Шойгу призна: Военните действия в Русия се бавят, но било умишлено

Това давало шанс на цивилните да избягат, войната ще е дълга
Обновена: 26 май 2022 12:14 | 26 май 2022 12:14, Нели Христова
172
Шойгу призна: Военните действия в Русия се бавят, но било умишлено
Снимка: БГНЕС

Военните действия на Русия в Украйна вървят по-бавно от планираното, призна министърът на отбраната на страната, като същевременно даде да се разбере, че Русия се подготвя за дълга война.

Сергей Шойгу, ключов съюзник на президента Путин, заяви, че Москва умишлено забавя офанзивата си, за да позволи на жителите на обкръжените градове да бягат.

"Разбира се, това забавя темпото на офанзивата, но се прави умишлено, за да се избегнат цивилни жертви", обясни Шойгу на среща на Организацията на Договора за колективна сигурност, воден от Русия военен съюз на някои бивши съветски държави. Президентът Зеленски отхвърли идеята, че руснаците се въздържат нарочно като "абсолютно нереална".

Западните анализатори от месеци твърдят, че войната върви по-бавно, отколкото Кремъл би искал. "Изявлението на Шойгу е по-специално първото му признание, че руските сили изостават от графика и е първото официално изявление за темпа на войната, откакто президентът на Беларус Лукашенко заяви, че операцията се проточва на 4 май", твърдят от Института за изследване на War (ISW), базиран във Вашингтон мозъчен тръст, цитирани от The Times.

В него се казва, че руски блогъри критикуват предполагаемата загриженост на Шойгу за цивилните, като твърдят, че съветските войски не биха се интересували, ако "нацистките" цивилни бъдат евакуирани.

"Това е „част от нарастващата руска националистическа реакция, че Кремъл не прави достатъчно, за да спечели войната в Украйна", обяснява ISW. В действителност руските сили са атакували украинските цивилни по време на войната и многократно са възпирали украинските опити да договорят коридори за евакуация.

Шойгу твърди, че руската армия не е нанасяла удари по цивилната инфраструктура, а вместо това е била насочена към военната инфраструктура с "високо прецизни оръжия". "Ще продължим специалната военна операция, докато не бъдат постигнати всички цели", каза той, използвайки фразата на Кремъл за войната.

Секретарят на съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев също каза, че офанзивата на Москва ще продължи толкова дълго, колкото е необходимо. "Не бързаме да спазваме крайните срокове", заяви той.

Въпреки че руските войски са постигнали по-голям напредък в региона на Донбас, в Източна Украйна, през последната седмица в сравнение с по-рано през месеца, напредъкът остава бавен и се ограничава до малки цели, според анализ на ISW.

Той оценява, че руските сили вероятно ще се сблъскат с продължителни битки в градовете, ако успешно обкръжат Северодонецк.

Северодонецк е най-големият град, останал в украински ръце в района на Луганск, една от двете "отцепили се републики", лоялни на Москва в далечния изток на страната, заедно с Донецк.

Руските сили ангажират значителна част от своите войски, артилерия и самолети, за да победят украинските войски в района на Луганск.

Роб Тейлър, бивш кралски морски пехотинец, а сега директор в 4GD, която предлага градско бойно обучение на британските войски, казва: "Градският конфликт е най-трудното нещо, което можете да направите в армията. Това ще бъде мястото, където конфликтът се забавя драстично, тъй като руските сили се фокусират върху градовете."

Той добавя, че по време на войни, като Афганистан, евакуацията на жертви е основен фокус за войските на Обединеното кралство. "Това е по-тотална война, в която не можете да си позволите да правите подобно нещо."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И Путин, и Зеленски, и САЩ печелят безумни количества пари от тази война. Не очаквам да свърши скоро. По-скоро ще се разрасне, че има и други чакащи за кинти.
91
3
 
12
 
! Отговори
до79 преди 1 година
До Анонимен Така е сепаратистите -национални предатели от ДНР ще живеят в пустиня и ще карат Москвичи!
90
1
 
