Разполага ли Русия с лазерно оръжие и какво може то?

Москва твърди, че вече го използва в Украйна
24 май 2022 14:11, Елка Василева
273
Разполага ли Русия с лазерно оръжие и какво може то?
Снимка: архив, БГНЕС

Лазерното оръжие е бързо, точно, дискретно и рентабилно. Москва твърди, че вече използва лазерни оръжия във войната срещу Украйна. Какво могат тези оръжия и разполага ли Русия наистина с такива?

От Кремъл обявиха, че Русия е започнала да използва ново модерно лазерно оръжие в сраженията с Украйна. На пресконференция, която беше излъчена по обществения "Първи канал" в Русия, заместник-премиерът на страната Юри Борисов обясни, че руското лазерно оръжие се казва "Задира" и се използва, за да сваля украински дронове, пише Дойче веле.

Още по темата
Възможно е "Задира" да е част от междуконтиненталната балистична ракетна система, която включва лазерния компонент "Пересвет". Борисов заяви, че "Пересвет" вече се използва и може да заслепява сателити, които се намират на цели 1500 км над Земята.

"Ако "Пересвет" само заслепява, то новите лазерни оръжия унищожават целта - те директно я изгарят", добави Борисов. Военните експерти обаче имат съмнения в достоверността на твърденията на Москва.

Що е то лазерно оръжие?

Лазерното оръжие генерира лъч концентрирана светлина, която може да нагрее обект, докато го изгори напълно. Високоенергиен лазер може да прогори дупка в дебела стомана за секунди. Лъчът се движи със скоростта на светлината, има много по-голям обсег от обикновените снаряди и може да уцели целта си с изключителна точност. Такива оръжия могат да работят дискретно, тъй като генерирането на светлинен лъч не издава силен шум. Най-важното е, че такива оръжия са много рентабилни, защото не са им нужни муниции, а само енергия, необходима за изстрелването на светлинния лъч. Нидерландският изследователски център TNO, който разработва технологии за лазерни оръжия, съобщава, че един изстрелян от системата лъч струва дори по-малко от 1 евро.

Всички тези фактори са превърнали лазерните оръжия в много привлекателни инвестиции за армиите по целия свят. Миналото лято американската армия обяви, че е изпробвала лазерно оръжие. През април министър-председателят на Израел Нафтали Бенет написа в профила си в Туитър, че въоръжените сили на страната му са тествали успешно "първото в света" лазерно оръжие, което може да сваля от въздуха дронове, ракети и снаряди.

Твърди се, че много други държави, включително Франция, Великобритания и Китай работят по свои проекти за лазерни оръжия.

Използва ли Русия лазерни оръжия в Украйна?

"Няколко държави изучават в момента технологията и начините за използване на тези оръжия. Вероятно Русия е една от тези страни", казва говорителят на TNO Маартен Льортцер. "Поради поверителността на такива проекти обаче ние нямаме информация за статута на тестване."

От американското министерство на отбраната твърдят, че САЩ не са открили никакви доказателства, които да подкрепят тезата на Русия, че вече използва лазерно оръжие във войната с Украйна.

Ако в действителност вече използваха такова, то би помогнало много на Москва срещу една от най-големите заплахи за тях в Украйна, а именно: дроновете.

С дроновете си украинската армия вече няколко пъти успява да препъне руските въоръжени сили. Освен с дроновете, които биват доставяни в Украйна от страните членки на НАТО, украинците успяват да откриват и атакуват руски цели и със своите собствени военни и търговски дронове.

Юри Борисов заяви, че руската "Задира" вече е свалила един украински дрон само за пет секунди от дистанция пет километра. От Кремъл твърдят още, че руската армия може да използва това оръжие, за да обърква сателити и военни камери и радари. Лазерите могат и да ослепяват войници - приложение, което обаче е забранено от международната конвенция от 1995.

Оръжия-чудо

Австралийският генерал-майор Мик Райън твърди, че руските твърдения не бива да се взимат твърде насериозно. Страната открай време обича да се хвали с военната си мощ, каза Райън пред "Вашингтон пост".

Украинският президент Володимир Зеленски нарече твърденията на Русия за лазерното оръжие "ясен признак за абсолютния провал на инвазията". Според него това е доказателство, че Кремъл "се страхува да признае катастрофалните грешки, които бяха допуснати на най-високо държавно и военно ниво в Русия".


