Путин е дързък, постепенният натиск на санкциите му дава време

Путин води според него екзистенциална борба за геополитическото оцеляване на Русия
23 май 2022 07:00, Елка Василева
193
Путин е дързък, постепенният натиск на санкциите му дава време
Снимка: архив, БГНЕС

Близо три месеца след като Владимир Путин изпрати войските си в Украйна, Русия е изправена пред повече санкции от всяка друга държава, пише Bloomberg. Благодарение на покачващите се цени на изнасяните от нея петрол и газ обаче Кремъл успя да стабилизира рублата и да ограничи въздействието върху потребителите и военните усилия. Засега.

Още по темата
Признаците на напрежение се разпространяват в цялата икономика - от затворените магазини на избягали чуждестранни марки до рязкото намаляване на продажбите на автомобили, на молбите за ипотечни кредити и на събираемостта на много данъци. Въпреки че не го казват публично, служителите на Министерството на финансите предвиждат най-голямото икономическо свиване от едно поколение насам през тази година, тъй като санкциите лишават компаниите от ключови компоненти, технологии и капитали.

Въпреки че този бавен шок все още може да не е достатъчен, за да накара Путин да промени курса си по отношение на Украйна, икономическият натиск върху Кремъл ще се увеличи рязко по-късно тази година, особено след като Европейският съюз вече обсъжда ембарго върху руския петрол.

"Санкциите сами по себе си няма да спрат войната на Путин, но съчетани с военния натиск, го поставят в трудно положение", каза Даниел Фрид, бивш високопоставен служител на Държавния департамент на САЩ. "Шансовете се променят".

Досега именно постоянният поток от оръжия и друга помощ за Киев имаше най-решаващо въздействие за подпомагане на Украйна да отблъсне руските атаки. Представители на Кремъл признават в частен разговор, че не са очаквали САЩ и техните съюзници да действат толкова бързо и да предложат на Украйна такава широка подкрепа.

Според тях Путин не се интересува от икономическата цена, тъй като води това, което разглежда като екзистенциална борба със САЩ и техните съюзници за геополитическото оцеляване на Русия.

"Икономиката престана да бъде източник на легитимност за него", каза Сергей Гуриев, базиран в Париж руски икономист, който се застъпва за по-строги санкции. "За да го принудите да мисли за икономиката, ще трябва да наложите ембарго върху петрола и газа."

Това е непосилна задача, особено като се има предвид зависимостта на Европа от руските горива, но ограниченията върху петрола се обсъждат активно.

"Всички ние споделяме целта да намалим приходите, с които Русия ще купува стоки и услуги, за да подпомогне икономиката си и да й даде възможност да води война", заяви американският финансов министър Джанет Йелън в сряда преди срещата на финансовите ръководители от Г-7. "Правим много неща, които са ефективни за намаляване на достъпа им до стоките и услугите, от които се нуждаят."

Русия успя да ограничи първоначалните последици в началото на войната, като предотврати финансова криза чрез повишаване на лихвените проценти и налагане на строги ограничения за изнасяне на пари от страната, след като САЩ и техните съюзници наложиха санкции на централната банка и нейния военен фонд на стойност 600 млрд. долара.

"Санкциите налагат пренастройване на руската икономика, което ще я направи по-бедна и с по-бавен растеж, макар че пълната цена ще се прояви едва след време. Това, което предстои да видим, е дали болката за домакинствата и бизнеса ще има някакво съществено влияние върху външната политика на Кремъл", каза за Bloomberg Economics Скот Джонсън, икономист, проследяващ руската икономика.

Но докато Путин се хвали, че Русия "уверено се справя" с въздействието на санкциите, изтъквайки отскока на рублата от дъното, достигнато малко след инвазията, неговите собствени служители не са толкова оптимистично настроени.

Целият анализ на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вие не берете грижа на Путин, гърците вдигат юни вноса на газ, за да има за такива буддалли като нас, да плащат скъпо.
81
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лошото е, че има адски много българи, които живеят в заблуждение, че споделят демократични ценности. Кое ви е демократичното? Поне една точка да споменете да я обсъдим.
80
10
 
14
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 година
"Икономиката престана да бъде източник на легитимност за него", каза Сергей Гуриев, базиран в Париж руски икономист, който се застъпва за по-строги санкции." === Брей, ти да видиш! Самите руснаци, умните разбира се, които са отишли на Запад и са се реализирали са против диктатора джудже убиец и искат по-строги санкции, само нашенските пyтин0питeци го смятат този фашистки извepг за Господ-Бог и му се кланят доземи пред иконата :))))
79
7
 
7
 
! Отговори
СССР....ОТ НЕБИТИЕТО преди 1 година
Путин, не се опиняй на НАТО....да не дойдеш при нас
78
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Леле, че дързък! И смее да се опъва на самия ЕС? Как смее. Та те си мислят, че управляват света. Путин им руши илюзиите.
77
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Запада ке падне!
76
14
 
20
 
! Отговори
към 74 преди 1 година
тия глупости ги говори на баба си у вас......руския народ обича путин и му вярва, а ние вярваме на канадски ***!
75
14
 
19
 
! Отговори
Бумм преди 1 година
80% от Руският народ стой зад своят президент и даже го критикуват за меката сила която използва срещу фашистка Украйна.
74
14
 
15
 
! Отговори
Пройков преди 1 година
Диктатор от която и страна да го погледнеш ! Затова ли се е развивало човечеството да се " радва" на диктатори от неговия калибър ?! Щом руснаците искат да си имат тоя диктатор да ги управлява,нека да ги управлява още поне 500 години,но на останалия свят му е пис нало от диктатори и затова тоя го ненавиждаме и го гледаме с омерзение и отвращение!!!
73
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Празни мисли на празни хора.
72
10
 
17
 
! Отговори
Хора преди 1 година
Русия от деситилетия живее под санкции нали не си мислите че не подготвена за такава агресия от запада?!
71
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Ехаа Кои например? :)))
70
14
 
14
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Блатная бавно и сигурно си върви към крепостното право, бодлива тел с ток по границата и стрелба на месо - да не избяга някой от рая на путин. Абе Сев.Корея 2 :)))))))))))))))))
69
12
 
16
 
! Отговори
да преди 1 година
руснаците не са гевезета като наште ***, и три год. да стоят в мизерия ще стабилизират държавата и рублата - ама ний сме за мустака с тия предатели!
68
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Факт "Робите и зависимите не обичат силните лидери" Странно, русофилите много си падат по Путин. И двете категории точно отговарящи.
67
15
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин е единственото ни спасение от западните ценности, които са наркомания, гейовщина и пълна отврат гмо
66
12
 
18
 
! Отговори
Ехаа преди 1 година
Много западни фирми се връщат на Руският пазар под други имена зада избегнат санкциите.
65
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До рибока "Перестройката на Горбачов,който е одобряван под 0,1% от руснаците и живее в Лондон доведе до такива като Елцин да стигнат до властта" Не си прочел достатъчно, затова просто повтаряш путинската пропаганда. "Перестройката" на Горбачов се случи, защото СССР фалира, а не защото имаше някакъв грандиозен план за подчиняването на Русия. А Русия фалира по чисто икономически причини - неефективна и корумпирана икономика.
64
15
 
12
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Робите и зависимите не обичат силните лидери и тези койте не си продават народа и се борят.Затова Путин е мразен ....
63
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво ще им липсва на руснаците? Маркови дрехи, хамбургери, телефони? А на нас, какво ни липсва газ и после петрол. Открийте разликите. А междувременно, от Турция и Грузия си внасят, каквото си искат.