Шойгу призна: Военните действия в Русия се бавят, но било умишлено

Това давало шанс на цивилните да избягат, войната ще е дълга
Обновена: 26 май 2022 12:14 | 26 май 2022 12:14, Нели Христова
172
Шойгу призна: Военните действия в Русия се бавят, но било умишлено
Снимка: БГНЕС

Военните действия на Русия в Украйна вървят по-бавно от планираното, призна министърът на отбраната на страната, като същевременно даде да се разбере, че Русия се подготвя за дълга война.

Сергей Шойгу, ключов съюзник на президента Путин, заяви, че Москва умишлено забавя офанзивата си, за да позволи на жителите на обкръжените градове да бягат.

"Разбира се, това забавя темпото на офанзивата, но се прави умишлено, за да се избегнат цивилни жертви", обясни Шойгу на среща на Организацията на Договора за колективна сигурност, воден от Русия военен съюз на някои бивши съветски държави. Президентът Зеленски отхвърли идеята, че руснаците се въздържат нарочно като "абсолютно нереална".

Западните анализатори от месеци твърдят, че войната върви по-бавно, отколкото Кремъл би искал. "Изявлението на Шойгу е по-специално първото му признание, че руските сили изостават от графика и е първото официално изявление за темпа на войната, откакто президентът на Беларус Лукашенко заяви, че операцията се проточва на 4 май", твърдят от Института за изследване на War (ISW), базиран във Вашингтон мозъчен тръст, цитирани от The Times.

В него се казва, че руски блогъри критикуват предполагаемата загриженост на Шойгу за цивилните, като твърдят, че съветските войски не биха се интересували, ако "нацистките" цивилни бъдат евакуирани.

"Това е „част от нарастващата руска националистическа реакция, че Кремъл не прави достатъчно, за да спечели войната в Украйна", обяснява ISW. В действителност руските сили са атакували украинските цивилни по време на войната и многократно са възпирали украинските опити да договорят коридори за евакуация.

Шойгу твърди, че руската армия не е нанасяла удари по цивилната инфраструктура, а вместо това е била насочена към военната инфраструктура с "високо прецизни оръжия". "Ще продължим специалната военна операция, докато не бъдат постигнати всички цели", каза той, използвайки фразата на Кремъл за войната.

Секретарят на съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев също каза, че офанзивата на Москва ще продължи толкова дълго, колкото е необходимо. "Не бързаме да спазваме крайните срокове", заяви той.

Въпреки че руските войски са постигнали по-голям напредък в региона на Донбас, в Източна Украйна, през последната седмица в сравнение с по-рано през месеца, напредъкът остава бавен и се ограничава до малки цели, според анализ на ISW.

Той оценява, че руските сили вероятно ще се сблъскат с продължителни битки в градовете, ако успешно обкръжат Северодонецк.

Северодонецк е най-големият град, останал в украински ръце в района на Луганск, една от двете "отцепили се републики", лоялни на Москва в далечния изток на страната, заедно с Донецк.

Руските сили ангажират значителна част от своите войски, артилерия и самолети, за да победят украинските войски в района на Луганск.

Роб Тейлър, бивш кралски морски пехотинец, а сега директор в 4GD, която предлага градско бойно обучение на британските войски, казва: "Градският конфликт е най-трудното нещо, което можете да направите в армията. Това ще бъде мястото, където конфликтът се забавя драстично, тъй като руските сили се фокусират върху градовете."

Той добавя, че по време на войни, като Афганистан, евакуацията на жертви е основен фокус за войските на Обединеното кралство. "Това е по-тотална война, в която не можете да си позволите да правите подобно нещо."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
26
 
14
 
! Отговори
Русия загуби... преди 1 година
... медийната война и не можа да противоспостави нищо на медийния блиц криг на запада който вещаеше на руснаците черно бъдеще без Макдоналдс, Гучи и Айфон. Руснаците трябваше да се уплашат и да излязат на улиците и заедно с елитите да свалят Путин. Но не се уплашиха. Русия загуби медийната война но спечели военно в Украйна и икономически победи ЕС. Руснаците ще имат айфоно, а същите тези които плашеха руснаците няма да имат топло, ще седят на студено, ще ходят пеша а може и до глад да се стигне.
111
11
 
21
 
! Отговори
юбералес преди 1 година
В Марупол им пречеше ''живия щит'', сега в Донбас им пречат ''големите топки'' на ВСУ.
110
4
 
5
 
! Отговори
бате Бойко преди 1 година
До АнонименРусия като боа може ми погълне само ....
109
11
 
