Разполага ли Русия с лазерно оръжие и какво може то?

Москва твърди, че вече го използва в Украйна
24 май 2022 14:11, Елка Василева
273
Разполага ли Русия с лазерно оръжие и какво може то?
Снимка: архив, БГНЕС

Лазерното оръжие е бързо, точно, дискретно и рентабилно. Москва твърди, че вече използва лазерни оръжия във войната срещу Украйна. Какво могат тези оръжия и разполага ли Русия наистина с такива?

От Кремъл обявиха, че Русия е започнала да използва ново модерно лазерно оръжие в сраженията с Украйна. На пресконференция, която беше излъчена по обществения "Първи канал" в Русия, заместник-премиерът на страната Юри Борисов обясни, че руското лазерно оръжие се казва "Задира" и се използва, за да сваля украински дронове, пише Дойче веле.

Още по темата
Възможно е "Задира" да е част от междуконтиненталната балистична ракетна система, която включва лазерния компонент "Пересвет". Борисов заяви, че "Пересвет" вече се използва и може да заслепява сателити, които се намират на цели 1500 км над Земята.

"Ако "Пересвет" само заслепява, то новите лазерни оръжия унищожават целта - те директно я изгарят", добави Борисов. Военните експерти обаче имат съмнения в достоверността на твърденията на Москва.

Що е то лазерно оръжие?

Лазерното оръжие генерира лъч концентрирана светлина, която може да нагрее обект, докато го изгори напълно. Високоенергиен лазер може да прогори дупка в дебела стомана за секунди. Лъчът се движи със скоростта на светлината, има много по-голям обсег от обикновените снаряди и може да уцели целта си с изключителна точност. Такива оръжия могат да работят дискретно, тъй като генерирането на светлинен лъч не издава силен шум. Най-важното е, че такива оръжия са много рентабилни, защото не са им нужни муниции, а само енергия, необходима за изстрелването на светлинния лъч. Нидерландският изследователски център TNO, който разработва технологии за лазерни оръжия, съобщава, че един изстрелян от системата лъч струва дори по-малко от 1 евро.

Всички тези фактори са превърнали лазерните оръжия в много привлекателни инвестиции за армиите по целия свят. Миналото лято американската армия обяви, че е изпробвала лазерно оръжие. През април министър-председателят на Израел Нафтали Бенет написа в профила си в Туитър, че въоръжените сили на страната му са тествали успешно "първото в света" лазерно оръжие, което може да сваля от въздуха дронове, ракети и снаряди.

Твърди се, че много други държави, включително Франция, Великобритания и Китай работят по свои проекти за лазерни оръжия.

Използва ли Русия лазерни оръжия в Украйна?

"Няколко държави изучават в момента технологията и начините за използване на тези оръжия. Вероятно Русия е една от тези страни", казва говорителят на TNO Маартен Льортцер. "Поради поверителността на такива проекти обаче ние нямаме информация за статута на тестване."

От американското министерство на отбраната твърдят, че САЩ не са открили никакви доказателства, които да подкрепят тезата на Русия, че вече използва лазерно оръжие във войната с Украйна.

Ако в действителност вече използваха такова, то би помогнало много на Москва срещу една от най-големите заплахи за тях в Украйна, а именно: дроновете.

С дроновете си украинската армия вече няколко пъти успява да препъне руските въоръжени сили. Освен с дроновете, които биват доставяни в Украйна от страните членки на НАТО, украинците успяват да откриват и атакуват руски цели и със своите собствени военни и търговски дронове.

Юри Борисов заяви, че руската "Задира" вече е свалила един украински дрон само за пет секунди от дистанция пет километра. От Кремъл твърдят още, че руската армия може да използва това оръжие, за да обърква сателити и военни камери и радари. Лазерите могат и да ослепяват войници - приложение, което обаче е забранено от международната конвенция от 1995.

Оръжия-чудо

Австралийският генерал-майор Мик Райън твърди, че руските твърдения не бива да се взимат твърде насериозно. Страната открай време обича да се хвали с военната си мощ, каза Райън пред "Вашингтон пост".

Украинският президент Володимир Зеленски нарече твърденията на Русия за лазерното оръжие "ясен признак за абсолютния провал на инвазията". Според него това е доказателство, че Кремъл "се страхува да признае катастрофалните грешки, които бяха допуснати на най-високо държавно и военно ниво в Русия".


