависимостта на Европа от руските горива, но ограниченията върху петрола се обсъждат активно.

"Всички ние споделяме целта да намалим приходите, с които Русия ще купува стоки и услуги, за да подпомогне икономиката си и да й даде възможност да води война", заяви американският финансов министър Джанет Йелън в сряда преди срещата на финансовите ръководители от Г-7. "Правим много неща, които са ефективни за намаляване на достъпа им до стоките и услугите, от които се нуждаят."

Русия успя да ограничи първоначалните последици в началото на войната, като предотврати финансова криза чрез повишаване на лихвените проценти и налагане на строги ограничения за изнасяне на пари от страната, след като САЩ и техните съюзници наложиха санкции на централната банка и нейния военен фонд на стойност 600 млрд. долара.

"Санкциите налагат пренастройване на руската икономика, което ще я направи по-бедна и с по-бавен растеж, макар че пълната цена ще се прояви едва след време. Това, което предстои да видим, е дали болката за домакинствата и бизнеса ще има някакво съществено влияние върху външната политика на Кремъл", каза за Bloomberg Economics Скот Джонсън, икономист, проследяващ руската икономика.

Но докато Путин се хвали, че Русия "уверено се справя" с въздействието на санкциите, изтъквайки отскока на рублата от дъното, достигнато малко след инвазията, неговите собствени служители не са толкова оптимистично настроени.

Целият анализ на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
8
 
3
 
! Отговори
рибока преди 1 година
Най-сетне след стотното хвърляне на боб има резултат в полза на Украйна и на Запада.И двете войни - на бойното поле и икономическата ще бъдат спечелени от тях.Повече за потвърждение няма да хвърлям поне днес за да не ходя на лекар да ми слага компрес на китката,че още сто хвърляния ще са множко.
101
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не може да продаваш мерцедеси на хора които не се къпят за да пестят разходи за енергия и топла вода.
100
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Русия няма да карат колела. В Русия няма да пестят топла вода. В Русия няма да гладуват.
99
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
да питам възхваляващите Русия ,на какво се дължи факта че от страната с най много ресурси и земя са постигнали икономика равна на Тексас? Ефективно управление,честно разпределениена богатрство и инвестиции в обучение и инфраструктура,липса на корупция ? Всичко в Русия се стича в 2 града и 100-ина човека близки до силоваците - такова ли бъдеще искате?
98
6
 
1
 
! Отговори
Предложение преди 1 година
Здравейте, искам да направя едно предложение. Предложение: предлагам експертът Христо Гроздев от Белинкет да направи експертен анализ че времето на Путин изтече и всички факти говорят, че до дни, даже до часове в Кремъл ще има преврат и Путин ще бъде свален.
97
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разликата е, че едно време България произвеждаше компютри, процесори, цветни телевизори и им даваше. А сега няма кой да им дава. Ще се върнат на полето, ще слушат радио.
96
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скоро в Раша няма да има млади момчета, рускините остават за нас. Ще ги плющим.
95
2
 
5
 
! Отговори
рибока преди 1 година
По всичко изглежда,че се спуска нова желязна завеса за няколко десетилетия отново. Разликата е само,че бившите социалистически държави сега са в противниковия на Русия лагер.Не виждам как това ще доведе до някакъв натиск върху Москва,а по-скоро ще се прекъснат всякакви канали за въздействие върху Кремъл и двата лагера ще са с развързани ръце и хвърлянето на боб не е еднозначно дали Украйна ще навърши през август 2024 Христова възраст като член на ЕС или на Русия.
94
9
 
8
 
! Отговори
Троловете на Путин преди 1 година
През първите три месеца на войната в Украйна броят на загиналите в Русия вероятно е същият като този на Съветския съюз по време на деветгодишната му война в Афганистан.
93
6
 
5
 
! Отговори
до 87 преди 1 година
80 процента вярвали на Путин, че при Хитлер този процент бе близо 100, а над 110 процента е в момента при Ким Чен У--така ,че *** изостава дори и в това....
92
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дързък? По скоро ***!
91
7
 
5
 
! Отговори
смешници преди 1 година
Като сте уверени ,че в Русия е добре---защо не си вземете от новия им москвич, не си вземете от руския GSM, от новия им процесор Елбрус--оказа се впрочем ,че всички са китайски.... да не говорим, че искате да ви плащат в инфлационните долари, а не в стабилните рубли. И в заключение---когато Кабаева и децата и от Путин, дъщерята на Лавров и дъщерята на Путин се върнат в Русия....обадете ми се....
90
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин е престъпник като Хитлер и Сталин. Скоро ще си получи божието наказание.
89
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пълен балвоч. Някои от данаците им ги махнаха. Някои от фирмите се връщат на русският пазар. Сменят си имената на кирилица, дават бизнеса под управление... и така заобикалят проблемите. Това, какво им се иска да е и какво е, са 2 много различни неща.Пазара празно не търпи. Ае верно ли вярвате, че целият свят е LV, Zara, МакДак?) И че ако си разработвал пазар 10-15 години, то той ей така се оставя щото Фонлайнен поискала.
88
0
 
5
 
! Отговори
Весел преди 1 година
До Анонимен95 пример мога да псувам магарето на *** Радев колкото си искам на глас и на публично място.
87
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България е ръководена от Путин години наред,а сега все още има партии които са негови подчинени(ГЕРБ,БСП,ДПС,ВМРО,Възраждане) и президентството е подчинено на Путин.
86
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То защото Русия е зле, за това в Обединеното Кралство има инфлация която е най-висока от последните 40г. Затова щатите са цъфнали и вързали, и галон бензин и 5$. Включително повишаването на цените на храните им. За това Европа изпитва недостиг на храни и цените на повечето се повишиха с близо 40%Иначе пропагандата е пълна!!!Вчера гледах интервю от Белият дом, и имаше въпрос за цените на горивата им, защо са такива и отговорът беше " Ми той Путин е виновен "
85
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Германците купуват в рубли и ушите им пращаят. Ние обаче се "на гол тумбак, чифте пищови".
84
11
 
14
 
! Отговори
Олд преди 1 година
Империята на кремълското джудже психопат е потьомкинско село,всичко е фалш- последен пример военния сателит на Рогозин бавно губи височина и скоро ще изгори в атмосферата на земята.
83
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Все си мисля, че винаги ще се намират купувачи на газ и петрол. Не разбирам з какви санкции говорят?! Бензина и нафтата гонят 4 лв., а в Европа е още по-страшно. Кофти ие когато тръгнеш с голямата кошница и се окаже, че няма гъби.