Ресторантите на McDonald's в Русия отварят, каква ще е марката?

Името на новата верига остава строго пазена тайна
10 юни 2022 22:20, Йоана Цонева
91
Ресторантите на McDonald's в Русия отварят, каква ще е марката?
Снимка: БГНЕС

Неделя бележи нова зора за любителите на бързото хранене в Русия, тъй като бившите ресторанти на McDonald's Corp отварят отново врати под нова марка и с нов собственик, повече от три десетилетия след появата на изключително популярната западна верига за бързо хранене.

Възобновяването ще започне в Деня на Русия - патриотичен празник, посветен на независимостта на страната - на същия флагмански обект на Пушкинския площад в Москва, където през януари 1990 г. за първи път бе открит McDonald's в Русия, предаде "Ройтерс".

В началото на 90-те години на ХХ век, когато Съветският съюз се разпада, Макдоналдс олицетворява размразяването на напрежението от Студената война и е средство за милиони руснаци да опитат американска храна и култура. Сега излизането на марката е мощен символ на това как Русия и Западът отново обръщат гръб един на друг.

Миналия месец Макдоналдс съобщи, че продава ресторантите си в Русия на един от местните лицензополучатели - Александър Говор. Сделката отбеляза едно от най-значимите напускания на бизнеса, откакто Русия изпрати десетки хиляди войници в Украйна на 24 февруари.

Емблематичните "Златни арки" на Макдоналдс са свалени от обекти в Москва и Санкт Петербург, където ще отстъпят място на ново лого, състоящо се от две пържени картофки и хамбургер на зелен фон. Първоначално обновяването ще обхване 15 обекта в Москва и околния регион.

Името на новата верига остава строго пазена тайна. Промяната на името на приложението на Макдоналдс в петък на "My Burger" предизвика известно вълнение в интернет, но пресслужбата на веригата заяви, че това е само временно, съобщава вестник РБК.

Говор заяви, че планира да разшири новата марка до 1000 обекта в цялата страна и да отвори отново всички ресторанти на веригата в рамките на два месеца. Възможно е обаче да се появят някои препятствия.

Изграждането на една марка отнема десетилетия, казва Петер Габриелсон, професор по международен маркетинг във финландския университет Вааса, и новото пускане на пазара е от решаващо значение за бъдещия успех на марката.

"Денят на откриването е важен, защото за първи път потребителите могат да усетят, докоснат и видят марката и това, което тя представлява", казва той. "Важно е каква ще бъде реакцията и очевидно хората ще я сравняват с McDonald's."

Макдоналдс, най-голямата верига за бургери в света, притежаваше 84% от своите близо 850 ресторанта в Русия и след продажбата на Говор, чието дружество GiD LLC преди това управляваше 25 ресторанта, понесе разходи в размер до 1,4 млрд. долара.

Олег Пароев от McDonald's Русия заяви, че други франчайзополучатели ще имат възможност да работят под новата марка, но традиционната марка McDonald's ще напусне страната. McDonald's заяви, че ще запази търговските си марки.

Още по темата
Миналата година Макдоналдс генерира около 9% или 2 млрд. долара от приходите си от Русия и Украйна. Макдоналдс има право да откупи обратно ресторантите си в Русия в рамките на 15 години, но много от условията на продажбата на Говор остават неясни.

В сряда информационната агенция ТАСС съобщи, че Макдоналдс ще остане отворен както обикновено на летищата и гарите в Москва и Санкт Петербург до 2023 г., цитирайки източник, близък до Росинтер Ресторантс, друг франчайзополучател.

"Rosinter има уникално споразумение, според което американската корпорация не може да отнеме франчайза. Те могат да работят спокойно", цитира ТАСС думите на източника.

Росинтеър отказва коментар. От McDonald's не са отговорили веднага.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още по темата: Деня на Русия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
4
 
0
 
! Отговори
1 преди 1 година
Работата ми е свързана с много пътувания из най-различни държави.Когато съм в България, не стъпвам в Макдоналдс, не съм привърженик на тяхната кухня.Съвсем друго е положението когато съм в чужбина,дори в ЕС-редовно хапвам в Макдоналдс защото знам точно какво ще ям и за точно колко пари,че там ще бъде бързо и чисто, а храната с контролиран произход. Висок стандарт и си го спазват другари руски ***.
66
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Новата марка ще предлага поне сто вида водки и малко мезе.Досега предлагането не е било според търсенето!
65
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще сервират родно прясно отстреляно
64
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Мактост "Гаранция ще продават по-качествена храна от краварския макдоналдс." Мхм, гаранция не знаеш нищо за фаст фууда.
63
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И ще е по вкусна и здравословна храна.
62
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Блядyхитe ще похапват шишарки и гилзи, полети с препарат за баня :)
61
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това ще е добре за руската икономика.
60
11
 
14
 
! Отговори
Тройной одеколон преди 1 година
Картофки, коопКола и Тройной одеколон за пиене, :))) +Москвичи...
59
7
 
18
 
! Отговори
Мактост преди 1 година
Това не са макдоналдс, а помещенията се изкупуват на безценица от местни чорбаджий и всеки си го кръщава как си иска. Гаранция ще продават по-качествена храна от краварския макдоналдс.
58
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега поне в тези ресторанти ще се предлага истинска храна.
57
6
 
5
 
! Отговори
рибока преди 1 година
Голям праз
56
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някъде четох преди време, че ще се казва Дядя Ваня.
55
15
 
8
 
! Отговори
Абе идиот колко преди 1 година
"приготвена в стил за бързо консумиране....." монголоидниНацисти могат да си позволят "бавно консумиране" в блатните ширини.
54
26
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Истината е, че както и да променят заведенията, каквито и руски копия на американската марка да измислят, те НЯМА да имат същия успех и авторитет като оригинала! И скоро ще фалират. Младите руснаци са свикнали с тези вериги и ще спрат да посещават руския фейк макдоналдс и останалите "заместители". Все повече руснаци ще напускат страната си.
53
17
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 100% Напомняш ми за една рускиня на морето. Беше толкова недхранена, че ми беше неудобно като влезем в ресторант. Просто оизглеждаше леко смущаващо какво правеше с храната. Но иначе всяко пето изречение и беше "ние победихме" (за ВСВ става дума). И ти си така.
52
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До хахахааааа..... Кога ще пробваш новия Стрийт? Вече направи ли вноска за Москвич 24.02? Ще ти излезе реда докато се пенсионираш, обещавам!
51
3
 
14
 
! Отговори
хахахаааааа...... преди 1 година
Пържени картофки и хамбургер - Българска национална кухня
50
18
 
15
 
! Отговори
РусБургер преди 1 година
Рашката мъка продължава. Детско меню пелмени с квас, иначе борж и антифриз за по-напредналите.
49
7
 
15
 
! Отговори
хахахааааа..... преди 1 година
До Анонимен 61================Не се притеснявайте моля, руснаците се справят без вашите съвети
48
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ново име РусДонацк.