Разполага ли Русия с лазерно оръжие и какво може то?

Москва твърди, че вече го използва в Украйна
24 май 2022 14:11, Елка Василева
273
Разполага ли Русия с лазерно оръжие и какво може то?
Снимка: архив, БГНЕС

Лазерното оръжие е бързо, точно, дискретно и рентабилно. Москва твърди, че вече използва лазерни оръжия във войната срещу Украйна. Какво могат тези оръжия и разполага ли Русия наистина с такива?

От Кремъл обявиха, че Русия е започнала да използва ново модерно лазерно оръжие в сраженията с Украйна. На пресконференция, която беше излъчена по обществения "Първи канал" в Русия, заместник-премиерът на страната Юри Борисов обясни, че руското лазерно оръжие се казва "Задира" и се използва, за да сваля украински дронове, пише Дойче веле.

Още по темата
Възможно е "Задира" да е част от междуконтиненталната балистична ракетна система, която включва лазерния компонент "Пересвет". Борисов заяви, че "Пересвет" вече се използва и може да заслепява сателити, които се намират на цели 1500 км над Земята.

"Ако "Пересвет" само заслепява, то новите лазерни оръжия унищожават целта - те директно я изгарят", добави Борисов. Военните експерти обаче имат съмнения в достоверността на твърденията на Москва.

Що е то лазерно оръжие?

Лазерното оръжие генерира лъч концентрирана светлина, която може да нагрее обект, докато го изгори напълно. Високоенергиен лазер може да прогори дупка в дебела стомана за секунди. Лъчът се движи със скоростта на светлината, има много по-голям обсег от обикновените снаряди и може да уцели целта си с изключителна точност. Такива оръжия могат да работят дискретно, тъй като генерирането на светлинен лъч не издава силен шум. Най-важното е, че такива оръжия са много рентабилни, защото не са им нужни муниции, а само енергия, необходима за изстрелването на светлинния лъч. Нидерландският изследователски център TNO, който разработва технологии за лазерни оръжия, съобщава, че един изстрелян от системата лъч струва дори по-малко от 1 евро.

Всички тези фактори са превърнали лазерните оръжия в много привлекателни инвестиции за армиите по целия свят. Миналото лято американската армия обяви, че е изпробвала лазерно оръжие. През април министър-председателят на Израел Нафтали Бенет написа в профила си в Туитър, че въоръжените сили на страната му са тествали успешно "първото в света" лазерно оръжие, което може да сваля от въздуха дронове, ракети и снаряди.

Твърди се, че много други държави, включително Франция, Великобритания и Китай работят по свои проекти за лазерни оръжия.

Използва ли Русия лазерни оръжия в Украйна?

"Няколко държави изучават в момента технологията и начините за използване на тези оръжия. Вероятно Русия е една от тези страни", казва говорителят на TNO Маартен Льортцер. "Поради поверителността на такива проекти обаче ние нямаме информация за статута на тестване."

От американското министерство на отбраната твърдят, че САЩ не са открили никакви доказателства, които да подкрепят тезата на Русия, че вече използва лазерно оръжие във войната с Украйна.

Ако в действителност вече използваха такова, то би помогнало много на Москва срещу една от най-големите заплахи за тях в Украйна, а именно: дроновете.

С дроновете си украинската армия вече няколко пъти успява да препъне руските въоръжени сили. Освен с дроновете, които биват доставяни в Украйна от страните членки на НАТО, украинците успяват да откриват и атакуват руски цели и със своите собствени военни и търговски дронове.

Юри Борисов заяви, че руската "Задира" вече е свалила един украински дрон само за пет секунди от дистанция пет километра. От Кремъл твърдят още, че руската армия може да използва това оръжие, за да обърква сателити и военни камери и радари. Лазерите могат и да ослепяват войници - приложение, което обаче е забранено от международната конвенция от 1995.

