„Ако Русия нанесе ядрен удар, отговорът на Запада ще е опустошителен за нея“

Путин е брутален агресор, но не е луд, казва генерал Бен Ходжис
27 май 2022 07:03, Елка Василева
527
„Ако Русия нанесе ядрен удар, отговорът на Запада ще е опустошителен за нея“
Снимка: архив, БГНЕС

Путин е брутален агресор, но не е луд, казва генерал Бен Ходжис. Според него е малко вероятно Русия да разпали ядрена война. Но ако се стигне дотам, Западът ще отговори - и този отговор ще бъде опустошителен за Русия, пише Дойче веле.

Още по темата
Американският генерал Бен Ходжис беше до 2017 година главнокомандващ на войските на САЩ в Европа. 64-годишният офицер от резерва е женен за германка и живее във Франкфурт на Майн. В обширно интервю за авторитетното германско издание "Ди Цайт" генералът коментира и широко разпространените опасения, че Русия може да използва ядрено оръжие.

"Отговорът ще бъде опустошителен за Русия"

Ходжис гледа сериозно на заплахата, но въпреки това смята, че ядрен удар е малко вероятен - защото не носи на Путин тактическо предимство. Генералът все пак предупреждава, че в случай на ядрен удар Западът и НАТО ще отговорят.

"А отговорът ще бъде опустошителен за Русия. Впрочем, изобщо не се налага този отговор да бъде ядрен. (…) Можем да си представим няколко неща. Нашите стелт изтребители F-35 могат да унищожат руските подразделения в Украйна - това няма да отнеме много време. Владимир Путин може да загуби и по-голямата част от Черноморския си флот и да понесе още доста други загуби. Отговорът на западните войски във всеки случай ще бъде опустошителен за руската армия. И то без използване на ядрено оръжие."

В отговор на въпроса дали Путин действа рационално, генерал Ходжис споделя убеждението си, че руският лидер в крайна сметка няма да рискува разпалването на ядрена война.

"Той е брутален агресор, но не е луд. Освен това наоколо му има хора, които трябва да знаят, че животът продължава и след Путин. Защото правилата са такива, че той не може сам да натисне копчето. Освен това предполагам, че нашето правителство е дало ясно на Кремъл да разбере какво ще се случи, ако някой взриви атомна бомба," каза Ходжис.

Журналистите от "Ди Цайт" припомнят на генерала възгледа на германския философ Юрген Хабермас, че никой не може да спечели война срещу една ядрена сила. В отговор Ходжис коментира:

"Според руската ядрена доктрина ядрено оръжие може да се използва само ако някой нападне Русия. Но ние не заплашваме Русия. Най-важното е ясно да покажем, че твърдо оставаме отсам червената линия. Тази война няма да доведе до нахлуване в Русия. НАТО няма абсолютно никакъв интерес към каквото и да било парче от Русия."

"Надцених руснаците"

От публикацията в "Ди Цайт" научаваме, че преди време Бен Ходжис е публикувал почти пророческа книга. В нея той описва как след една пандемия, изтощила Европа и САЩ, Русия и Китай се съюзяват и нападат отслабените държави от НАТО. Как самият автор гледа сега на тези свои "предсказания"?

"Надцених руснаците", казва той. "Знаех, разбира се, че и във властта, и в армията има корупция. Не осъзнавах обаче колко дълбоко е това блато. Очевидно много хора са прибрали доста пари в джоба си, а войниците изобщо не са получавали онова, от което са имали нужда. Като го преосмислям сега - всичко си съвпада. Ако внимателно анализираме руските операции от последните години - Грузия, Сирия, Крим, веднага ще видим, че в бойните действия участва само малка част от въоръжените сили на Русия, най-вече десантчици, специални части и наемниците от "Вагнер". По-голямата част от армията изобщо няма опит."