33
 
! Отговори
МАЙОРА преди 1 година
До ушите се омазахте в лай-НННа с тая война, руски дураци!
108
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до 100/109 "Възрастните хора са така." НЕ всички са така. Баща ми изхвърли руските бАклуци моменталически, след като му взех модерна техника. А беше елекртически инженер и си ги оправяше сам. Не може да си представиш с какъв кеф им би шута. Но човекя живееше с реалността, а не с миналото.
107
14
 
7
 
! Отговори
Споко преди 1 година
Споко, след успешната операция на евакуация на Азовстал в съответствие с споразумения, постигнати с посредничеството на международни организации, Украйна започва нова мащабна успешната операция на евакуация на Донбас в съответствие с споразумения, постигнати с посредничеството на международни организации и тогава минава в контранастъпление и до дни, даже до часове ще влезе в Москва и кървавият диктатор Путин ще бъде изправен пред трибунала в Хага!
106
1
 
10
 
! Отговори
до 100 преди 1 година
Така е, Зозо. Ама ти с дървени глави на 82г. не можеш да се разбереш. Купил и нов хладилник с вграден фризер 2 метра висок. Стои като паметник. Тя си ползва Зила на една остъклена тераса и не дава да го хвърлим. Не бучи. Не се чува нищо. Да чукна на дърво. Възрастните хора са така. Ние след години друго ще мислим.
105
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еврото падна пд 58 рубли.
104
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Целта на руската специална операция е да се сложи край на курса на господство на САЩ в света, а не да сваля правителството в Киев и да превзема Украйна. Ако целта беше да се превземе Украйна щеше да го направи за 1 седмица.
103
10
 
7
 
! Отговори
Мариопул преди 1 година
Руски град.
102
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Зозо А тва различни температурни зони, антибактериални покрития, модерно осветление НЯМААААА. Важното е, че бръмчи. :)))) Абе някои хора не само техниката, ами и процесора им е от 1971ва и няма никакъв шанс за ъпгрейд. :)))
101
4
 
15
 
! Отговори
карачанаков преди 1 година
О Шайгун пак ли се появи,обещал си сигурно вече да слушаш и да лъжеш като Столипиновски ..жител ,,Москва умишлено забавя офанзивата си, за да позволи на жителите на обкръжените градове да бягат.,,Ти сериозно ли го твърдиш или се майтапиш и ...вярваш ли си??Толкова жилищни сгради разрушихте,болници, училища,толкова невинни жени,деца и изобщо хора избихте.Тези градове и села дали ще бъдат възстановени някога,толкова заводи,пътища и мостове разсипахте но онзи гледа отгоре ще дойде и Ваш ред.
100
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пропаганда, хубаво, дадоха много пари, хората пишат, руските медии са блокирани. Но стана така, че всичко това вече приключва много зле за тези които дадоха парите. Какво ще обяснят сега на хората когато Русия спечели в Украйна, когато всички в ЕС клекнаха на Путин с газта и нефта, когато "адските" санкции нямаха никакъв ефект, когато на запад призовават хората да пестят газ и да не се къпят за да пестят енергия.
99
4
 
21
 
! Отговори
ДДРОнег преди 1 година
Според рашките, всичко , което става е част от "гениалния" план на "великия" стратег путин !!!___Санкциите, изтеглянето от Киев и Харков, обедняването на руския народ, влизането на двете изключително неутрални страни Швеция и Финландия в НАТО, загубата на ЕС като клиент, сатанзиирането на русия в света и т.н. ... Може би и основната идея за тази война е била възраждането на завода за "москвич" ?!
98
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До като Авганистан 92 ***...пише се Афганистан!!!
97
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до 91/93 "Мисълта ми е, че всичко произведено навремето независимо къде по света е качествено." Не, не е. И ТОГАВА Филипса беше в ПЪТИ по-добър от Рубина, а Голфа в ПЪТИ по-добръ от Москвето. А между другото, и сега може да си купиш качествена техника, но не за смешни пари, както ви се иска. Една пералня Миле работи с десетилетия, но не струва 350 лева, а 3000. И може да се ъпдейтва и контролира дистанционно.
96
0
 
15
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
До до 68......Майка ми е на 82г. има хладилник Зил от 1971г. без нито един ремонт............ Хахахаааааа, а колко киловата ток гори туй чудо? И добре, че е дръта тая жена та не чува как бръмчи :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
95
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 83Русия не е Боа по скоро е Анаконда...!
94
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Военните действия в Русия?Оправете си заглавието.
93
2
 
11
 
! Отговори
... преди 1 година
Ама, разбира се. Умишлено преврънахте Украйна в пункт за старо желязо.