Как Украйна опитва да спаси индустрията си от войната?

Киев мести критични производства в западната част на страната
7 юни 2022 17:15, Анисия Иванова
99
Как Украйна опитва да спаси индустрията си от войната?
Снимка: Bloomberg

Фабриката на Олег Аверянов в Чернигов произвеждаше пожарни коли и имаше 600 души персонал, докато не беше принудена да спре операциите и да затвори вратите, тъй като руски сили преминаха границата и нахлуха в североизточна Украйна на 24 февруари.

Месеци по-късно, 44-годишният Аверянов се подготвя да рестартира някои от операциите на завода си на 700 км в западния град Лвов, където е преместил част от персонала и 20 железопътни вагона с оборудване и производствени линии, които тежат стотици тонове, разказва "Ройтерс".

"Никой не вярваше, че това може да се случи. Но войната започна и ние решихме да диверсифицираме рисковете, да преместим част от производствената линия в Западна Украйна", казва той.

Аверянов е част от вълна от бизнесмени, които използват правителствена програма за преместване на бизнеса на запад от опустошените от войната райони, за да защитят производителите и да ги предпазят от по-нататъшните щети върху икономика, изправена пред най-голямата си криза.

Очаква се икономиката да се свие с 35-45% тази година, тъй като войната прекъсва маршрутите за износ на украински зърно и метали, повишава инфлацията и безработицата и опустошава тежката индустрия на юг и изток, където сраженията бяха най-ожесточени.

Сега конфликтът трансформира и географията на индустрията.

Повече от 600 предприятия вече са се преместили в западните региони на Украйна, а 390 от тях вече са възобновили работа до началото на юни, според данни на Министерството на икономиката.

Около 150 от тези компании са се преместили в района на Лвов, който граничи с Полша и е относително невредим от войната, съобщи регионалната администрация.

"Мащабното преместване на бизнеса в безопасни райони ще помогне на Украйна да запази производството, работните места и да отговори на търсенето на армията и цивилното население за редица стоки и услуги, които са необходими за победа над врага", написа министърът на икономиката Юлия Свириденко във Facebook на 29 март.

Аверянов планира да запази част от дейността на бизнеса си в първоначалния си завод в Черниговска област, който беше превзет от руски войски през първата фаза на войната преди Москва да изтегли войските си оттам.

"Войната ще приключи и ще имаме две фабрики – една в Западна Украйна и една в Черниговска област", ​​каза Аверянов. Неговата компания, единственият производител в Украйна на пожарни автомобили и противопожарно оборудване, които са жизненоважни за военните усилия, се надява да започне работа в област Лвов до края на юни.

Той планира да набере и обучи около 100 местни жители или вътрешно разселени хора това лято.

Въпреки че е благодарен за подкрепата, той сега иска правителството да предостави на предприятия като него обществени поръчки и критикува предпочитанията, показани към вносни стоки.

"Запазихме производствените си възможности... и нашия екип от служители. Но ако държавата не мисли как да предоставя поръчки на предприятия като нашето, които се местят в Западна Украйна, тогава няма да оцелеем", каза Аверянов.

Посланието му беше повторено от управителя на Централната банка Кирило Шевченко, който призова правителството да премахне данъчните облекчения за внос и да наложи допълнителни данъци върху вносните стоки, които не са жизненоважни.

"Стимулите, създадени за вноса под формата на премахване на вносните мита и данъка върху добавената стойност, лишават украинските производители от предимство“, пише той в своя колона за новинарския уебсайт ZN.UA.

Украйна е загубила 200 големи фабрики по време на войната, каза Андрей Ермак, ръководител на президентския офис. На изток войната спря дейността на металургичните заводи "Азовстал" и "Илич" в град Мариупол, коксохимическия комбинат в Авдиевка и химическия завод "Азот" в Северодонецк.

„Правителството върши добра работа, като помага за евакуацията на бизнеса, би било много по-зле без него“, каза Михаил Колисник, професор в Киевското училище по икономика.

Но с техния дял от брутния вътрешен продукт не повече от 1-2% броят на преместените предприятия не е достатъчен за значително подобряване на икономиката, каза той.

Няколко големи селскостопански и металургични предприятия съставляват значителна част от украинския брутен вътрешен продукт, но техните производствени мощности не могат да бъдат преместени, каза той.

"Има редица такива конгломератни предприятия на изток и повечето от тях са спрели да дават своя принос към БВП“, каза Колисник. По думите му Русия, нашествениците, умишлено унищожават тези предприятия и крадат продукцията им.