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


273
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
164
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нещо май се притеснявате ? Що бе , нали сащ са въдворител на демокрацията , назначен лично от Бог и Папата ? Защо толкова ви е страх - нали Русия я чака крах и била изостанала, не би трябвало толкова да и обръщате внимание ? Или има нещо сбъркано в твърденията ви ?
163
9
 
2
 
! Отговори
Да преди 1 година
Разполага само с лазерчета от Китай.
162
3
 
5
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 1 година
Лазерът има приложение единствено за сваляне на дронове/ Оерликон на Рейнметал/. Лазерът е приложим за видими небронирани цели. За цели зад хоризонта не става. Новата концепция на война е бой на далечни разстояния по ''невидими цели'' определени по координати. Лазерът иска огромен генератор на енергия, тоест не може да се установява на самолет.
161
0
 
7
 
! Отговори
Google преди 1 година
До ИК Това е използвано тогава: БМ-21 Град
160
6
 
15
 
! Отговори
юбералес преди 1 година
Българските американофили отиват в САЩ, германофилите в Германия а русофилите седят тук и веят руски знамена.
159
16
 
16
 
! Отговори
Светозар преди 1 година
Руснаците освен оръжие и Втора Световна нещо друго знаят ли ?
158
13
 
17
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 1 година
До ИК --- Явно си роден в средата на 70-те, та си пропуснал, че става дума за края на 60-те или т. нар. "Дамански конфликт". А това, че руснаците са използвали лазерни оръжия е порно информация на "Разбойническо дело" и раздувки на пияни партийни секретари из селските хоремаци.
157
14
 
13
 
! Отговори
ИК преди 1 година
може да не сте били родени, но някъде в средата на 70те, китайците нападнаха СССР и бяха изгорени с лазер...аз бях дете, баща ми по-късно ми обясни...по това време горе-долу беше и виетнамската война, от която помня кадри от БНТ.
156
12
 
22
 
! Отговори
ЕС преди 1 година
Великият ЕС без ресурси и енергия ще го видим до къде ще я докара. Да мине малко време, да поработят няколко години санкциите и зелената "сделка" и дано не стане, че в Русия и съюзниците и да е по-добре за живеене. Ама на там отиват нещата. Ще карат москвичите без АБС и без климатик, ама ние какво ще караме? Какво ни топли, че в магазина имало нови коли? Те преди 2-3 години бяха "евтини" и пак средната ръка българин не можеше да си купи, а сега ???
155
12
 
14
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 1 година
До Анонимен 182 --- Само това ли успя да измислиш. Разочарован съм. Очаквах да изпраскаш нещо по-различно за Руско-Азиатския "Рай". Практиката е показала и доказала, че самовнушението и хипнозата са ЕДИНСТВЕНОТО спасение от настоящата реалност за вярващите в Чичко Ленин и неговия дух тавагишч РазПутин. Lol
154
5
 
11
 
! Отговори
Абе имат и москвич, преди 1 година
Ама го крият да не го задигне Илон Мъск!
153
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е по темата. Русофилите и копейките ни мечтаят да излезнем от НАТО и ЕС, да ни поробят рашките и да минем къв евроазийския съюз. За който не знае членовете на този велик съюз са богатите държави и огромни икономики на Армения, Беларус, Казахстан, Киргистан и Русия. Ще помоля някой русофил, ако има желание да сравни икономиките на държавите в ЕС с изброените и да разясни, защо мечтаят за подобна малоумщнина и каква ни е ползата от този велик и богат съюз :)
152
15
 
13
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 1 година
До Анонимен 175 --- Действително много интересно. Защо путинистките червеножопници постоянно подлайват и гонят истинските българи в чужбина - разбирай Уестърн Държавите, а никой още не е пожелал да отиде или да бъде изпратен в путинския рай. Защо така бре другаре? При подобни възхвали на Матушката що се не пренесете там, за да видите къф голем ке го ядете. Ако няко, дори и ненормален, може да издържи повече от месец, ще му дам 10 000 долара награда.
151
15
 
7
 
! Отговори
Мен преди 1 година
Никакво Лазарно оръжие това са макети
150
2
 
6
 
! Отговори
dakotabg преди 1 година
До дали разполага:Написах го в началото,но те ми цъкаха,,-''!А на ония,още им търсят каските,на о.Сахалин...
149
12
 
14
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 1 година
Водещата снимка е от 11/08/2013 и демонстрира ЩАТСКА разработка на Northrop Grumman Corporation by the Office of Naval Research. Руснаците навремето показваха едни празни тръби с електрически крушки и плъзгаха фитоците, че с подобна тръба насочена срещу луната могат да я разпарчетосат. Дори и най-върлите комундялници НЕ вярваха на тези лабададки. Русия е пълна скръб и ми е чудно как все още съществува. Да е жив и здрав Путин. До два-три месеца и ще разбричка koчинaтa.
148
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обръщайте си парите в рубли и заминавайте да живеете в путинския рай. Защо се мъчите в проклетия ЕС?
147
19
 
9
 
! Отговори
Фантомас преди 1 година
Какво лазерно оръжие? Тия смешници използват Жигулита (коли на 40+ години) за да извозват войници.
146
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разполага най-вече с мужици, тьотки и друга крепостно-колхозна и опияндурчена биологична маса.
145
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен162 Русия гарантирано има мизерия и бедност спрямо цивилизования свят и след като не и стига пипето да го настигне е решила да до посъсипе , па дано разликата намалее. Комунизма е идеология на крадливите и мързеливите и резултата е виден и за слепите.