Почти всички са недоволни от Путин: Търси ли руският елит нов президент?

Службите за сигурност искат да поемат контрола над инвазията
26 май 2022 07:11, Нели Христова
291
Почти всички са недоволни от Путин: Търси ли руският елит нов президент?
Снимка: БГНЕС

Владимир Путин е назначил свой бивш бодигард за нов министър на извънредните ситуации, съобщи в. “Дейли мейл”. Това става само месеци след като предишният министър на този пост Евгений Зиничев мистериозно загина след падане от водопад, което породи подозрения за убийството му.

49-годишният генерал-майор Александър Куренков, номиниран във вторник от Путин, е шестият бодигард на руския президент, назначен на висок държавен пост. Малко се знае за миналото и произхода на Куренков, който е наричан “човекът без лице”.

Той е служил в контраразузнаването на ФСБ и отговарял за охраната на висши служители. На много снимки генералът е сниман да стои плътно до руския лидер на различни събития.

“Путин го познава добре лично. И изборът му означава, че според държавния глава личните, служебните и професионалните качества на Куренков ще му позволят да изпълнява новата му функция”, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Критиците обаче смятат, че все по-параноичният Путин се доверява напълно само на онези, които са доказали лоялността си, като пазят живота му.

Предишният министър Евгений Зиничев загина при опит да спаси човек при водопада Китабо-Орон в Сибир през 2021 г. Различни източници от Кремъл смятаха, че Путин е подготвял Зиничев, бивш оперативен работник на КГБ, за свой евентуален наследник. Той е бил и заместник-директор на ФСБ и втори командващ в министерството на отбраната. Министърът имаше чин генерал, радваше се на грандиозно издигане в Москва и беше гласен за нова мощна роля в съвета за сигурност на Кремъл малко преди да загине.

Путин беше видимо обезумял на погребението на Зиничев, като нарече смъртта му “незаменима лична загуба”. Не е ясно кой може да го е ликвидирал и с каква цел.

Министърът на извънредните ситуации е високопоставена длъжност в Русия, която се бори с наводнения, горски пожари и бури, но също така се разглежда като ключов фактор за сигурността на страната. Именно в тази роля Сергей Шойгу, министър на отбраната, се доказа пред властта. Сега обаче не е ясно дали Путин вижда Куренков като възможен свой наследник.

Същевременно високопоставени руски служители планират правителство без Владимир Путин, след като източници от Кремъл твърдят, че руският президент е настроил почти всички срещу заради инвазията в Украйна.

Три месеца от началото на войната, правителствен източник разкри пред опозиционния вестник “Медуза”, че “почти няма хора, които да са доволни от Путин” сред официалните лица на Кремъл и руския елит.

“Бизнесмени и много членове на правителството са недоволни, че президентът започна войната, без да се замисли за мащаба на санкциите – невъзможно е да се живее с тях.

Проблемите в Русия заради войната вече са видими и до средата на лятото те ще дойдат от различни посоки: транспорт, медицина, дори селско стопанство”, каза източникът - мнение, което по-късно беше потвърдено и от други вътрешни лица в правителството.

Дори руският елит, който подкрепя случващото се в Украйна, вече споделя недоволството на своите миролюбиви сънародници.

“Медуза” пише, че високопоставени служители в руските служби за сигурност смятат, че Путин е провалил инвазията, и искат да поемат контрола над операцията.

“Ястребите не са доволни от темпото на специалната операция. Те смятат, че могат да действат по-решително”, твърди изданието.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


291
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
223
0
 
3
 
! Отговори
rusnak преди 1 година
Тинтири минтири до безсъзнание. Русия мели всичко по пътя си тук продължават с приказките на Ханс.
222
0
 
1
 
! Отговори
До 240 преди 1 година
Много пък знаеш, нема що.
221
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Почти всички са недоволни от Путин ........... ами бесете го, кво го мислите?
220
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Тодор Живков, а след Владимир Путин са "виновни", че са дали спокойно и добро минало на поне две поколения. ............ в Грузия, Чечня, Сирия и Украйна продължават да му благодарят
219
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Почти всички с малки изключения
218
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Почти всички" е толкова неуместно използвано, колкото и "светът", когато някой късоум писач се опитва да си захлеби, изпълнявайки поръчката за очерняне на някого.
217
1
 
3
 
! Отговори
Тодор Живков, а след преди 1 година
него и Владимир Путин са "виновни", че са дали спокойно и добро минало на поне две поколения.
216
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радвам се на трудолюбието, за да успеете да питате "почти всички"!Бравос!
215
2
 
1
 
! Отговори
Владимир Путин е преди 1 година
добър човек, определено е умен, не се дава на разни обратни ******си в Европа и Америка, които всячески да настроят целия свят срещу Русия и Путин. Зеленски и той е особняк, не е лош човек, умен, млад е, ала играе някаква политическа роля. Между другото Зеленски е зодия Водолей, той, за разлика от Путин (зодия Везни) и Доналд Тръмп (зодия Близнаци), има само една съпруга и жена в живота си, докато другите имат по няколко брака или връзки.
214
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Винаги ми е забавно когато шепа хора с ограничен мироглед решават, че те са "всички"! :))
213
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
отговарям с казаното от Кисенджер.На него може да се вярва,а не на такива драскачи.
212
5
 
9
 
! Отговори
Иво ДС Инджев преди 1 година
КГБ освободителя на Украйна от русофилията Путин кога и българите
211
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Доста жалка пропаганда. Русия е Путин и Путин е Русия!
210
12
 
13
 
! Отговори
Нищо ново преди 1 година
Намерили един опозиционен вестник и статийката с хубаво заглавие "Всички срещу Путин" - готова. Кой са тези всички? Всички във въображението на русофобските западняци.
209
21
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не ви върви вече евтината пропаганда. :))) Русите са по-сплотени от всякога.
208
17
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Очевадно е, че САЩ искат марионетка като киропростото, зеленски или баба урсула, но в Русия все още не успяват да инсталират "свой" човек...
207
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Даваме ме им Кирчо и Кокорчо, кой си изберат.
206
25
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Червената армия набира скорост.Това е реалноста.Руснаците са сплотени.Тук у нас с тази русофобска пропаганда не може да ни излъжете.Рано или късно Украйна ще капитулира.
205
14
 
21
 
! Отговори
Ясен Желязков преди 1 година
Всъщност има и доста доволни. Натовците не са се и надявали в близките години Финландия и Швеция да се присъединят към тях. Но в момента се молят да са в НАТО. Украйна горе-долу я нямахме предвид като държава, тя пък три месеца се противопоставя на най-великата от всичките Велики сили, че и ги изгони от първоначално завзетите територии. Всичко това вреди на Русия и в дългосрочен план не вещае стабилни международни позиции на рускоговорящите въобще. Наистина е чудо как Путин за 3 месеца го постиг
204
7
 
20
 
! Отговори
Чък Норис преди 1 година
Попрехвърлям коментарите и се убеждавам за милионен път че комунизмът не прощава на умствените способности на индивида...