Още анализи четете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
1
 
9
 
! Отговори
g.venov преди 1 година
значи правилно излиза,че хората от Донецк са хранили МЪРШИТЕ от Окрайна.то се видя и в България.само тук са на хотели,че и недоволни,работа не хващат,на запад им спряха парите,алоо Кироо..
59
1
 
8
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
Украйна умишлено унищожава индустрията си,наследена наготово от СССР по западна команда.България е аналог на Украйна,даже и майдан ни спретнаха 97 година.
58
2
 
7
 
! Отговори
Другарят Путин преди 1 година
Ще направя цяла Украйна на скрап!
57
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До очаквано 73 Ако си мислиш, че Русия , която е разположена на 1/6 част от сушата на земята, че ще загине ако е в изолация, то по-добре *** да се прегледаш при лекар, може нещо да ти се е повредило....
56
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как Украйна се опитва да си спаси индустрията? Никак. Ако искаха да спасяват индустрията и икономиката си, управниците в Украйна щяха да искат преговори. Те искат оръжия, с което да удължават агонията на народа си и предизвикват унищожаването на цялата си индустрия. Пък и за какво й е индустрия на Украйна? Ако НАТО загуби войната, това е изчезнала държава. Ако спечели - ще получава всичко наготово от партньорите - от оръжия до цветни хартийки, наречени "пари". И всичко е точно.
55
1
 
13
 
! Отговори
ГОЧО преди 1 година
В Лугаск и Донецк според руските медии, в момента работят непрекъснато 38 въгледобивни шахти, 14 газови находища и 4 нефтени! Житото в тези области се продава навън а парите ги прибират Донецк и Луганск! И всичко това по време на войната!!! Когато приключат с Украина, Киев и областта ще бъдат най-бедният район! Всичко останало ще бъде част от Русия! В момента в раша се копират всички западни технологии от които имат нужда. Западният пазар сесамоубива по най-глупавият начин!
54
3
 
17
 
! Отговори
Какво следва преди 1 година
След войната предприятията, които са на територията на Донбас и Луганск ще заработят пак, но вече няма да са украински. И е справедливо да е така, защото в тях и преди са работели местни хора, а част от тях са строени още преди Украйна да се отдели. Тези бункери, в които се криеха азовците в Мариупол са били строени като бомбоубежища през съветско време.
53
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия ще си възстанови връзките с Европа и Сащ защото са зависими от нея. Да му мисли Украйна да де каквото е оснанало от нея хем бити, хем .бани и с огромни дългове.
52
1
 
8
 
! Отговори
Говедо преди 1 година
До Василев 80Това явно само ти го знаеш!
51
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ВасилевКойто противоречеше на Киевската власт, е изчезвал безследно и са ги убивали, сега украинските военни казаха същото, който от тях не е бил съгласен с нещо, просто ги убиват, това е една насилствена и нежелана война от украинците
50
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ВасилевЗащо ги убиваха, бе умнико, който украинец се опита да избяга по осигурените от Русия коридори, по тях стреляха укро-нацистите и не им даваха да се измъкнат, даже за вода ,когато са излизали, са ги убивали на място, укро-нацистите убиват собственото си население за чужди интереси, дори деца и старци, украинските войници също казаха , че ги принуждават насила да воюват, въпреки, че не искат, чак с метални вериги ги завързваха за краката
49
1
 
7
 
! Отговори
Говедо преди 1 година
До Василев 75 Що бе,язовците къде се спасиха?
48
4
 
16
 
! Отговори
Боб преди 1 година
Украинците казаха, че ще им трябват 6 месеца да разминират пристанищата си, които сами си минираха. Ти искат да изнасят жито а да могат да обвиняват Русия.
47
20
 
4
 
! Отговори
очаквано преди 1 година
Украйна ще се възстанови. Да му мисли Русия- тотална изолация.Ако си мисли че Китай ще я спаси, това е голяма заблуда. Русия произвежда суровини, газ , петрол и оръжия от двадесети век. Китай вече е модерна икономически държава, и ще я зароби икономически и финансово.
46
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зеленски е предател и на украинците, подписал е договор с поляците, че населените места в Украйна минават под полско ръководство, драги украинци, еббб ат ви отвсякъде, по-добре да бяха минали всички и цяла Украйна в РФ , за да не се гаврят с вас, който ви хване!
45
2
 
10
 
! Отговори
Боб преди 1 година
Мисля, че заводите и в Полша ще почнат да ги местят..Зеленски и Дуда вече подготвят законова база. Ни искат и граница та има мижду Полша и Украйна. На Дуда му трябва евтина работно ръка, а на Зеленски държава..
44
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ВасилевРусия, въпреки, че воюва, се опитва непрекъснато да помага на украинците и им помага както може, руснаците , дори за житото им предложиха помощ на украинците, но попитай защо някои западни държави изнасяха с камиони житото на Украйна на запад и оставят украинците да гладуват, питай защо натискат и европейските държави да дават пари за оръжие и така ги отслабват икономически, при положение , че градовете са потънали в дългове!
43
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво сте завили като линейки? Гражданите от градовете и селата пак ще си останат същите, каквито са били и в Украйна и всичко трябва да остане на тях, на местните жители на градовете и селата.
42
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Западът е богат , а и има всякакви технологии, които ще вдигнат Украйна на крака!" ----- Защо за 20 години членство в НАТО и ЕС, този богат запад не вдигна на крака една малка държава като България, а ние намаляхме с цели 3 Милиона?
41
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хайде , знаем как забогатяха такива персони и олигарсите, като окрадоха и разграбиха всичко построено от соца и с усилията на целия народ, един капиталист , трябва да създава продукция и строи, а не да краде и ограбва населението си! И всичко в Украйна бе съдадено и построено от руснаците, така ,че ...