По-нататък в интервюто Ходжис разказва за много интересния си разговор с някогашния главнокомандващ на финландската армия:

"Попитах го защо според него руснаците не мобилизират и запасняците. А той ми обясни, че повечето от тези резервисти нямат нито снаряжение, нито са обучени, а и изобщо не смятат, че са длъжни. С други думи, няма някакви дивизии, които само чакат да бъдат пратени на фронта. Според досегашните изчисления руснаците са в състояние да съберат 900 000 боеспособни войници, днес обаче мисля, че едва ли са повече от 500 000. Просто Путин има прекалено много мъртви души в армията си. Това е следствие от класическа корупция. Генералите заявяват, че трябва да плащат на толкова и толкова войници, но всъщност плащат на не повече от половината. Останалите пари прибират началниците."

"Може да стане още по-ужасяващо"

Към края на интервюто Бен Ходжис цитира един известен германски военноначалник от по-миналия век:

"Пруският генерал и военен теоретик Карл фон Клаузевиц пише, че при всяко настъпление идва един кулминационен момент, когато нападателите губят енергията за по-нататъшно настъпление. Според мен в момента руснаците преживяват точно този кулминационен момент. В близките седмици украинците могат да започнат контранастъпление. Обаче: когато руснаците осъзнаят, че са достигнали кулминационната точка, тогава те ще започнат да нанасят още по-тежки удари с онова, с което разполагат - тоест, с още повече артилерия. И положението може да стане още по-ужасяващо."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


527
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
437
0
 
0
 
! Отговори
Wanderer001 преди 1 година
До svetlinaИ защо Зеленски трябва да мисли за отстъпление? Той си е у домата. Путин е този, който трябва да мисли за отстъпление, а и не само!После, чета тук как някои товаришчи, по руски нахакано, мятат ядрени бомби насам-натам. Не е зле да се замислят над думите на този пенсиониран генерал, че не е задължително и НАТО да използва ядрено оръжие. Това не са празни приказки! А има и още нещо, един въпрос, който путистите не си задавате: Защо САЩ и НАТО не говорят за усъвършенстване на ЯО?
436
1
 
4
 
! Отговори
:-) :-) :-) :-) :-) преди 1 година
Точно така запада ще изчезне за двадесетина минути от географската карта. Страхливи не..щас..тници. Това да не ви е Ирак. Що гледате отстрани като сте толкова смели.Бог да Пази Русия !!!!
435
1
 
5
 
! Отговори
svetlina преди 1 година
Докато Путин и Байдън си го мерят в Украйна загиват и руснаци и украинци, а стига толкова се заплашваха, а Зеления да мисли за отстъпление.
434
1
 
8
 
! Отговори
НаГазаки преди 1 година
Освен това предполагам, че нашето правителство е дало ясно на Кремъл да разбере какво ще се случи, ако някой взриви атомна бомба," каза Ходжис ....... ама верно ли ве ? Че какво толкова се случи КОГАТО САЩ ВЗРИВИ АТОМНА БОМБА ? И то в два напълно цивилни града около които на 50 км. радиус НЯМАШЕ ВОЕННИ ОБЕКТИ . Какво се случи през ПРОДЪЛЖАВАЩИЯ ВЕЧЕ 2 СТОЛЕТИЯ геноцид над местното индианско население на Америка . кОЯ ДРУГА ДЪРЖАВА ДЪРЖИ МАЛЦИНСТВАТА СИ В РЕЗЕРВАТИ , зад огради с бодлива тел ?
433
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защтаиват нацисти в 21 век. Единствена Русия тръгна на война срещу тях, защото 20 млн. са загубили през ВСВ. Ние живеем в най- лицемерното време. Ние сме в кюпа с тези. Боже пази България!
432
2
 