18
 
! Отговори
не само преди 1 година
изветряли старци са привърженици на кръволока путин. Основната част е маргинализирал се народ в БГ. Пример - инженер по комунистическо време, завод фалирал, сега на улицата, с мижава пенсия или без работа. Озлобява се срещу всички, припомня си добрите дни, малка заплата, но евтин жимот, без ангажименти. Виновни са всички, но не и той/ тя ..........
89
2
 
8
 
! Отговори
до 91 преди 1 година
И телевизор Филипс има от 30 г. Мисълта ми е, че всичко произведено навремето независимо къде по света е качествено. Новите производства са така направени, че дни преди да ти свърши гаранцията да изгори и да купиш ново.
88
4
 
18
 
! Отговори
като Авганистан преди 1 година
Ваойната ще е дълга и руснаците ще се приберат с увиснали носове като в Авганистан! Жалко за руските майки!
87
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Напукайте ги по- бързо, че да не се оправдават българските търговци за високите цени с войната!!!
86
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до 68Аз пък имах телевизор Филипс на 30 години. Е,и ?
85
0
 
4
 
! Отговори
Handel преди 1 година
"Военните действия в Русия се бавят, но било умишлено" Неграмотен, ***, бавнозагряващ,оли***, писарушка в днec.бг. Горе долу такава е градацията.
84
4
 
4
 
! Отговори
до 68 преди 1 година
Майка ми е на 82г. има хладилник Зил от 1971г. без нито един ремонт.
83
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 87 "Оня ден пак свалили 65 годишен генерал летящ на некво древно СУ." Това обяснява, защо нямаше въздушен парад над МаЦква на 9ти май. :))))
82
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво се прави -всички знаем че нямат достатъчно хора.Оня ден пак свалили 65 годишен генерал летящ на некво древно СУ. Въпросният "ас" е със 5 авиокатастрофи зад гърбът си 2 от които на самолети на които няма право да лети. Ракетният разрушител "Москва" който се подпали беше на половин век. Излагат се яката третите по военни разходи след Китай и САЩ са а ползват 50-60 годишни техники.
81
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Зозо "Мдааа, те и новата Волга я бавят вече бая време "умишлено" :))))" Дават възможност на Мерцедес и Ролс-Ройс да се подготвят с технологии, за да имат шанс срещу нея. :)))))))))
80
0
 
13
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Мдааа, те и новата Волга я бавят вече бая време "умишлено" :))))))))))))))))))))))))))))))
79
0
 
17
 
! Отговори
О, божке преди 1 година
haha желязна логика. Ами те минаха три месеца, бе. Който поиска, избяга. Бавели се, защото да дадели възможност? На кого ги разправяш тези. Бавите се, защото сте бавни, с допотопна техника, без хора и воювате като през 45-та. Затова се бавите. А, и защото по принцип сте си бавни и бавноразвиващи се.
78
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия е като Боа бавно но сигурно поглъща жертвите си...!!!
77
8
 
5
 
! Отговори
Разбирачев преди 1 година
Разбрах. Руснаците са зли людоеди, които правят всичко възможно да убиват наред, но просто не им достига сила. Не че нямат термобарични бомби, с които да изравнят със земята каквото си поискат.
76
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българската фашистката пропаганда се не трае вече... Другия път сите фашисти където им е местото... че се самозабравиха вече.
75
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
а сега даже сме и КОЛОНИЯ ... НЯКОЙ ---НЕЩО ДА СЕ ИЗКИХА ??? --- И колония не сме а територия, територия за която никой и цент не дава, местните да се оправят там ако могат ако не, да *** ... Това е положението на Бг... некои от бг индивидите си мислят че като обърнат резбата и почнат да плюват в посока на русия и хоп ще ги вземат на запад поне да мият чинии.
74
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Войната ще свъши когато руснаците направят от Донбаз и Луганск пустиня. Строителя ви го каза в прав тескт.
73
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 70 "Вкъщи имам Съветски електроуреди от 1977 година. Всички работят без отказно." Хихихихи. Това, че бръмчат, не означава, че работят. Бас ловя, че ползваш руска прахосмукачка. От тия, които от едната страна смучат, а от другата изхвърлят прах. Но иначе "работят" де. Шума се чува и на съседната улица. :))))