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


273
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
с него може да гравира гривнички
123
15
 
12
 
! Отговори
Факт преди 1 година
И на кого му пука какво има най скапаната държава на планетата...трябва ли да говорите и да пишете въобще за държава която от сутрин до вечер говори за оръжие които дефакто служат за унищожаване на човечеството ..включително заличаването и на вас смах-атите русофили...Русия ви показва как ще ви заличи..а вие и се радвате...що за откачалки сте бе русофилски наркомани...като толкова ви се мре ами просто си купете отрова и я изпийте....и и се радвайте после...дано пък да ви е весело..
122
11
 
12
 
! Отговори
Разполагат ли? преди 1 година
С какво да разьполагат? Държава в която вече дори нямат и смартфони и телефонират както в каменната ера
121
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия *** изхарчиха милиарди за разработка на безаналогови оръжия, който се оказа, че нито са безаналогови, нито работят.
120
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Най-модерните и тайни оръжия се пазят за евро атлантици." _____________________ Два батальона полски евроатлантически контингент казват, че вече били разположени в Павлоград, Днепропетровска област. Такива неща разказват в нета.
119
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стигнах до,, пише Дойче веле '' спрях да чета по нататък.
118
6
 
6
 
! Отговори
Лелее СМЕХ.. преди 1 година
"Хвалете е ме УСТА, че ако не ме хвалите ШЕ се. рем. у вас....... "///НОВА РУСКА ПОГОВОРКА/
117
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците и русофилите са големи фенове на Джордж Лукас и "Междузведни войни"... От там ии идват фантазиите за лазерни оръжия в празните кpaтуни...
116
17
 
17
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
Руснаците никога няма да си използват най-модерните оръжия срещу такъв слаб противник като Украйна. Най-модерните и тайни оръжия се пазят за евро атлантици. Като му дойде времето.
115
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"С дроновете си ВСУ вече няколко пъти успява да препъне руските въоръжени сили" __ Да, но това се случи преди повече от 2 месеца. Сега има ли случаи на успешно използване на укро-авиация и укро-дронове? Има ли случаи на успешно използване на укро-ПВО? Няма.
114
14
 
5
 
! Отговори
Демократ преди 1 година
За да преминеш в по високо ниво на духовна еволюция и прераждане на по високоразвита цивилизация трябва да си го заслужиш,а *** ще си останат мизерни крепостници!
113
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русняшките пиандурники се хвалят само с оръжие и нищо друго. Голяма територия, много богатства с шамандури начело.
112
11
 
6
 
! Отговори
КОКЙУЪТ преди 1 година
Не няма лазерно оръжие. Има изпочупени железа, но с ракетите е на добра позиция за сега.Ще видим докога.
111
15
 
21
 
! Отговори
ъъъ преди 1 година
Жалка държава Язък че разполага с такава площ и цялата менделеева таблица с природни богатства
110
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рушняшкото лазерно оръжие цели най-добре гаргите. Очаква се в скоро време да използва и космическо оръжие за да цели гаргите в космоса.
109
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Та те от една седмица, го ползват в Украйна. В Телеграм имаше клип.
108
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Су-57 от близо 2 месеца е задействан в СВО. Днес 4 броя Су-57 прелетяха над Луганск.
107
3
 
9
 
! Отговори
рибока преди 1 година
А бе какво става в Северодонецк?Според британското разузнаване руснаците са пратили терминатори и си помислих,че са пратили роботите си УРАН -9,а то било машини на пехотата с екипаж,е с повече ударна мощ около 6 пъти над обикновените бтр.Трите закона на роботика на Айзък Азимов май ги възпират да изпратят 12 тонни бойни автономни машини - УРАН-9,а може и просто защото се смятат за един народ,то те закони бяха от някаква книга.
106
18
 
18
 
! Отговори
dakotabg преди 1 година
Боже,Боже,колко промити мозъци има по таз Земя,Боже!Всичките тези,военни експерти,да се замислят,поне малко! Мислите ли,че,ако Запада,можеха,да победят раша,нямаше да го направят! Топки трябват,топкииииии!Това,да не е игрите на компа ви....
105
5
 
11
 
! Отговори
пх преди 1 година
Разбира се, че РФ използва Лазарното си оръжие, войната е идеалният момент да се тестира новото оръжие и неговите ТТХ.