6
 
! Отговори
Съдията Дред преди 1 година
Воините се започват от генералите и политиците , но се водят от войници ..... За да се започне война всяка една страна в конфликта трябва да убеди колкото се може повече маалоумници от собственото си простолюдие че ТРЯБВА да си зарежат дом и семейство , да нарамят пушките и да отидат да умират на фронта.. За това и сега четем и гледаме тия емУционални и високомерни речи по медиите . Убеждаването на населението е започнало. ... Представете си война в която генералите САМИ се сражават помежду си.
431
3
 
4
 
! Отговори
Па съм я бе преди 1 година
С тази голяма територията ще са последните хора на земята.а Европа просто няма да я има
430
2
 
3
 
! Отговори
Komentar преди 1 година
.много смел утре като се събуди да не пита защо вали сняг и градът и държавата я няма. Това неможело онова неможело, ще кажа само няма невъзможни неща.
429
2
 
10
 
! Отговори
Гошо преди 1 година
След като дискутираха доста време кой град да бъде ударен с първия ядрен удар и след като разбраха, че в повечето европейски големи градове живеят деца на техни познати, лавров и путин решиха - Владивосток.
428
6
 
8
 
! Отговори
ЗАлудо преди 1 година
До Хаха ЗАлудо яде пенсия дадена му от американските данъкоплатци.Русия е два пъти по-голяма по територия и три пъти по-рядка като гъстота и чесленост на населението. Американската популация е нагъчкана по крайбрежията на океаните,езерата и Мексиканския залив. При размяна на удари САЩ пострадват 3-5 пъти повече от Русия.
427
5
 
11
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 1 година
Колко пъти да ви се обяснява, че руският ядрен путин-циал е като цялата им "превъзходна" овенна техника, с която водят войната. Най-много да се самоунищожат. При това положение Западът няма да се меси.
426
7
 
2
 
! Отговори
Антоним. преди 1 година
Реално мислимо! Ядрена война, 90%няма да ни има. Само Путинофишиште остават...
425
8
 
11
 
! Отговори
„Ако Русия нанесе преди 1 година
ядрен удар, отговорът на Запада ЩЕ Е АБСОЛЮТНА ТИШИНА. Дано никога не се стига дотам.
424
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мисля че на този от картинката не му е много ясно че ако Русия нанесе ядрен удар запада може да не е в състояние да направи каквото и да било повече. Не знам защо всички се мислят за безсмъртни. Омразата ги така ги е обхванала....
423
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз вярвам, че ще дойде времето когато ще се освободим от всичко руско, иначе ако не, ще изчезнем като народ. Вече се крепим с помощта на запада като народ и ако бяхме попаднали в алчните гадни руски лапи отдавна да не съществуваме. Аз вярвам, трябва да се освободим, колкото и да реват руски ***, пропаганда, проруска партии. Аз вярвам, че ще се освободим от тези "освободители"
422
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя явно не знае ,че Путин каза преди три месеца ,сащ отново че я открива Христофор Колумб )
421
0
 
5
 
! Отговори
Ади преди 1 година
До Кръстьо"И ще трябва да се чака поне още 20'000 години, преди да се открие Америка пак ... но смятам че това може да го понеса. .." кой, бе пиле шарено, ще може и ще чака толкоз време? А, че ти ще го понесеш, както се саниш, ами то няма да имаш живи съученици /набори/ да ти се порадват.
420
3
 
12
 
! Отговори
Хаха преди 1 година
Тоз Ходжа що си не гледа пенсията?
419
5
 
9
 
! Отговори
споку ва преди 1 година
после от кравария ще остане канади и миксико,!пък хангрие ще остани ирландия!!ыи само с 2 ракети сармат с глави по 150 мегатона! найш ,А?
418
2
 
6
 
! Отговори
българин преди 1 година
интересно... защо думата х л е б а р к а се цензурира... Факт е че упоменатите насекоми, някои видове скорпиони и др. не им влияе радиацията - само да се охлади мястото на попадението с атомна бомба и си лазят не им пук... Бозайник на това място ще умре "под лъча" т.е. незабавно само от въздействието на йонизиращата радиация