Оръжия-чудо

Австралийският генерал-майор Мик Райън твърди, че руските твърдения не бива да се взимат твърде насериозно. Страната открай време обича да се хвали с военната си мощ, каза Райън пред "Вашингтон пост".

Украинският президент Володимир Зеленски нарече твърденията на Русия за лазерното оръжие "ясен признак за абсолютния провал на инвазията". Според него това е доказателство, че Кремъл "се страхува да признае катастрофалните грешки, които бяха допуснати на най-високо държавно и военно ниво в Русия".


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


273
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
9
 
12
 
! Отговори
Еврейн (Да де, ама.. преди 1 година
да де, ама щом нацисткият нарко-клоун не верва и се е изказал така за лазерното оръжие на Русия, нека се покаже за 5 сек да му направят дистанционно една бърза демонстрацийка :) Може и да я филмират за поколенията. Ще бъде много поучително...
143
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия и работещо модерно оръжие. Магаре и космос, смях.
142
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Единственото опасно нещо от Путин е, че може да си гръмне ядрените оръжия в руската източна част и заразата да съсипе света. Нали имаха 10 000 ракети с наземно и въздушно базиране? Нали изстреляха 2500 от тях по жилищни квартали и заводи? е, ЗАЩО войната не е свършила и както се очертава вече доста почва да тежи на руския бюджет. Седим и се хвалим със завоюван град и завод на цена 10-кратно превишаваща загубите на защитниците. Откачалки примитивни
141
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зеля вкарва дезертьорите в кауша, хахха
140
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скици, ама вие верно ли си мислите, че Русия няма?хахха
139
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
с тия лазери правят на Путинчок светлинно шоу
138
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кви лазери, кви 5 лв? Тея едвам правят каруци, сеят марули и картошки. Дори англичаните им вадят собствения петрол (нямат технология дори за това)
137
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ ще воюват в Украйна до последния украинец.
136
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След военното поражение в Донбас, на украинската армия й остава само да се предаде.
135
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Досега са унищожени 995 дрона на украинците. Това с какво оръжие са го направили.
134
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След военното поражение в Донбас, руската армия ще направи завой на 180 градуса и оттам право във Москва. Както през 1917.
133
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Навремето, преди малко повече от 30 години с едни приказки за космическо базирани лазерни системи, Рейгън така ги сурна по спиралата *** военните разходи че СССР се срина за две години. Като познаваме сложността на въпроса, на технологията и нивото на руската наука и инженерство това за оръжията чудо да си го пишат журналистите. Който иска, да вярва - въпрос на образованост и интелект
132
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имат! Фотошоп 6.1
131
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бай Бидон, само ходи и разлайва кучетата по земята. Чий го дири в Азия, сега щели да защитават Тайван от Китай.
130
7
 
9
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
То да беше само лазарнотоАрсенала и разнообразието е голямо С Украйна само загряват за мача с Краватите😊
129
10
 
12
 
! Отговори
Русия=Психиатрия преди 1 година
Кога ще изкарат парадните бутафории Армата на фронта в Украйна? Засега виждаме само съвецко оръжие от късния соц.
128
7
 
21
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
Винаги ми е било загадка откъде извира самочувствието на Бай ***? Как може граждани на най-бедната и най-скапана държавва в Европа и ЕС каквато безспорно е България според всички научни статистики и параметри, как може граждани на такава държава да имат въобще самочувствие да критикуват, обиждат и да се присмиват на най-богатата държава в света каквато безспорно е Русия.Най-богата в света на природни ресурси и с най-силна армия в света. Само един хахо може да се подиграва с такава държава
127
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русофобите, Путин се интересува, точно от вашето мнение.
126
17
 
5
 
! Отговори
До dakotabg преди 1 година
Запада много лесно може да победи изостаналата Раша, стига да нямаха атомните бомби.
125
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Видяхме им "страшните" оръжия в действие. Станаха за смях пред цял свят. Но все пак след 3 месеца превзеха кремиковци :))))